Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Договарят мачове”. Футбол, расизъм, ГДБОП и оставка


Бойко Борисов на излизане от сградата на президентството, последвала заседанието на Съвета по сигурността за инвазията на Турция в Сирия
Бойко Борисов на излизане от сградата на президентството, последвала заседанието на Съвета по сигурността за инвазията на Турция в Сирия

Добро утро. Най-важното днес:

- Прочути с расизма

- Полфрийман с отнет паспорт

- България не подкрепя Турция

Расистките скандирания на част от публиката по време на футболния мач между България и Англия са в световните медии. Това даде повод на премиера на Великобритания Борис Джонсън да призове европейската футболна асоциация УЕФА за “спешно разследване и тежки санкции”.

Българският премиер Бойко Борисов поиска оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов заради “позорната загуба”. Борисов също осъди “поведението на част от присъстващите на стадиона”. Михайлов първо отказа, но после подаде оставка. След това ГДБОП влезе на проверка в БФС, иззе документи и започна разпити.

Договарят мачове или договорят съдии за мачове, няма да ги търпим”, коментира по-късно Борисов и каза, че отдавна се работи по тези сигнали и съвпадението в датата е случайно.

Как се стигна до това, че вместо за спорт, говорим за расизъм и нацистки жестове и защо не трябва да се изненадваме? Николай Лавчиев отговаря на този въпрос и припомня, че съжителството между расизма и футбола в България не е от вчера.

Ако нямате време да четете всичко това, може да гледате краткото ни видео, което описва цялата история с мача и расистките изпълнения на стадиона.

Сагата “Полфрийман”

Паспортът на австралиеца Джок Полфрийман и неговият мобилен телефон са били конфискувани от полицаи. Той напусна центъра на МВР за временно настаняване в Бусманци и ще изчака произнасянето на съда на български адрес.

Според МВР и прокуратурата той не може да напусне страната, въпреки че има влязло в сила определение на съда за условно предсрочно освобождаване. Ако историята ви обърква, прочетете този текст, в който Борис Митов обяснява най-важното.

Членът на Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев определи като “недопустимо” обръщението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов към съдиите да се произнесат максимално бързо по искането на главния прокурор Сотир Цацаров за повторно разглеждане на случая. Преди три дни Панов призова и МВР да изпълни определението на съда и да освободи веднага Полфрийман.

“В България се нападат отделни съдии, рязко се увеличават посегателствата срещу независимостта на съдебната система, а реформите, които се предлагат, са насочени към това да се ограничи свободата им на сдружаване”, обяви в позиция асоциацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи".

Турция в Сирия

САЩ поискаха от Турция да прекрати незабавно военната си инвазия в Сирия. Утре вицепрезидентът Майк Пенс ще бъде в Анкара за разговори с Ердоган. Вашингтон ще опита да убеди съюзниците в НАТО да наложат „дипломатически и икономически санкции“.

След заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет, Бойко Борисов обяви, че България не подкрепя военната операция на Турция. Не подкрепя и идеята за санкции. Малко преди това обаче Турция благодари на Борисов за подкрепата.

Не пропускайте анализа на европейския кореспондент на Радио Свободна Европа Рикард Йозвяк след парламентарните избори в Полша. Той обяснява защо триумфът на националистите може да се окаже последен.

И две препоръки

Слави Трифонов обяви, че скоро тръгва телевизионният му проект с име “7/8 ТВ”. Той публикува във Фейсбук рекламен клип без повече подробности. Трифонов наскоро учреди партията си "Няма такава държава" при пълна секретност.

В началото на октомври в Тихия океан една платформа започна да събира пластмасови боклуци. Целта е да се почисти т. нар. голямо тихоокеанско сметище. Човекът зад тази технология е Боян Слат, който е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG