Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Коронавирусът стана глобална заплаха. Брекзит е днес, в 23.59 ч.


Опашка за маски за уста в Хонконг, 30.01.2020 г.
Опашка за маски за уста в Хонконг, 30.01.2020 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- СЗО обяви глобална заплаха заради коронавируса

- Васил Божков е бил подпомаган от държавата в бизнеса си

Световната здравна организация обяви епидемията от коронавирус в Китай за извънредна ситуация за общественото здраве в световен мащаб. Причина за това решение е бързото разпространение на вируса и фактът, че той е регистриран вече в 18 държави. Генералният секретар Тедрос Аданом Гебрейесус обяви, че най-голямата грижа на СЗО е в това вирусът да не се разпространи в държави със слаби системи за здравеопазване.

Коронавирусът, който досега отне живота на 170 души, стана причина Русия да затвори границата си с Китай. Това е петата по дължина сухопътна граница в света. 5 от световните авиокомпании започнаха да преустановяват полетите си до Китай.

10 области и 3 големи града – толкова голям е обхватът на “обикновения” грип в България, ако можем така да се изразим за нещо, което не е новият коронавирус. Вечният въпрос “как да го избегнем” днес има един отговор – като се ваксинирате.

Васил Божков

Бизнесът на Васил Божков с лотариите беше определен от него самия като “фрапантен” и очевидно заемащ съществено място сред всичките му начинания. Дали тези, които сега са обявили война на Божков, не са го подкрепяли негласно, за да може този бизнес да добие тези измерения, пита Полина Паунова. За нея ключът се крие в Закона за хазарта, а сагата започва в далечната 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски".

Единственият държавен “чадър”, от който се е ползвал Васил Божков, е бил в комисията по хазарта, обяви един от наблюдаващите прокурори по делото Венцислав Фердинандов. Той беше питан дали в свидетелските показания има твърдения бизнесменът да е имал протекции във финансовото министерство и правителството, например.

Самият Божков по-рано през деня препоръча на главния прокурор Иван Гешев "да се огледа по-високо от комисията по хазарта" и посочи конкретно финансовия министър и премиера.

КТБ, отпадъци, уволнения

Близо 20 милиона лева на вложителите в КТБ са потънали в офшорни фирми, а оттам са се върнали обратно в България, където да осигурят купуването на медийна собственост. Този процес не е бил разследван от прокуратурата. Изводите са на Антикорупционния фонд, който представи последната част от разследването на Николай Стайков за фалита на КТБ.

Премиерът Борисов обеща да се справи с внасянето на отпадъци от чужбина. Това стана след като във Варна отново бяха открити контейнери с нерегламентирано внесен боклук от Италия, а Борисов имаше среща с италианския премиер Джузепе Конте.

Много пъти сте се смели над неговите колажи. Ако наскоро сте попадали на вицепремиера Каракачанов, който уж слиза от правителствен самолет с торбичка от супермаркет, значи знаете как разсмива Валдес Радев. Нова телевизия се раздели и с него. Седмица по-рано той беше дал интервю за Свободна Европа.

Страсбург и България

България води в Европа по незачитане на човешките права. Годишната статистика на Европейския съд по човешките права показва, че броят на осъдителните решения срещу страната намалява, но че България продължава да води по относителна тежест на нарушенията спрямо броя на населението.

Брекзит става факт довечера

Няма място за повече процедури – Европейският парламент (ЕП) одобри споразумението за Брекзит и с това приключи почти 4-годишният процес по отделянето на Великобритания от ЕС. Страната ще остане част от ЕС само до 23.59 часа знес.

Европейската комисия одобри нови мерки за подобряване на сигурността на мрежите 5G. Те биха могли да засегнат водещия световен доставчик на оборудване за изграждане на телекомуникационни мрежи – китайският “Хуауей”.

И няколко препоръки

Трябвало е да участва още в първите филми за Джеймс Бонд, но БКП не я е пуснала да замине. Цветана Манева е Човек на деня на Свободна Европа.

Любовна история в София. Това е сюжетът в една театрална постановка, която се играе в София на английски език. Не е само за туристи. Можете да се уверите в това, ако погледнете видеото.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG