Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Спешно се строи нещо като “воден хъб”. Идва ли втора НСО?


Министри носят карта, за да покажат решението за Перник
Министри носят карта, за да покажат решението за Перник

Добро утро. Най-важното днес:

- Вода от “Белмекен” за Перник

- Властта срещу Васил Божков

- Примирие в Либия

Премиерът Бойко Борисов събра някои от министрите заради водната криза в Перник. Решението е правителството да изгради 13 км. тръбопровод, който да свърже водопреносната система на София с тази на Перник. Идеята е после вода от язовир “Белмекен” да преминава през София и да стига до Перник.

Няколко пъти бе повторено, че “това не е водата на София”. Изграждането на новата връзка трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет. Кметът на София Йорданка Фандъкова поиска гаранции, а най-конкретната гаранция звучи така - да бъде монтиран и специален кран, който да позволява водата за Перник да бъде спирана, в случай че има риск за София.

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов продължава да е в ареста, а прокуратурата публикува част от доказателствата по делото - като например, че водомерът, който е отчитал изразходваната вода от язовир "Студена", е бил... демонтиран. Днес се очаква БСП да внесе вот на недоверие срещу правителството по тази тема. Ако следите тази и другите основни новини, значи сте готови за Седмичния изпит на Свободна Европа.

Хазарт, охранители и мръсен въздух

Управляващите искат да закрият частните лотарии и да оставят това право само за държавата. Предложението дойде от Валери Симеонов, а бързо след това бе подкрепено от финансовия министър и премиера. Всички разчетоха, че големият губещ от подобна промяна би бил Васил Божков.

Той е собственик и на футболен клуб “Левски” и като такъв проведе среща с фенове на отбора. “Държавата ми взима бизнеса и иска да ме фалира. Фалират ли ме, няма как да давам пари за “Левски”, той умира", е казал Божков и директно е поискал подкрепа от феновете, съобщава “Спортал”.

В парламента са внесени и промени в закона за МВР, които ще позволят на силовото ведомство да назначава охрана на депутати, министри или висши магистрати. Борис Митов потърси и намери повече информация - дали властта се опитва да създаде алтернативна Национална служба за охрана?

България ще настоява за прекратяване на делото за чистотата на въздуха, заведено от Европейската комисия срещу нея. Йовка Димитрова обяснява защо точно Брюксел заведе това дело и с какви мотиви София иска то да бъде прекратено.

А като стана дума за въздух, това със сигурност ще ви е интересно - компанията “Майкрософт” обяви, че ще стане “въглеродно отрицателна”. Това означава, че ще “премахва” повече въглерод от атмосферата, отколкото ще отделя. Как ли? Тук са обяснени част от мерките.

От Бъкингам до Триполи

Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл повече няма да са “кралски височества”. Те също ще трябва да върнат парите, с които са ремонтирали дома си в Лондон.

В Берлин Ангела Меркел прие Ердоган, Путин, Майк Помпео, Макрон, Борис Джонсън и още лидери, които се разбраха да спазват често нарушаваното оръжейно ембарго и да спрат да подкрепят враждуващите либийски страни.

И две препоръки

Тези дни се отбелязва годишнината от т.нар. македонска “Кървава Коледа”. Историкът Стефан Дечев коментира, че по този повод медиите “бяха обилно залети със смес от истини, полуистини и откровени лъжи”. И припомня фактите от това историческо събитие.

“Честно казано, никога не бих си помислила, че Светият Отец би ми поверил тази роля". Думите са на Франческа ди Джовани - първата жена, която се издигна до висока позиция във Ватикана. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG