Връзки за достъпност

Извънредни новини

След отлагането на матурите. Какво се случва в България и по света


Матурите в България бяха отложени с няколко дена след удължаването на извънредното положение заради коронавируса
Матурите в България бяха отложени с няколко дена след удължаването на извънредното положение заради коронавируса

Силвия Мегданова е преподавател по биология в природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в Гоце Делчев. Заради извънредното положение, причинено от пандемията от коронавирус, тя и нейните ученици, както всички други участници в образователния процес в България, се намират в нова ситуация.

От 13 март в България е в сила извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Затворени са всички училища и университети. Броят на заразените вече е 477, а 12 души починаха. По света заразените вече са над 1 милион.

В България

В четвъртък образователният министър Красимир Вълчев обяви, че учебните занятия ще бъдат подновени от деня след края на извънредното положение, което се очаква да бъде удължено до 13 май. Вълчев каза още, че най-вероятно държавните външни изпити ще бъдат отложени с между 4 и 10 дни, а държавните зрелостни изпити вероятно ще се проведат на 30 май и 1 юни.

„Това изобщо не е никакъв проблем за учениците, нищо че са в дистанционно обучение. В 12 клас се готвят за матурите от началото на годината“, коментира Силвия Мегданова.

Според нея ученици и учители са наясно със ситуацията и подготовката им е започнала отдавна.

„Специално по биология материалът е все още от 9 и 10 клас и най-често се явяват ученици, които са от биологически паралелки т.е. те непрекъснато този материал го упражняват и затвърждават. Тези, които не са биологически паралелки, започват още от септември подготовка. Такива се провеждат и в училищата. По български език например също непрекъснато тече подготовка“, казва още тя.

Въпреки промяната в преподаването, учителите се адаптират като изпращат пробни тестове на учениците.

„Няма загуба на материал и нещо, което да им се опре и да не могат да се справят“, казва още Мегданова.

Какво се случва по света

В училищата, използващи системата на международния бакалауреат (International Baccalaureate Organization ), изпитната сесия, предвидена за май 2020 г. няма да бъде проведена. Въпреки това всички ученици по света, учещи в тази система, ще получат дипломи и сертификати по предметите, за които са регистрирани. Резултатите на децата ще бъдат формирани въз основа на вече предадени работи за оценяване, както и на прогнозните оценки на преподавателите.

Във Великобритания, където се използват международните училищни изпити GCSE, AS и A-levels, всички изпити са отменени. Министерството на образованието на Обединеното кралство обяви, че това няма да попречи завършващите да получат своите дипломи и оценки, като в случая ще бъдат взети „широк спектър от критерии“ като например пробни тестове, извънизпитни оценявания, очаквано оценяване, което се дава от учителите и др. Този подход ще бъде стандартизиран както за училищата, така и за колежите.

Националните изпити са отменени и в Нидерландия, където дипломите на завършващите ще бъдат базирани на резултатите от изпитите по училищата, които ще бъдат полагани онлайн. От Министерството на образованието, културата и науката съобщават, че това се извършва с цел учителите в страната да имат повече време и възможности да пренасочат обучителния процес изцяло онлайн с цел учениците да не губят от материала и необходимите им знания.

Франция засега не отменя изпитите. На 30 март образователният министър Жан-Мишел Бланке потвърди това и оправда решението с това много ученици да не бъдат „онеправдани“. Във Франция училищата са затворени от 16 март, а засега се предвижда учениците да останат у дома до 4 май.

В САЩ изпитите в двете най-разпространени системи за полагане на масови стандартизирани тестове за прием в колежите - SAT и ACT, отлагат две от възможните си дати. Към момента най-скорошна дата, на която хилядите ученици от САЩ ще могат да се явят, е през юни. Заради несигурността на ситуацията около епидемията с коронавирус все още не е ясно дали и полагането на изпитите на тази дата ще остане възможно.

Редица колежи, които прилагат свои приемни тестове, отлагат, отхвърлят или преместват полагането им онлайн.

Стресът от изпитите

На учителите ще се наложи да оформят оценките на учениците за няколко дни, след като те се върнат в училище.

"За 12 клас не е никакво предизвикателство. Това е по-скоро за другите, по-малките класове, защото те имат много нови знания. При нас от втория срок – януари-март започва преговор“, обяснява Силвия Мегданова.

Самото отлагане на матурите с десетина дни също не представлява стрес за учениците. Г-жа Мегданова вече е уведомила своите за това развитие и те приемат ситуацията спокойно.

„Единственото притеснение идва от факта, че предварителните изпити няма да ги има. Ако пък ги отложат и ги направят в началото на юни пак ще е добре. Учениците се притесняват, че няма да натрупат опит. Стресът, който се изживява при явяването на един такъв изпит, все пак за тях е доста голям. Сега те се лишават от тази възможност. Ако отидат на редовни изпити стресът ще е по-голям.“, казва още Мегданова.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG