Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Всичко, което завършва на "вирус". И дете, обявено за мъртво в социалните мрежи


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Грипната епидемия ще продължи до 11 март

- Турция спира обратния мигрантски поток от Гърция

България е в грипна епидемия, която ще продължи от 6 до 11 март. Няма да работят училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, а плановите операции и свижданията в болниците са отменени.

Двама българи, пътували със самолет до Австралия, са били в контакт със заразен с коронавирус. Изразът “в контакт” означава, че те са пътували на някоя от предните или задните две седалки от мястото, на което е седял пациент с положителна проба. Единият българин се е върнал и е в добро здравно състояние, посочват българските власти.

Случаите на заразени с COVID 19 намаляват в Китай, но се увеличават в останалите държави. Увеличава се и броят на успешно излекуваните. Всичко най-ново за вируса е събрано тук на едно място.

Гърция, САЩ, Русия

Турски специални части бяха разположени по границата с Гърция, за да пречат на мигрантите да се връщат обратно в Турция. Анкара продължава да говори за насилие на гръцките сили над мигрантите и да се позовава на статистика за броя на бежанците, която не се потвърждава. Това, което знаем до този момент за новата мигрантска вълна е събрано тук съвсем накратко.

Американски военни ще може да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството, извършени в Афганистан. Това реши апелативната инстанция на Mеждународния наказателен съд в Хага (МНС).

Кой стои зад новото руско богатство? Тук разказваме за няколко души, свързани с Кремъл, и за лукса, в който те живеят в Манхатън.

Васил Божков

Над 20 000 дребни търговци от цялата страна са купили лотарийни билети на "Национална лотария" на стойност около 40-50 млн. лв. и сега търсят начин да не търпят щети от спирането на частните игри. Те искат премиерът Борисов да намери решение на случая. Лицензите на частните лотарии бяха премахнати на 7 февруари и от това пострада бизнесът на Васил Божков, срещу когото бяха повдигнати 11 обвинения.

Синът на Васил Божков Антон беше освободен от ареста срещу гаранция от 1 млн лева. Той е обвинен в това, че е транспортирал пари, придобити по престъпен начин.

БНР. Лични данни.

Бившият директор на БНР е човекът, който носи цялостна отговорност за спирането на “Хоризонт” в цялата страна за няколко часа през септември 2019 г. Това гласи извод в окончателния доклад на временната парламентарна комисия за проучване на спирането на "Хоризонт" и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от националното радио. През септември “Хоризонт” спря след натиск над журналистката Силвия Великова.

Стоян Георгиев има фотографско ателие в Пазарджик. Един ден той научава, че в социалните мрежи е публикувана снимка на собствената му невръстна дъщеря, а авторът на публикациите я обявява за своя, като твърди, че тя е починала.

И няколко препоръки

Куче на име Ефрейтор е ветеран от войната в Източна Украйна. Преди да спасява военни то самото е спасено от тях. Вижте видеото.

Иранската изследователка и защитничка на природата Нилюфар Баяни е работила за доброто на страната си, но сега излежава 10-годишна присъда за шпионаж. Тя е изтезавана и заплашвана в ареста. Баяни е Човек на деня на Свободна Европа.

Малкият градски театър зад канала навърши 30 години. Той е създаден от актьори и режисьори, които се отцепват от Театър “София” и създават собствена трупа, напомня “Площад “Славейков”

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG