Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ордени, шпиони и други игри. И една паднала върба


Втората върба пред църквата "Св. Седмочисленици" в София предстои да бъде премахната, защото е опасна. Снимка Емил Л. Георгиев, "Площад Славейков"
Втората върба пред църквата "Св. Седмочисленици" в София предстои да бъде премахната, защото е опасна. Снимка Емил Л. Георгиев, "Площад Славейков"

Добро утро. Най-важното днес:

- Обвинен в шпионаж с орден от Путин

- Окончателните резултати от изборите

- 30 години след първата демонстрация в София

Обвиненият в България за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов се появи в Москва, където президентът на Русия Владимир Путин му връчи Орден на Дружбата. Председателят на движение “Русофили” е с 50 хиляди лева гаранция и забрана да напуска страната. Въпреки това съдът го е пуснал. Паричната награда от Кремъл покрива гаранцията, даже остава.

Всичко е ясно след изборите. Тук са данните за това кой град какъв кмет ще има. ГЕРБ остава първа политическа сила, на картата обаче отново има червени области. Партията на Бойко Борисов печели всички райони в Пловдив и Варна, но в София една трета от кметствата бяха спечелени от “Демократична България”.

Екипът на Мая Манолова обяви, че ще иска касиране на изборите от съда. Екипът й още събира данни за нарушения и обещава жалбата да е внесена до края на седмицата.

“Изборите свършиха - няма нужда от повече пропаганда, време е за работа и анализи“, призова от името на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира, че всички са били срещу управляващата партия.

Изпълнихме задачата, която си бяхме поставили”, отчете председателката на БСП Корнелия Нинова. Партията отчете успех на изминалите избори.

“Демократична България” констатира, че на тези избори не се е случила “голямата промяна, която си поставяме като цел”. „След като избирателите са ни припознали като инструмент за промяна, ние сме длъжни да оправдаем тези очаквания“, коментира Христо Иванов.

На този фон хората си задаваха въпроса къде изчезнаха едни 100 хиляди гласа от регистрираните гласоподаватели в София между първия и втория тур. ЦИК даде отговор в края на деня - техническа грешка.

Макрон, мигрантите и медиите

Макрон ли е казал нещо неподходящо? Преводачите ли преведоха нещо неподходящо? Посланик Флоранс Робин бе извикана да обясни в Министерството на външните работи думите на президента на Франция за имигрантите от България. Случаят засега изглежда приключен.

Продължава разследването за смъртта на 39 души, които бяха открити в камион в Есекс, Великобритания. Нови арести - още осем души са заподозрени и задържани във Виетнам, откъдето са тръгнали всички жертви.

Други 41 души са имали късмет и са били открити живи в камион близо до Ксанти в Гърция. Шофьорът е грузинец, неговият спътник е от Турция, а камионът също е с българска регистрация.

“Всяка държава трябва да подкрепя добрата разследваща журналистика”, каза новата посланичка на САЩ в България Херо Мустафа. Коментарът дойде по време на конференцията “Журналистика в търсене на решения”, организирана от Асоциацията на европейските журналисти - България и фондация “Фридрих Науман”.

Не пропускайте анализа на Красен Станчев “Преходът е тежък, но за сметка на това дълъг”. Защо е погрешно мнението, ме преходът е “тотално сбъркан, изцяло манипулиран, частично криминален и още не е свършил”.

Гледайте и видеото за края на комунистическия режим в Румъния точно преди 30 години. Кратко е, ще си припомните много неща.

И две препоръки

Изминаха 30 години от първата масова антикомунистическа демонстрация в София. На 3 ноември 1989 г. е шествието на “Екогласност”. Разгледайте тези снимки на Цветан Томчев, може да познаете част от лицата.

Една от двете емблематични върби пред столичния храм “Св. Седмочисленици” си отиде. Не издържа на топлия есенен вятър и рухна сама - Емил Л. Георгиев е разказал в “Площад Славейков” тази история. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG