Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: България чака информация за санкционирания от САЩ съдия


Бойко Борисов каза, че случаят със съдия Андон Миталов е обсъждан по време на срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп през ноември
Бойко Борисов каза, че случаят със съдия Андон Миталов е обсъждан по време на срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп през ноември

Добро утро. Най-важното днес:

- САЩ и корупцията в България

- Кьовеши започва работа

- Зеленото околовръстно на София

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши да поиска от САЩ информацията, с която разполагат, за корупционна дейност на съдията от Специализирания съд Андон Миталов. Държавният секретар Майк Помпео обяви, че му е наложа забрана да пътува в САЩ заради корупция. Как се разви тази история - тук е събрано всичко.

„Когато бях главен секретар (на МВР), главният прокурор и министърът на вътрешните работи нямаха визи за САЩ”, коментира премиерът Бойко Борисов. Той каза още, че по време на срещата с Доналд Тръмп са обсъдили пътуването на Николай Малинов в Русия, докато той е бил обвинен в шпионаж в България.

Директорът на ФБР обяви, че Русия провежда "информационна война" срещу САЩ в навечерието на изборите за президент. В момента се използват фалшиви самоличности, компютърни ботове, постове в социалните мрежи и дезинформация.

Доналд Тръмп съобщи, че американските сили са ликвидирали лидера на Ал Кайда на Арабския полуостров Касим ар Рими. Не се съобщават подробности, най-вероятно терористът е загинал при американска атака с дронове в Йемен.

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши предупреди за възможен провал на службата на европейската прокуратура заради липсата на пари и достатъчен персонал. “В първия ден, в който заработим, очаквам да получим 3000 дела и още 2000 до края на първата година”, каза Кьовеши.

Българският главен прокурор Иван Гешев промени рязко начина, по който се облича. Сигурно сте забелязали новия каскет. Николай Лавчиев подходи съвсем сериозно и обяснява какви символи излъчва новият външен вид на Гешев.

Радев, водата и митницата

Румен Радев коментира заканите на депутати от ГЕРБ, че може да започнат процедура за отстраняването му. "Импийчмънтът няма да напълни язовирите… Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението", каза президентът.

И като стана дума за празни язовири. Не само те са причина за водния режим. Елица Симеонова събра данните и сглоби картината, от която ще ви настръхнат косите - огромна част от водата в България изтича в земята заради старите тръби.

Близо 30 души - цялата смяна митничари, както и граничари, бяха задържани при акция на МВР и прокуратурата на граничния пункт "Калотина". Това затрудни временно преминаването на границата.

Еврозона, университети и електромобили

Народното събрание прие промените във Валутния закон, с които се изменя и Законът за БНБ. Това е последната преграда в българското законодателство за влизане на страната ни в т.нар. чакалня на еврозоната. Парламентът вече реши, че това ще стане при досегашния курс от 1,95583 лева за едно евро.

Комисията по образование пък одобри налагането на временен мораториум за откриването на университети, филиали, факултети, департаменти и колежи към държавните висши училища.

Промени в ръководството на Нова телевизия - Вяра Анкова става зам.-председател на съвета на директорите на фирмата собственик, а бившата собственичка на свързваната с Пеевски телевизия Канал 3 Ива Стоянова поема оперативното ръководство.

Продажбите на електрически автомобили в ЕС са се удвоили в последната година. В България обаче са намалели. Тук са числата.

И две препоръки

Целият свят е нащрек заради новия коронавирус. Това видео показва най-важното, което трябва да знаете. Ще го видите само за две минути.

Те са хората, които искат София да има свой зелен ринг, изграден по старите железопътни трасета в града. Не само мечтаят, но и работят за това. Християна Василева и Светослав Александров са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG