Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: НАТО във Варна, американски газ и бъдещ разговор за визите


Доналд Тръмп показва на Бойко Борисов как следи телевизиите от кабинета си

Добро утро. Най-важното днес:

- Бойко Борисов и Доналд Тръмп

- Кой е отговорен за водния режим в Перник

- България се връща на Евровизия

Бойко Борисов и Доналд Тръмп говориха пред камината в Овалния кабинет в Белия дом и подписаха Рамка за стратегическо партньорство. Резултатите накратко - България ще приеме във Варна военноморски координационен център на НАТО, САЩ подкрепят газовата диверсификация, т.е. инфраструктура за внос на американски втечнен газ, както и сътрудничечство в ядрената енергетика.

В това време в Перник продължава водният режим. Елица Симеонова откри документи, които показват, че още преди година Министерството на околната среда и водите е било наясно с идващата криза. Въпреки това министърът всеки месец е разрешавал едни и същи големи количества вода да отиват за индустриални нужди. Така язовирът е източен с подпис. Министерски.

Друга тема, която продължава да е в медиите - смъртта на 3-годишното дете в софийска болница. Полина Паунова опита да раздели фактите от емоциите, колкото и да е трудно това в тази история. Прочетете хронологията на събитията.

Съдебните съвети, отговарящи за назначаването и кариерното израстване на съдиите в страните членки на ЕС, трябва да са независими от политиците. Това се казва в решение на Съда на ЕС по повод запитвания от Полша. В България този орган се казва Висш съдебен съвет.

Бюлетини, глоби, обир и наводнение

Недействителните бюлетини стават все повече. Институтът за развитие на публичната среда е сметнал, че на последните избори те са били 466 077. Това прави 15,1% от общо подадените гласове. Това е дори повече от “рекордната” в това отношение 2015 г.

Европейската комисия одобри плановете на Столична община да предостави държавна помощ на "Топлофикация - София" за инсталацията за изгаряне на RDF гориво. Става дума за пряка безвъзмездна помощ за 90,8 милиона евро от структурните фондове на ЕС, както и заем от Столична община за около 3 млн. евро.

Първата заповед на новия кмет на Благоевград Румен Томов е за налагане на глоба за умишлено изгаряне на опасни отпадъци. Общината ще контролира и ще глобява с 4 хиляди лева всеки, който замърсява въздуха по този начин.

В Дрезден пък преживяха вероятно най-големия обир в историята на града. Стойността на отраднатите бижута все още се изчислява - първите съобщение бяха от няколкостотин милиона до над един милиард евро. Ограбен е музеят “Зеления трезор”.

А във Венеция няколко хиляди души протестираха под дъжда срещу бездействието на властите спрямо причините за природните катастрофи, сполетели града. Протестът беше под надслов: „Нека да спасим Венеция от големите кораби, от проекта Мойсей, от климатичните промени и от нейния кмет“.

В света на бизнеса новината е, че компанията на Бернар Арно LVMH, собственик на "Люи Вюитон", потвърди официално, че ще купи американската компания за бижута "Тифани" за 16.2 млрд. долара. Това е най-голямата в историята сделка между компании за луксозни стоки.

И две препоръки

В Международния ден за борба с домашното насилие избрахме много Човеци на деня - целия екип на фондация П.У.Л.С. от Перник, които денонощно помагат на жени жертви на насилие.

България се връща на Евровизия след едногодишно отсъствие. БНТ обяви участника - това ще е младата певица Виктория Георгиева. Все още няма песен - научаваме, че “тепърва ще бъдат сформирани музикални лагери в София и Лондон”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

Най-ново видео

"Няма настроение". С какво е различно това Световно
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:59 0:00
XS
SM
MD
LG