Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Как се разследва президентска измяна?


Добро утро!

Най-важното е тук:

- Иван Гешев пита кога може да се разследва президентът

- Лютив спрей беше използван срещу демонстранти

Главният прокурор Иван Гешев се обърна към Конституционния съд (КС) с неочакван въпрос: кога президентът на страната може да се разследва? Има и друг въпрос: какво означава "държавна измяна"? Според член 103 от конституцията президентът и вицепрезидентът "не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията". Е, Иван Гешев иска да се поясни изрично думата "измяна" в този текст. Новина на годината, а е едва януари.

Шпионаж, изнудване, протести

Продължава обсъждането на новината от края на миналата седмица – тогава двама руски дипломати бяха изгонени от България за шпионаж. Помолихме двама дългогодишни посланици в двете световни столици – Вашингтон и Москва – да ни обяснят разликата между дипломатите и шпионите, която може и да е невидима в очите на много хора. Ето отговора им накратко: различават се по това откъде събират информация, на кого я предават и какви цели преследват. Вижте и подробните им отговори тук.

Делото за изнудване на политиците от ДПС Делян Пеевски и Ахмед Доган приключи така тихо, както и започна. Двамата обвиняеми – българин и румънец – се признаха за виновни и получиха присъди, които покриват времето, вече прекарано от тях в ареста.

Полицията използва лютив спрей срещу протестиращи в София. Става дума за демонстрация, организирана от партия "Възраждане", чиито участници се опитали да влязат в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, чупейки вратата на сградата.

Норвегия, Украйна

Мъж, издирван за убийството на украинска правозащитничка, беше арестуван в Бургас. Българските власти не споменаха името му, но украинските го сториха – става дума за човек, представен като Алексей Москаленко (Левин). Заподозрян е в това, че през 2018 е залял с киселина 33-годишната Олга Гандзюк. Издирван е с червена бюлетина на Интерпол.

Вероятно помните внезапната паника, която обхвана хората, след слуха, че Норвегия взима децата от родителите им, а тук ще стане "като в Норвегия". Генка Шикерова се запита защо пък точно Норвегия. В понеделник излезе втората част от разследването й.

Нидерландия. Полша, Великобритания

Нидерландия се извини на жертвите на Холокоста. Малко над 100 000 нидерландски граждани загиват в нацистките лагери, а техните близки не получават извинение в продължение на 75 години. В понеделник на мястото на концлагера "Аушвиц-Биркенау" се събраха държавните глави на много държави, за да отбележат 75-тата годишнина от освобождаването на лагера.

Полша купува 32 модерни изтребители F-35. Договорът е на стойност 4.6 млрд. долара и е по договор, който ще бъде подписан в петък с американската компания „Локхийд Мартин“. F-35 е изтребител от пето поколение.

Великобритания ще напусне ЕС в 23.59 ч. в петък. Какво ще се промени за всеки от нас след този исторически 31 януари е разказано тук, но накратко става дума за следното: в началото гражданите няма да усетят особена разлика, защото е предвиден преходен период.

И няколко препоръки

Легендарният баскетболист Кобе Брайънт загина в катастрофа с хеликоптер. Тук можете да видите кадри с живия Брайънт и да си спомните за звездните му мигове приживе.

Може и да не вярвате, но историята на Холокоста може да произведе не само страдание, а и някакъв чудат оптимизъм. Вижте например Франческо Лоторо, днес 57 годишен, който издирва близо 8 000 музикални произведения, писани от евреи в лагерите на смъртта. Това са партитури, писани върху боклуци и парчета от вестници.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG