Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: НАТО във Варна, американски газ и бъдещ разговор за визите


Доналд Тръмп показва на Бойко Борисов как следи телевизиите от кабинета си
Доналд Тръмп показва на Бойко Борисов как следи телевизиите от кабинета си

Добро утро. Най-важното днес:

- Бойко Борисов и Доналд Тръмп

- Кой е отговорен за водния режим в Перник

- България се връща на Евровизия

Бойко Борисов и Доналд Тръмп говориха пред камината в Овалния кабинет в Белия дом и подписаха Рамка за стратегическо партньорство. Резултатите накратко - България ще приеме във Варна военноморски координационен център на НАТО, САЩ подкрепят газовата диверсификация, т.е. инфраструктура за внос на американски втечнен газ, както и сътрудничечство в ядрената енергетика.

В това време в Перник продължава водният режим. Елица Симеонова откри документи, които показват, че още преди година Министерството на околната среда и водите е било наясно с идващата криза. Въпреки това министърът всеки месец е разрешавал едни и същи големи количества вода да отиват за индустриални нужди. Така язовирът е източен с подпис. Министерски.

Друга тема, която продължава да е в медиите - смъртта на 3-годишното дете в софийска болница. Полина Паунова опита да раздели фактите от емоциите, колкото и да е трудно това в тази история. Прочетете хронологията на събитията.

Съдебните съвети, отговарящи за назначаването и кариерното израстване на съдиите в страните членки на ЕС, трябва да са независими от политиците. Това се казва в решение на Съда на ЕС по повод запитвания от Полша. В България този орган се казва Висш съдебен съвет.

Бюлетини, глоби, обир и наводнение

Недействителните бюлетини стават все повече. Институтът за развитие на публичната среда е сметнал, че на последните избори те са били 466 077. Това прави 15,1% от общо подадените гласове. Това е дори повече от “рекордната” в това отношение 2015 г.

Европейската комисия одобри плановете на Столична община да предостави държавна помощ на "Топлофикация - София" за инсталацията за изгаряне на RDF гориво. Става дума за пряка безвъзмездна помощ за 90,8 милиона евро от структурните фондове на ЕС, както и заем от Столична община за около 3 млн. евро.

Първата заповед на новия кмет на Благоевград Румен Томов е за налагане на глоба за умишлено изгаряне на опасни отпадъци. Общината ще контролира и ще глобява с 4 хиляди лева всеки, който замърсява въздуха по този начин.

В Дрезден пък преживяха вероятно най-големия обир в историята на града. Стойността на отраднатите бижута все още се изчислява - първите съобщение бяха от няколкостотин милиона до над един милиард евро. Ограбен е музеят “Зеления трезор”.

А във Венеция няколко хиляди души протестираха под дъжда срещу бездействието на властите спрямо причините за природните катастрофи, сполетели града. Протестът беше под надслов: „Нека да спасим Венеция от големите кораби, от проекта Мойсей, от климатичните промени и от нейния кмет“.

В света на бизнеса новината е, че компанията на Бернар Арно LVMH, собственик на "Люи Вюитон", потвърди официално, че ще купи американската компания за бижута "Тифани" за 16.2 млрд. долара. Това е най-голямата в историята сделка между компании за луксозни стоки.

И две препоръки

В Международния ден за борба с домашното насилие избрахме много Човеци на деня - целия екип на фондация П.У.Л.С. от Перник, които денонощно помагат на жени жертви на насилие.

България се връща на Евровизия след едногодишно отсъствие. БНТ обяви участника - това ще е младата певица Виктория Георгиева. Все още няма песен - научаваме, че “тепърва ще бъдат сформирани музикални лагери в София и Лондон”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG