Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Живот под знака на коронавирус. И агентът, който се оказа дипломат


Дезинфекция на летище в Южна Корея
Дезинфекция на летище в Южна Корея

Добро утро. Най-важното днес:

- Коронавирусът е все по-близо

- Кой е агентът, обвинен за отравянето на Гебрев

- “Бъди дама”

Коронавирусът вече е в Хърватия и Австрия. Италия остава най-тежко засегнатата държава в Европа. На остров Тенерифе стотици туристи бяха поставени под карантина в хотел, защото един от тях е бил диагностициран с коронавирус. Сред блокираните хора е и тричленно българско семейство.

Икономиката се подготвя за последствията от COVID-19. Акциите поевтиняват, прогнозите за приходи се понижават, цената на петрола също е на дневен ред.

В София се проведе учение за реакция при евентуална поява на коронавирус в България. Колегите от бТВ Новините имат снимки от събитието.

Властите препоръчват 14-дневна карантина за всеки, който се връща от Италия, Китай или други държави с коронавирус. За целта обаче не може да бъде издаден болничен, всеки трябва да си вземе отпуск, обясни здравният министър Кирил Ананиев.

Барселона, ГРУ и водата

Президентът Румен Радев отхвърли обвиненията на премиера Бойко Борисов, който го посочи като един от източниците на атака срещу него заради публикацията за разследването на пари в Испания и къщата в Барселона. "Този тежък случай засяга не само лично него, той засяга и България и във вътрешен, и в международен план", коментира Радев.

Разследване на “Белингкат” твърди, че един от издирваните по обвинение за отравянето на българския бизнесмен Емилиян Гебрев е едновременно и агент на руското военно разузнаване ГРУ, и дипломат на Кремъл. Тук може да прочетете историята на Георги Горшков.

Бившият министър на околната среда и водите Нено Димов остава окончателно в ареста, реши Апелативният специализиран съд. Решението не подлежи на обжалване, но един от съдиите го е подписал с особено мнение - че най-тежката мярка „задържане под стража“ е незаконосъобразна.

Директорката на басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ Цветелина Кънева е обвинена в безстопанственост. Тя беше задържана след серия от арести заради замърсяване с цианиди на Юговска и Чепеларска реки в района на Пловдив.

"Не може да търпим повече, всичко си има граници, така не може да продължават нещата", е цитиран да казва лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, от чиято квота е задържаната. Нено Димов също бе от тяхната квота.

Не пропускайте следващата история, в която няма политика - поне на пръв поглед. Реми е 25-годишен българин, роден от майка нигерийка. Винаги е живял тук, българският език му е роден. Защо обаче държавата не му даваше доскоро документи - Ивайло Везенков разказва.

САЩ, Русия и Египет

Холивудският продуцент Харви Уайнстийн бе признат по обвинения в сексуално насилие и изнасилване. Наказанието му може да достигне до 25 години затвор. С него започна движението #MeToo.

“Чист сталинизъм”. Това е един от коментарите за следващата история. Руски съд наложи дългогодишни присъди на 7 активисти. Те са обвинени, че са планирали терористични атаки. Те казват, че самопризнанията са изтръгнати с насилие, а единственото им провинение е, че не мислят като властта.

Хосни Мубарак, който управляваше Египет в продължение на 30 години, почина на 91-годишна възраст. През 2012 г. той получи доживотна присъда по обвинение за смъртта на демонстранти по време на Арабската пролет, когато загиват близо 850 души.

И две препоръки

“Добро утро, едно кафе, моля”. Не го казвате на жив човек, а избирате от менюто на Тимеа. Тя е робот сервитьор в едно кафене в Афганистан. Гледайте видеото.

“Бъди дама, казват те”. Гледахте ли това видео с участието на Синтия Никсън, известна като Миранда от “Сексът и градът”? Посланието развълнува много жени по света, а Никсън е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG