Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Подслушаният президент


Rumen Radev
Rumen Radev

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Прокуратурата разпространи СРС-та с гласа на президента

- София подкрепи плана за Перник

Прокуратурата разпространи три аудиозаписа, в които се чува гласът на президента Радев. Това се случва за първи път, откакто съществува президентската институция – разговор на държавния глава да бъде разпространен от държавен орган. Ето как се стигна дотук:

Главният прокурор, който в понеделник поиска тълкуване на понятието “държавна измяна” и на възможността на бъде разследван президентът, във вторник поясни, че е имал предвид конкретен случай. Наблюдаващи прокурори са му изпратили досъдебно производство, което е породило неясноти с прилагането на конституционните текстове за президента и вицепрезидента.

Това пояснение вече беше направено, когато Румен Радев апелира за по-конкретно обяснение и заяви, че не е извършил нищо нередно. Отговорът дойде под формата на три аудиофайла, в които се води разговор между двама души – единият е командирът на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, а другият е мъж, чийто глас прилича на този на Румен Радев. Двамата говорят за това, че антикорупционната комисия иска да провери назначаването на жената на президента Десислава Радева за пиар на ВВС през 2014 г.

Така става ясно, че прокуратурата проверява Радев за евентуално укриване на документи.

Това е разграждане на държавността, коментира началникът на кабинета на президента Калоян Методиев.

Какво знаем за случая “Десислава Радева” описва "Медиапул”.

Кой е подслушваният с президента генерал Стойков пише в “Дневник”.

Избирането на Румен Радев за президент е заслуга, която лидерката на БСП Корнелия Нинова приписва на себе си. Но в момента Нинова мълчи, от БСП няма реакция на това, което става, отбелязва Светлана Джамджиева в Клуб Z.

Перник. Коронавирусът.

Столичният общински съвет разреши изграждането на водопровод към бедстващия Перник. “За” гласуваха всичките 56 присъстващи общински съветници, само Волен Сидеров се въздържа. Ако този план се осъществи, това ще помогне на Перник да има вода при строг воден режим. Мъртвият обем на сега съществуващия водоизточник – язовир “Студена” - ще бъде достигнат до дни и Перник би останал без вода изобщо.

Коронавирусът досега се е разпространил в 16 държави извън Китай. Франция и Германия са най-близките до България страни. Оръжието срещу този вирус е в честото миене на ръце. Всички останали мерки, които можем да вземем са изборени тук.

Еврото. “Виафот” и “Дунарит”. Образованието.

България ще влезе в чакалнята на еврото със сегашния валутен курс, заяви финансовият министър Владислав Горанов. „Или влизаме със сега съществуващия курс, или изобщо няма да влизаме“, увери той.

През последните 4 години оръжейният производител Емилиян Гебрев и дружеството му "ЕМКО" правят безуспешни опити да придобият официално завод “Дунарит”, но те непрекъснато са осуетявани от фирмата "Виафот Инвестмънт България" с помощта на държавата, пише Борис Митов и разказва цялата история.

Наскоро правителството реши да привлича българи, завършили в чужбина, чрез финансови стимули. Тази инициатива хем няма да успее, хем ни отдалечава от мисълта, че би могло да се подобри образованието в самата България, казва Димитър Атанасов и дава примери от историята.

И няколко препоръки

Интензивното отделение на детската болница “Проф. Иван Митев” заработи наново благодарение на доброволци. Инициативата за това е на 35-годишната Кремена Кунева, Човек на деня на Свободна Европа.

Шоуто на Николаос Цитиридис, което замести Шоуто на Слави по бТВ, отбеляза едно добро начало и даде заявка, че е дошъл край на просташкия хумор, пише “Площад “Славейков”.

Странното име Наденица е дадено на куче, прочуто не с храненето си, а с това, че помага на хората да пресичат улицата. Вижте тази видеоистория.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG