Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Няколко прецедента в Несебър и бързане за Иван Гешев


Кметът на Несебър Николай Димитров пристига, за да се закълне пред Общинския съвет
Кметът на Несебър Николай Димитров пристига, за да се закълне пред Общинския съвет

Добро утро. Най-важното днес:

- Бързането за Иван Гешев

- Зависимостта от Русия за газа

- Откривателката на “имунната амнезия”

Висшият съдебен съвет няма да бави върнатия от президента Румен Радев избор на Иван Гешев за главен прокурор. Публикуваният дневен ред казва, че се заемат с темата още в четвъртък. Главният прокурор Сотир Цацаров отново декларира, че само ще прегласуват номинацията. Ще видим дали ще има гласове за нова процедура.

В Несебър се случиха няколко неща без прецедент - кандидат спечели изборите за кмет от ареста, след това се закле с белезници, прибра се обратно в ареста, а според защитата дори тази прокуратура и този съд нямат право изобщо да се занимават с този случай. Борис Митов обяснява странния случай от Несебър.

Екипът на Мая Манолова внесе в Общинската избирателна комисия жалба за касиране на кметските избори, които тя загуби. Внесени са 14 папки с данни за “стотици нарушения, свързани с избирателните списъци, изборните протоколи, бюлетините и броенето им”.

Софийският градски съд задължи Столичната община да даде пряк достъп, на сайта и страницата си във Фейсбук, до системата за предоставяне на информация за качеството на атмосферния въздух в реално време. Делото бе заведено от гражданско обединение „Група за чист въздух“.

Руски газ и китайски банки

Премиерът Бойко Борисов и посланичката на САЩ Херо Мустафа провериха строителството на междусистемната газова връзка между България и Гърция. „Догодина можем да кажем на българите: Вие нямате никаква газова зависимост и можем да доставяме газ отвсякъде“, обеща Борисов.

Неизбежна ли е новата газова война между Русия и Украйна? Много експерти казват: Да, неизбежна е. Евентуалното прекратяване на транзита от 1 януари ще създаде трудности в България, Северна Македония и още няколко балкански държави.

Президентът на Китай Си Цзинпин бе в Гърция. Резултатите от срещата му с премиера Кириякос Мицотакис - две китайски държавни банки ще отворят в Атина, а пристанището в Пирея ще бъде разширено с пари от Китай.

В Испания социалистите отново спечелиха парламентарните избори, както го направиха и през април. Тогава не успяха да създадат правителство, а днес са в дори по-трудна ситуация. Тук са възможните комбинации, за да не отиде Испания за пети път на избори в последните четири години.

1989

Тапата, която излетя от бутилката в първите дни след 10 ноември 1989 г. - тогава в София се провеждат два големи митинга, на опозицията и на БКП. Не пропускайте тези документални снимки и разказа на Татяна Ваксберг, за да разберете какви са били разликите между двете събития.

Все повече хора се заеха с откровената ревизия на фалита на комунизма. Все по-малко коментираме комунизма, все повече - прехода. Все по-малко е радостта, все повече - недоволството. В този избор нещо не е наред, обяснява Владимир Шопов.

Съпротивата не започва обаче чак през 1989 г. Две години по-рано майките в Русе излизат на улицата, за да защитават правото на децата им да дишат чист въздух. Прочетете спомена на Веселина Антонова, който колегите от Клуб Z са публикували.

И две препоръки

Препоръчвам ви и интервюто на Тео Ушев за същото издание: “От години се забелязва една тенденция на отричане и обругаване на български артисти, работещи в чужбина. Още по-зловещо става, когато в атаката се включат политици и жълти медии. В резултат изключително качествени български творци не искат вече и да чуят за България”.

Знаете ли, че вирусът, причиняващ дребната шарка, изтрива имунната памет на човешкия организъм, събирана след всяко заболяване от най-ранно детство. Откритието е на българката д-р Велислава Петрова, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG