Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Санкции за строителите на “Северен поток-2”. Медиите под контрола на ЕК


Строежът на "Северен поток-2". Снимката е архивна.
Строежът на "Северен поток-2". Снимката е архивна.

Добро утро,

Ето най-важното:

- Въздухът в София ще бъде сериозно запрашен

- Прокуратурата ще трябва да каже какво е работил Гешев

Сенатът на САЩ наложи санкции на компаниите, които прокарват руския газопровод “Северен поток-2”. Мярката беше приета с 86 на 8 гласа и се очаква да бъде подписана от президента Тръмп. Целта й е да блокира завършването на газопровода, който е 80 % изграден.

Въздухът и средата

Европейската комисия ще започне да наблюдава и да оценява плуразилма в медиите за всички страни, членуващи в ЕС. Това ще бъде част от механизма за по-общо наблюдение на върховенството на правото, върху който работи ЕК в момента. До този момент Брюксел не се е вглеждал в състоянието на медиите.

Въздухът в София ще бъде сериозно запрашен и в следващите дни, пише “Медиапул”. Най-сериозна концентрация на фини прахови частици се очаква в района на кв. “Хиподрума” - над 200 микрограма на куб. метър. Заради мръсния въздух буферните паркинги ще бъдат безплатни.

Спорната поръчка за малки електробуси за София е прекратена, съобщиха от “Спаси София”. Става дума за 52 електрически автобуса за градския транспорт, за които се твърдеше, че са твърде скъпи. Официалната причина за отмяна на поръчката е откриване на техническа грешка.

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) призна, че вдига цената на водата на сляпо, пише вестник “Сега”. Това стана ясно по реме на обсъждане на новите цени на услугите на ВиК в цялата страна, които ще поскъпнат от Нова година с между 0.1 % и 9.3 %. В Перник поскъпването ще бъде с 3.3%.

Правосъдие

Съдът задължи прокуратурата да разкрие какво е работил прокурор Иван Гешев през последните години. Решението беше взето от Видинския административен съд по жалба на гражданското движение БОЕЦ. То не подлежи на обжалване.

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за убийството на Ангел Димитров-Чората. По това дело имаше петима подсъдими – бивши спецполицаи, които бяха осъдени на по 7 години затвор, след като първоначалните им присъди са за 18 и 19 години. По това дело съдът в Страсбург беше постановил през 2014 г., че България е нарушила правото на живот на Чората, както и забраната за нехуманно и унизително отношение.

Сотир Цацаров, който вече оглавява аантикорупционната комисия, не би следвало да има право на охрана, но е много вероятно да получи такава, пише Полина Паунова и обяснява защо.

Лондон, Варшава, Исламабад

Борис Джонсън ще добави клауза по сделката за Брекзит, която ще забрани удължаването на преходния период за излизане от ЕС след 2020 г. Решението ще бъде подложено на гласуване в петък.

Полша и Унгрария не са направили достатъчно, за да подобрят ситуацията с върховенството на закона. Това заявиха от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешните работи към Европейския парламент (ЕП) и за пореден път се обявиха за въвеждане на всеобщ механизъм, по който да се оценява спазването на демократичните ценности в ЕС.

Бившият лидер на Пакистан генерал Первез Мушараф беше осъден на смърт за държавна измяна заради суспендирането на конституцията преди 12 години. Решението е на специален съд в Исламабад, взето с 2 на 1 гласа. Мушараф управлява Пакистан от 1999 до 2008 г. Днес той живее в изгнание в Дубай.

Католическата църква премахна правото на тайна за случаи, свързани със сексуално насилие над малолетни. Решението е на Папа Франциск и беше изразено с подписването на два документа, които забраняват да се налага мълчание на хората, които докладват за извършено от друг насилие или са били жертва на такова.

И няколко препоръки

Няколко души от групата Destructive creations прокараха парно за няколко къщи в кв. “Факултета”. Групата е създадена през 2011 г., за да променя градската среда.

Белград е отново обхванат от протести. Вижте във видеото как протичат те.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG