Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Доган и Пеевски като на кино. Ново уволнение на журналист


Двама души са в ареста за изнудване на Ахмед Доган и политическия му съмишленик Делян Пеевски

Добро утро. Най-важното днес:

- Мария Габриел е изслушана

- Мария Стоянова е уволнена

- Северна Македония ще бъде подкрепена

Късно снощи приключи изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел пред две комисии на Европейския парламент. Официалната оценка ще бъде обявена днес, но не се очакват проблеми.

Румъния и Унгария обаче ще трябва да предложат нови кандидати за еврокомисари, след като правната комисия на Европейския парламент окончателно отхвърли Рована Плумб и Ласло Трочани заради конфликт на интереси. И двамата са пропуснали да декларират значителни активи.

България и Северна Македония

Въпреки по-острите изказвания на Румен Радев и Красимир Каракачанов, България ще подкрепи започването на преговори между Европейския съюз и Северна Македония. Очаква се решението да бъде взето след две седмици. София обаче ще постави условия, които вчера бяха обсъдени на среща при президента.

“Обикновено сме свикнали да говорим за миналото на съседна Северна Македония, но идните няколко седмици ще имаме повод най-накрая и да поговорим и за бъдещето”, пише Димитър Бечев специално за Свободна Европа. Не пропускайте този анализ - за значението от интегрирането на Скопие в ЕС и НАТО и за опасността реформите да не продължат и промените да се окажат фасадни.

Един румънец и един българин са в ареста по обвинение, че са изнудвали Ахмед Доган и Делян Пеевски за 12 милиона евро. Става дума за “френски доклад за контрабанда на цигари на “Булгартабак”, от която се финансират организации като “Ислямска държава”. Може да ви звучи като филм на Кустурица, но делото е напълно истинско - Борис Митов разказва подробностите.

И пак БНТ и БНР

Кореспондентката на БНТ в Берлин Мария Стоянова е уволнена без обяснения. В качеството си на член на СЕМ през 2017 г. тя се противопостави на кандидатурата на Емил Кошлуков за генерален директор, защото е работил в телевизията на “Атака”. Днес Кошлуков е директор на БНТ, а договорът на Стоянова е прекратен.

В двора на БНР се проведе контрапротест в подкрепа на директора на радиото Светослав Костов. Под звуците на гайда, те са настояли за 100 дни толеранс към шефа на БНР. СЕМ даде на Костов една седмица, за да подаде оставка заради данните за натиск над журналисти и спирането на сигнала на “Хоризонт”.

Междувременно Европейската федерация на журналистите и Международната федерация на журналистите подкрепиха журналистите от радиото, които са изправени пред "сериозен и мащабен натиск от страна на ръководството на БНР".

Медиапул” цитира “Файненшъл таймс”, че два инвестиционна фонда проявават интерес да купят “Виваком”. Става дума за “Юнайтед груп” и “Провидънт екуити партнърс”. Първата група е собственик на най-голямата кабелна компания в Сърбия.

А Полина Паунова реши да провери какво става с незаконно придобитите български паспорти, които трябваше да бъдат отнети. Процедурите се бавят и изглежда има причина за това.

И две препоръки

“Той не е извършил никакво престъпление и просто е изпълнявал задълженията си на журналист, като е писал за живота на уйгурската общност в Китай”. Той обаче е осъден на доживотен затвор в Китай. Илхам Тохти получи наградата за човешки права “Вацлав Хавел” и е Човек на деня.

Точно преди 70 години Западът постига първата си победа в Студената война. Не пропускайте тези кадри от “Въздушния мост”, който спасява Западен Берлин от глад по време на съветската блокада. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG