Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: След Божков дойде ред на Ковачки. Българите са в НАТО, но предпочитат Русия


Христо Ковачки

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Започва проверка в 4 ТЕЦа, свързани с Ковачки

- НСО е против да се плаща за държавна охрана

Екоминистерството ще започне проверка в четири електроцентрали, свързани с бизнесмена Христо Ковачки. Нареждането за такава проверка е дадено от Върховната административна прокуратура, а целта й е свързана с нерегламентираното изгаряне на отпадъци, внесени от страни на ЕС. Става дума за ТЕЦовете “Бобов дол”, “Брикел”, “Сливен” и “Перник”.

Васил Божков, приватизацията

Бизнесменът Васил Божков вече е обвинен и за колекцията с антики. Той ще отговаря за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред. Така срещу Божков вече са повдигнати обвинения за 11 престъпления.

Главният прокурор Иван Гешев призова политиците да променят законодателството, а “ако трябва, и Конституцията”, за да има “възмездие за хората, които откраднаха активите на българските граждани”. Изказването е във връзка с проверката на “всички” приватизационни сделки, назначена от Гешев. Той има предвид идеята на ГЕРБ, които приветстваха проверката и казаха, че са готови да внесат законови поправки, с които да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизационните сделки.

Експертите виждат цялото начинание по друг начин – като “политически боздуган” или като неосъществима закана, която обаче обществото ще посрещне с одобрение. Инак, по-вероятно е ДАНС да проверят орбитата на Сатурн, отколкото “всички” приватизационни сделки, казва докторът по философия и социални науки Стефан Попов.

Българите и НАТО. ГЕРБ и безплатните офиси

Българите все по-малко одобряват НАТО, в което членуват. За десет години това одобрение е спаднало с една четвърт, сочат данни на американския изследователски център “Пю”. Има и поне още две новини: българите са единствените натовци, които смятат отношенията с Русия за по-важни от тези със САЩ; те най-малко от всички членове на НАТО са съгласни да защитят друга страна съюзник.

ГЕРБ ще използва безвъзмездно държавните офиси, в които се помещава централата й. Това стана с решение на Министерския съвет и е видим резултат от поправките в Закона за политическите партии, приет миналата година. Тогава ДПС успя да узакони безлимитните дарения и използването на безплатни държавни офиси за партиите.

НСО. Обществените медии

Националната служба за охрана е против предложението на депутата Делян Пеевски и негови колеги от ДПС, които искат застрашените лица сами да си плащат за държавната охрана. Това казва началникът на службата Красимир Станчев пред “24 часа”.

БНТ и БНР са готови да се откажат напълно от реклами, ако държавата им даде повече пари, казаха Емил Кошлуков и Андон Балтаков пред парламентарната комисия по култура и медии. БНТ получава между 5 и 9 млн. лв. годишно от реклама, а БНР – около 1.5 млн. лв.

ЕС, коронавирусът

Европейският съюз ще провери запасите си от активни субстанции за производството на лекарства. Това се налага във връзка с коронавируса, тъй като става дума за съставки, произвеждани в Китай, от които в Европа се правят лекарства. Чешкият здравен министър Адам Войтех заяви, че това трябва да бъде направено бързо, защото недостигът на субстанции може да предизвика истинска криза и недостиг на европейския пазар.

Между новия вирус и цензурата има пряка връзка, става ясно от тази история, разказана от Елица Симеонова. Ето един пример: на 30 декември доктор Ли написал съобщение до колегите си в чат група, като ги посъветвал да носят защитно облекло, за да се предпазят от нова инфекция. Няколко дни по-късно в дома му влиза полиция и го арестува за разпространение на “неверни слухове”.

Британското правителство остана с 5 министри по-малко, а главният прокурор на Англия и Уелс съобщи, че подава оставка във връзка с тези промени. Това е първото преструктуриране на кабинета на Борис Джонсън след Брекзит.

И няколко препоръки

История, досущ като случая “Правец” - село, в което е роден таджикският президент вече е превърнато в областен център, а се твърди, че го готвят и за столица, която да замени Душанбе.

Преди точно 75 години един европейски град е сринат до основи. Това е Дрезден. Снимките ни връщат към тази история.

Да бъдеш медицински клоун е истинска професия, обясняват Янита Кирова и Ива Лапатова в рубриката Човек на деня. Те носят червен кръгъл нос, слагат цветна перука и влизат в детските отделения на болниците, за да разсмеят децата.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG