Връзки за достъпност

Извънредни новини

Може до парка, но не и на кино. Какви са правилата в извънредно положение?


Хората, работещи в Министерски съвет, вече носят предпазни маски
Хората, работещи в Министерски съвет, вече носят предпазни маски

Заради пандемията на COVID-19 в петък България въведе извънредно положение до 13 април 2020 г. Целта е да се ограничи разпространението на заразата, която до този момент е засегнала 51 души. Двама от пострадалите починаха. Това е възрастна двойка, заразена по време на семейно тържество с участието на 24 души.

Тук може да следите как се развива ситуацията с коронавируса в България в дати и числа.

В петък бяха обявени някои мерки, които ще се прилагат по време на извънредното положение. Те бяха последвани от бърза ревизия и допълнения. Засега има и много липсваща информация, която не спираме да търсим. Тук ви предлагаме отговори на най-популярните въпроси, зададени от вас в социалните мрежи или в писма до нас. Или поне онези отговори, в които сме наистина сигурни.

- Нямам никакви симптоми, а искат да ме поставят под карантина. Мога ли да откажа да се лекувам?

- Не. Ако умишлено нарушите карантината, рискувате до 5 години затвор и глоба до 50 000 лева – това гласят скоростно приети в петък поправки в законите. Причината е в това, че всеки от нас може да зарази други хора, без изобщо да се е чувствал зле. Извънредното положение е въведено включително и за да ни попречи неволно да навредим на другите.

- Може ли да не ходя на работа?

- Това решение се взима не от вас, а от работодателя. Той обаче не е длъжен задължително да ви пусне да работите от вкъщи. Ако естеството на работата не позволява да работите дистанционно, трябва да останете на място, но тогава работодателят е длъжен да ви осигури дезинфектанти, измиващи препарати, предпазни средства и пр. Ако вие самият сте работодател, вижте задълженията си тук.

- Ако работя от вкъщи, това значи ли, че изобщо не мога да излизам?

- Не значи. Можете да излизате. Но извънредното положение е свързано със затваряне на повечето места, на които се събират много хора. Затворени са кина, театри, галерии, концертни зали, университети, училища, библиотеки, фитнеси, ресторанти, кафенета, търговски центрове и пр. Отворени са обаче аптеките, банките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите и други търговски обекти. Ресторантите имат право да доставят храна.

- Значи мога да излизам на разходка в парка или да отида на гости?

- Засега няма данни за забрана на нещо подобно. Но в такива ситуации влизат в сила съветите за това как да се предпазваме от вируса: да си мием редовно ръцете, като всяко измиване със сапун трае не по-малко от 30 секунди; да не се ръкуваме; да общуваме на разстояние, по-голямо от метър; да не отиваме на места, където има много хора, да избягваме хора, посетили наскоро най-засегнатите страни, които Външно министерство изброява на сайта си. Списъкът се обновява непрекъснато. Можете да видите съветите за предпазване и в това видео.

- Синът ми учи в чужбина, но университетът му беше разпуснат във връзка с епидемията. Чувам, че може да затворят и границите. Има ли риск да не може да се прибере?

- Засега няма такъв риск. В петък външно министерство обяви, че границите на България остават отворени и българите могат да се върнат в страната по суша, вода и въздух, от която и да било точка на света. Дори и тази точка да е най-засегната от коронавируса. Някои съседни държави обаче затвориха своите граници и това засегна хората, които се прибират с кола. Към понеделник, 16 март, при пътуване с кола е най-добре да изберете маршрут през Румъния. Във всички случаи съветваме да следите най-актуалната информация на ситуационния сайт на МВнР.

- Какво значи “засега”?

- Извънредното положение е съвкупност от мерки, които могат да се менят непрекъснато. Те могат да стават и по-строги, отколкото са в момента. Имаме ангажимента да информираме навреме за всяка промяна.

- Децата ми са ученици и това е третото спиране на учебния процес за тази година след две грипни ваканции. Нулева година ли ще обявят?

- Засега никой не говори за нулева година, а за това как децата да учат, макар и без да ходят на училище. В понеделник 90 % от училищата в страната ще могат да преминат към дистанционно обучение, а в сряда процентът ще е 95. Така смята министър Красимир Вълчев, който в петък поясни, че “дистанционното обучение” не е среща в интернет в реално време, а само даване на указания за самоподготовка – за да не забравят децата това, което вече са научили. По-нататък не се изключват и учебни часове в реално време. Две издателства са дали безплатен достъп до електронните версии на учебниците си. МОН и БНТ обмислят телевизионни уроци за най-малките.

- Не могат ли да ходят на занималня? Или да се съберем с други родители и да наемем частен учител за 2-3 деца?

- Не. От петък са прекратени не само учебните занятия, но и всички извънкласни дейности като занимални, клубове, зелени училища, екскурзии и пр. Преустановена е и всяка групова работа с деца на физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

- Какво ще стане със седмокласниците и дванайсетокласниците?

- В петък министърът на образованието поясни, че все още няма отговор на въпроса с изпитите. Той все пак допусна, че в матурите може и да не залегне част от материала.


  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG