Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Шефът на БНР може и да падне. Офанзива на Турция в Сирия


Един от протестите пред БНР през септември 2019

Добро утро,

Ето най-важното:

  • Австралия е притеснена от задържането на Полфрийман
  • Започна процедура по отстраняване на шефа на БНР

СЕМ откри процедура по отстраняването на Светослав Костов от шефското място в БНР. Важно уточнение: сред причините за тази стъпка СЕМ не посочва натиска над журналисти. Посочено е обаче безпрецедентното спиране на "Хоризонт" за 5 часа след опита да бъде отстранена от отразяване на съдебната власт журналистката Силвия Великова.

Джок Полфрийман. Прокуратурата

Австралия изобщо не е казвала за Полфрийман това, което й приписва българското правосъдно министерство. Разбираме го от говорител на Министерството на външните работи и търговията на Австралия. Данаил Кирилов се беше срещнал с временно управляващия посолството на Австралия в Гърция Джон Филп. След срещата думите на двамата бяха предадени само от ведомствения пресцентър и от тях излизаше, че Австралия няма никакви притеснения, че с Полфрийман се прави нещо нередно или незаконно. Четем сега какво пише австралийското външно министерство и излиза точно обратното.

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" призова България да обясни защо задържа Полфрийман или да го освободи. Австралиецът беше освободен предсрочно от съд, чиито заключения е редно да се изпълнят незабавно. Той обаче остава в лагера в Бусманци.

Междувременно кандидатурата на Иван Гешев стъпка по стъпка се придвижва по процедурния ред към окончателното заемане на поста. В сряда прокурорската колегия на ВСС заключи, че той има “изключителни умения за работа”.

Полина Паунова пише за издайническата реплика на премиера Борисов в студиото бТВ тази седмица. Премиерът беше казал, че главният прокурор е станал "арбитър" в "мача" на политиците. Но в правовия свят арбитри са съдиите, не прокурорите. Обратното на правовия ред е произволът.​

Турция, Сирия, Северна Македония

Турската армия започна военна офанзива в северна Сирия. Това се случи два дни, след като САЩ обявиха, че се изтеглят от Сирия и оставят инициативата в региона на Анкара.

България подкрепя Северна Македония за ЕС, но няма да я остави да стане фактически член на съюза, докато Скопие не изчисти спорните моменти от общата история. Това е официалната позиция на София в навечерието на 17 октомври – датата, на която Северна Македония, заедно с Албания, ще получи дата за начало на преговорите за присъединяване.

Европейската комисия ще предложи до февруари ново намаляване на въглеродните емисии. Това заяви предложеният за старши вицепрезидент и за еврокомисар по климата Франс Тимерманс. Според него изпълнението на новите цели за емисиите до 2030 г. ще наложи страните членки да въведат още мерки в много сектори от икономиката.

И няколко препоръки

Четвърти лъв е в беда в зоокъта в Разград. След лъвчетата Терез и Масуд, след лъва Асен, сега е ред на Любо. Хранят го с половината от порциона, който той би следвало да получава по порцион, едната му лапа е ранена, прегледът не е извършен по приетите за тази цел стандарти.

"Репортери без граници" призоваха Техеран да освободи арестуваната руска журналистка Юлия Юзик. Та е Човек на деня на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG