Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Държавни лавки сменят “Лафка”. И въпроси около сделката за бТВ


Централата на "Лафка" в София
Централата на "Лафка" в София

Добро утро. Най-важното днес:

- Без винетки около София

- Пощите поемат вестниците

- Марко Рубио срещу Петр Келнер

Премиерът Бойко Борисов обяви, че 115 км пътища около София и още 40 км около Варна ще бъдат освободени от винетни такси. Т.е. от София до Банкя няма да е нужна винетка. А тук може да си припомните какъв е проблемът с винетките и как се стигна до него.

Държавната компания "Български пощи" ще разпространява вестници и списания от тази неделя, реши правителството. Сега е работа на общините да осигурят места за новите РЕП-ове. Транспортният министър Росен Желязков допусна това да са местата на затворилите павилиони “Лафка”.

Как тази верига започна с щурм на пазара и как накрая фалира за три дни - Николай Стайков разказва историята на “Лафка”. Част от тази история е и въпросът “Кой?”.

Американският сенатор републиканец Марко Рубио поиска администрацията във Вашингтон да провери дали продажбата на собственика на бТВ, СМЕ, не застрашава сигурността на САЩ. Причината е, че купувачът - групата PPF на чешкия милиардер Петр Келнер, прокарва интересите на Китайската комунистическа партия в региона, твърди Рубио.

COVID-19

Пристигащите от Италия пътници на Летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището. Италия е най-силно засегнатата от короновируса европейска държава, от където всяка седмица има 34 полета.

„Живея тук от години и никога не съм виждала града толкова пуст“. Така Любица Йорданова описва Милано в дните, последвали ръста на заразените. Елица Симеонова разказва тази история за пусти площади и празни рафтове.

Ако сте пропуснали да се информирате за най-важното - къде да не пътувате и как да се предпазите, може да го направите тук.

Васил Божков, НАП и СУ

Елена Динева беше задържана в съдебната зала, защото “може да укрие и унищожи доказателства”. Според обвинението тя е имала основна роля в “престъпната група на Васил Божков". Тук може да прочетете кой е Васил Божков и как оцеля толкова време.

Шефът на "ТАД Груп" Иван Тодоров е освободен от ареста срещу парична гаранция от 100 хил. лв. Той беше задържан на 30 юли миналата година по обвинение, че е водач на организирана престъпна група, извършила хакерската атака срещу НАП.

Стотици български полицаи водят дела срещу МВР за нощния труд. Съдът масово уважава исковете им, а МВР плаща над 1 млн. лева за обезщетения и съдебни разноски. Така министерството пести милиони от нощен труд, за да ги загуби в съда. Борис Митов разказва тази абсурдна история.

Софийския университет "Св. Климент Охридски" отне почетното звание "доктор хонорис кауза" на четирима националсоциалисти от времето на Хитлер. Те са били отличени по време на честванията за 50-годишнината от основаването на университета през 1939 г.

Русия

"Видях магията на свободния човек, който се смее, казва каквото мисли и не седи, не се облича и не говори като останалите". Не пропускайте този разказ за руския политик Борис Немцов, който беше убит точно преди пет години.

А тази видео история показва как багери разрушават дома на една възрастна жена в Москва, за да проправят път на небостъргачите. Това се случва без предупреждение, дори част от багажът остава под развалините.

И две препоръки

“В продължение на десетилетие това е една от най-често цитираните книги за комунистическа България на Запад” - Тони Николов обяснява в “Култура” защо появата на български език на книгата на проф. Никола Долапчиев „България: превръщането в сателит” е значимо събитие.

Ако тя беше само пианистка или само пациент на онкологична клиника, нищо от тази история може би нямаше да е възможно. Прочетете тук как продължава историята на Златка Ангелова, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG