Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Няколко прецедента в Несебър и бързане за Иван Гешев


Кметът на Несебър Николай Димитров пристига, за да се закълне пред Общинския съвет

Добро утро. Най-важното днес:

- Бързането за Иван Гешев

- Зависимостта от Русия за газа

- Откривателката на “имунната амнезия”

Висшият съдебен съвет няма да бави върнатия от президента Румен Радев избор на Иван Гешев за главен прокурор. Публикуваният дневен ред казва, че се заемат с темата още в четвъртък. Главният прокурор Сотир Цацаров отново декларира, че само ще прегласуват номинацията. Ще видим дали ще има гласове за нова процедура.

В Несебър се случиха няколко неща без прецедент - кандидат спечели изборите за кмет от ареста, след това се закле с белезници, прибра се обратно в ареста, а според защитата дори тази прокуратура и този съд нямат право изобщо да се занимават с този случай. Борис Митов обяснява странния случай от Несебър.

Екипът на Мая Манолова внесе в Общинската избирателна комисия жалба за касиране на кметските избори, които тя загуби. Внесени са 14 папки с данни за “стотици нарушения, свързани с избирателните списъци, изборните протоколи, бюлетините и броенето им”.

Софийският градски съд задължи Столичната община да даде пряк достъп, на сайта и страницата си във Фейсбук, до системата за предоставяне на информация за качеството на атмосферния въздух в реално време. Делото бе заведено от гражданско обединение „Група за чист въздух“.

Руски газ и китайски банки

Премиерът Бойко Борисов и посланичката на САЩ Херо Мустафа провериха строителството на междусистемната газова връзка между България и Гърция. „Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде“, обеща Борисов.

Неизбежна ли е новата газова война между Русия и Украйна? Много експерти казват: Да, неизбежна е. Евентуалното прекратяване на транзита от 1 януари ще създаде трудности в България, Северна Македония и още няколко балкански държави.

Президентът на Китай Си Цзинпин бе в Гърция. Резултатите от срещата му с премиера Кириякос Мицотакис - две китайски държавни банки ще отворят в Атина, а пристанището в Пирея ще бъде разширено с пари от Китай.

В Испания социалистите отново спечелиха парламентарните избори, както го направиха и през април. Тогава не успяха да създадат правителство, а днес са в дори по-трудна ситуация. Тук са възможните комбинации, за да не отиде Испания за пети път на избори в последните четири години.

1989

Тапата, която излетя от бутилката в първите дни след 10 ноември 1989 г. - тогава в София се провеждат два големи митинга, на опозицията и на БКП. Не пропускайте тези документални снимки и разказа на Татяна Ваксберг, за да разберете какви са били разликите между двете събития.

Все повече хора се заеха с откровената ревизия на фалита на комунизма. Все по-малко коментираме комунизма, все повече - прехода. Все по-малко е радостта, все повече - недоволството. В този избор нещо не е наред, обяснява Владимир Шопов.

Съпротивата не започва обаче чак през 1989 г. Две години по-рано майките в Русе излизат на улицата, за да защитават правото на децата им да дишат чист въздух. Прочетете спомена на Веселина Антонова, който колегите от Клуб Z са публикували.

И две препоръки

Препоръчвам ви и интервюто на Тео Ушев за същото издание: “От години се забелязва една тенденция на отричане и обругаване на български артисти, работещи в чужбина. Още по-зловещо става, когато в атаката се включат политици и жълти медии. В резултат изключително качествени български творци не искат вече и да чуят за България”.

Знаете ли, че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Откритието е на българката д-р Велислава Петрова, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

Най-ново видео

Първите частни предприемачи в Куба
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00
XS
SM
MD
LG