Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: САЩ срещу корупцията, Гешев срещу Сърбия, а депутатите отново срещу Airbnb


Държавният секретар на САЩ Майк Помпео
Държавният секретар на САЩ Майк Помпео

Добро утро. Най-важното днес:

- Край на импийчмънта

- Първи санкциониран българин от САЩ

- Нов опит срещу Airbnb

Сенатът приключи процедурата по импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп. Той коментира в Туитър: Trump 4EVA. Сенаторите се разделиха по партийната си принадлежност. С едно изключение.

А тук може да видите какво се случи ден по-рано между Тръмп и лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси. Не е за пропускане.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео огласи името на съдия Андон Миталов като първия българин, санкциониран от Вашингтон заради участие в корупция. Не се посочва каква корупция. Миталов е съдията, който разреши на обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва, за да получи орден от Путин.

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до европейски институции, в които критикува Сърбия, защото бави екстрадицията на банкера Цветан Василев. По-късно пред журналисти Гешев коментира, че “Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава”.

Главният прокурор направи това изказване в Европейския парламент в Брюксел, където на въпросите на главния редактор на “Биволъ” е отговорил няколко пъти с: “Как е времето в Москва?” В Клуб Z е предаден целият разговор.

Божков, вируса и апартаментите

Какво се случва в момента с арт колекцията на Божков, какво съдържа тя и как всички тези предмети са се озовали у него? Иван Бакалов има отговори на повечето въпроси. Може да си припомните и неговия разказ за това кой точно е Васил Божков и как оцеля в последните 30 години.

Какво се случва с разпространението на коронавирус, как се предава заразата и могат ли китайските стоки да бъдат опасни? Йовка Димитрова е събрала известните досега отговори.

В Народното събрание единствено БСП подкрепи позицията на президента Румен Радев, който обяви, че сваля доверието си от правителството.

Става ли студената война между Борисов и Радев гореща? И може ли прокуратурата да се окаже рефер в този спор? Потърсихме отговорите от експерти, тук може да ги прочетете и вие.

Правителството реши да повиши заплатата на директорката на НАП. Вероятно за първи път чухте нейното име - Галя Димитрова, през лятото на миналата година. Тогава беше големият теч на данни, а Димитрова взе “тежко, но добре обмислено решение” да не си прекрати отпуската.

Депутат от ГЕРБ внесе законови поправки, които ще изискват съгласието на поне половината съседи, за да може да предложите апартамента си в платформи като Airbnb или Booking.

И като стана дума за туризъм - точно за минута можете да гледате историята за едни къщи за гости в Армения, които са като излезли от “Хобит”.

ЕС и кибер опасностите

Европейската комисия си е взела поука от приемането на България и Румъния и промени правилата за разширяване. Те ще затруднят страните, които искат да започнат преговори с ЕС.

Туитър ще започне да маркира синтетичните видеа, аудио и снимки, създадени от изкуствен интелект или манипулирани. Става дума и за т.нар. deep fake.

Все повече фирми стават жертви на кибер терористи, а на пазара вече има застраховки срещу хакери. Ивайло Везенков разказва за какво става дума.

И две препоръки

„Той: - Вие сте оживялото ми въображение. Тя: - Няма да спя с вас!” Ще разберете чии са тези думи, ако прочетете първия епизод от новата ни рубрика “Малки истории за велики европейци - XX век”, в която Пламен Асенов представя някои от най-великите имена на Европа. Началото е за Фелини.

Тя работи активно за т.нар. въздстановително правосъдие. Тя е от един малък районен съд в България. Когато беше атакувана от клевети в някои медии, колегите й се изправиха в нейна защита. Владислава Цариградска е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG