Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Все пак ще има по-масово тестване. Сбогом на Симеон Щерев


Премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Европейския съвет, проведено в четвъртък по видеоконферентна връзка.
Премиерът Бойко Борисов по време на заседание на Европейския съвет, проведено в четвъртък по видеоконферентна връзка.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- България също ще започне по-масово тестване

- Мерките за борба с COVID-19 бяха удължени до 12 април

- Почина големият джаз музикант Симеон Щерев – Банана

Световната здравна организация призова за по-активни мерки за противодействие на пандемията от коронавирус. Мерките за физическо дистанциране само забавят разпространението на вируса, но не могат да го изкоренят. Те само "купуват" на държавите време, в което да разработят целенасочени мерки за атака на вируса. Испания, Белгия и Румъния са сред държавите, които обявиха, че преминават към масово тестване.

Късно снощи премиерът Борисов съобщи, че Медицинският съвет и оперативният щаб са се договорили за масово прилагане на тестовете и в България.

COVID-19 в България

Мерките за борба с пандемията бяха удължени до 12 април със заповед на министъра на здравеопазването. В четвъртък беше облекчено и придвижването между областните градове и изградените около тях КПП. Междувременно парламентът спря работа за времето на извънредното положение.

По данни, валидни до четвъртък вечерта, в България има 264 души са заразени с COVID-19. Смъртните случаи са все така 3.

Поддържаме блог, в който събираме само най-важните факти за коронавируса, без никакви подробности.

В една болница в Ловеч се лекуват директорът на лечебното заведение и ски учител от Банско – и двамата с коронавирус. Нели Делчева разказва как изглежда лечението в една болница извън София.

Икономически мерки. Буферен паркинг на границата

Европейската комисия призова правителствата в Централна и Източна Европа да ѝ изпратят предложения за схеми за подпомагане на бизнеса, засегнат от пандемията от коронавирус. Комисията обещава бърза процедура, след като лидерите се разберат за модела на предоставяне на помощта.

Само преди дни правителството обяви пакет от мерки за подпомагане на бизнеса, който пострана от пандемията. Красен Станчев обръща внимание на факта, че тези мерки така и не са публикувани в някъкъв документ, че механизмите на предоставяне на помощта са неясни, а възможните резултати – съмнителни.

Бившето военно летище в село Узунджово, край Хасково, се преустройва в буферен паркинг за тирове. Това се прави, защото много от камионите не се допускат в Турция – местните власти искат 14-дневна карантина за шофьорите.

Ако имате нужда от помощ или предлагате помощ, погледнете тук – ежедневно събираме информация от цялата страна, която да свърже тези две групи хора. Имената на дарителите на болници и уязвими групи можете да видите тук.

Италия, Хубей

В Италия се наблюдава лек спад на смъртните случаи, но страната е все така в тежка битка със заразата. Журналистката на RAI Ема Фарне разказва пред Ивайло Везенков какво вижда, когато обикаля заразените северните райони, които снима.

Китайската провинция Хубей се връща към живот, както показва това видео. Хората, заснети от оператора, говорят за радостта от връщането си към едно най-обикновено ежедневие.

Тук можете да наблюдавате в реално време разпространението на коронавируса по света.

И няколко препоръки

Съществува изкуствен интелект, програмиран да отговаря на основни въпроси, свързани с коронавируса. Отговорите му са “взети” от сайта на СЗО и министерството на здравеопазването. Георги Николаев, който е дал идеята за това изобретение, е Човек на деня на Свободна Европа.

На 76 години почина големият джазмен Симеон Щерев – Банана, флейтист, композитор на джазова, театрална и филмова музика, преподавател по изпровизация и флейта в консерваторията. Той е създател, заедно с Милчо Левиев, на джаз-квартет “Фокус” и дългогодишен солист в Биг бенда на БНР.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG