Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: COVID-19 и при съседите. Германия е пред епидемия. Всички останали сме в инфодемия


Зрители на футболния мач между Лион и Ювентус в сряда вечер
Зрители на футболния мач между Лион и Ювентус в сряда вечер

Добро утро. Най-важното днес:

- Инфодемия и коронавирус

- Барселона

- Гауди

Първи случаи на коронавирус са потвърдени в Румъния и Северна Македония. Германия е пред епидемия, а България изпрати правителствения самолет, който прибра от Италия 20 ученици. Всички са здрави.

Новата дума е “инфодемия” - епидемия от фалшиви новини. Там се озовахме покрай разпространението на коронавируса. Нито е разработка на ЦРУ, нито се предава през 5G, нито пък се лекува само с Витамин Це - Николай Лавчиев събра някои от най-популярните конспирации около COVID-19.

За да ви спасим от фалшивите новини и паниката по темата, Елица Симеонова събра на едно място всичко най-важно и потвърдено - как се разпространява, къде да не пътуваме и как да се пазим.

Ще могат ли хората да получават болнични, ако излязат в препоръчаната от властта 14-дневна “доброволна карантина”? Законът дава право на осигурените да получават болнични при карантина. В Александруполис обаче премиерът Бойко Борисов каза, че “няма държавата да плаща доброволната карантина на хора, които просто не искат да са дисциплинирани и пътуват”.

Барселона, приватизацията и хазарта

Продължават коментарите по публикацията, че испанската прокуратура разследва пране на пари, в която се споменава и името на Бойко Борисов. Иван Бакалов в “Е-вестник” обяснява с какви проекти в България са свързани и колко пари от еврофондове са получили някои от имената около “къщата в Барселона”. Анализът му е по повод публикуваните първо от “Биволъ” данни.

ГЕРБ започва нови консултации за промени в конституцията, които да премахнат напълно давността за наказателно преследване на приватизацията, съобщи “Медиапул”. Вторият опит идва след разпоредената от главния прокурор Иван Гешев проверка на цялата приватизация.

Специализираният наказателен съд потвърди рекордната гаранция от 1.5 милиона лв. на члена на Надзорния съвет на ПФК "Левски" Александър Тумпаров. Той е обвинен като участник в ръководена от Васил Божков организирана престъпна група за укриване на данъци и такси за лотарийни игри.

Европари, Луковмарш и Антони Гауди

Европейската комисия предложи България да бъде извадена от списъка с държави под специално наблюдение за икономически дисбаланси. Промяната е заради напредък във финансовия сектор, фирмената задлъжнялост и необслужваните заеми.

"Проклятието на помощите" и четиримата скъперници. Така е озаглавен анализът на Красен Станчев за провала на първата среща за бюджета на ЕС за 2021-2027. Това не е проблем, още по-малко криза - прочетете защо.

“Хайл Хитлер" или "Бъди като Виолета"? Това ли е изборът? Анализът на Димитър Атанасов е за забраната на “Луковмарш” и за ответната реакция на другия полюс. Или как крайният национализъм може да породи ляв екстремизъм.

Конституционният съд в Германия реши, че законът, който от 2015 г. забранява асистираните самоубийства, е противоконституционен. Мотивът - хората имат "право на самоопределена смърт".

И сега нещо вечно - когато Антони Гауди завършва Висшето техническо училище по архитектура, председателят на комисията за дипломните проекти заявява: „Господа, пред нас стои или истински гений, или истински луд”. Следете поредицата на Пламен Асенов “Малки истории за велики европейци”.

И две препоръки

Отделете още 4 минути за видеото за Реми Тоин - 25-годишният българин, който през целия си живот досега се бори за български документи за самоличност. Ивайло Везенков се срещна с него.

След брака й с Джордж Клуни мечтите на милиони жени бяха разбити. Най-новият клиент на адвокатката е луксозната туристическа дестинация Малдивите, която я нае да преставлява страната пред Висшия съд на ООН по делото срещу Мианмар за геноцид срещу рохингите. Амал Клуни е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG