Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кое е вярното: Софиянци масово пътуваха за Великден или останаха в града?


В нощта срещу 17 април беше обявена блокада на София
В нощта срещу 17 април беше обявена блокада на София

“Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо – напускане масово на София”. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски по време на извънредния брифинг в 23 часа вечерта на 16 април. С тези думи беше мотивирано обявеното тогава решение за налагането на блокада на София само час след това – от 00.00 часа на 17 април. Тогава ген. Мутафчийски спомена и “безгрижието, което се проявява от нашите съграждани” на фона на увеличаващите се случаи на COVID-19.

По време на този брифинг министърът на вътрешните работи Младен Маринов също разкритикува поведението на столичани. Няколко дни по-късно пред БНТ ген. Мутафчийски отново напомни, че управляващите и щабът са останали “изненадни от масовото напускане на София”. На 19 април беше Великден и призивът на властите към хората беше да не заминават извън града за празницине.

Към критикуващите поведението на хората се присъедини и социалният министър Деница Сачева. След затварянето на София тя написа в профила си във Фейсбук: “Начетох се и се нагледах тези дни на разглезени потребители на демокрация, които плачат за свобода, без отговорност. Искат свобода на заразяване, моля ви се”. След това в интервю пред Миролюба Бенатова за платформата “БГ-МАМА” Деница Сачева допълни: “Многократно бяха призовавани всички граждани за това да не използват празниците да се събират на шумни групи с много хора, да посещават възрастните си родители, и въпреки това видяхме, че това не се случи”.

Имало ли е масово напускане на София обаче?

Какво казват данните

Отговорът е в данните за автомобилите, излезли от столицата. Те показват, че всъщност живеещите в София не са напуснали масово града.

Нещо повече – броят на напускащите автомоболи и броят на влизащите по време на празниците е почти равен. В сравнение с почивните дни по Великденските празници през 2019 година, тази година са пътували почти двойно по-малко хора. Тогава и напускащите коли в сравнение с влизащите в София са били чувствително повече. Съотношението между двете числа е показателно, защото всеки ден в София влизат и излизат хиляди коли на хора, които работят в столицата.

Свободна Европа поиска подобна справка от МВР, които отклониха питането към Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). След няколко дни проверка на данните, АПИ ни предостави пълна справка за влизащите и излизащите автомобили в София от 15 април (сряда) до 20 април (понеделник след Великден). Получихме е данните за същия период на миналата година - почивните около Великден през 2019 г.

Движението по Великден 2020

Според информацията на АПИ в сряда, 15 април, от София са излезли 27 188 коли. В същия ден обаче в столицата са влезли 24 563 коли.

На следващия ден, четвъртък, 16 април, автомобилите, напуснали града, са 31 511, а влезлите са 25 578.

В нощта срещу 17 април, петък, столицата беше затворена. Данните показват, че за масово напускане на града властите са приели излизането на 58 699 автомобила и влизането на 50 141. Т.е. градът е "олекнал" с по-малко от 10 хиляди коли. Общият брой на автомобилите в София е около 800 хиляди.

Статистиката на АПИ показва, че в петък, 17 април, напусналите града са 10 175 коли, а влезлите в него - 9 442. По-ниските числа могат да показват, че забраната е сработила. Но могат и да показват друго - 17 април, Разпети петък, беше първият от четири почивни дни и голяма част от влизащите и излизащи от града по работа в делничен ден ги няма.

Сходни са числата за събота, неделя и понеделник. На 18 април излезлите коли от София са 6 980, а влезлите - 6 962. На 19 април, Великден, статистиката се обръща и излезли от града са 4 994 коли, а влезлите повече вече са - 6 153. В понеделник, 20 април (отново почивен ден) напускащите столицата автомобили са били 7542, а влизащите - 10 745.

Движението година по-рано

Хората, които са напуснали София от сряда до петък преди Великден през 2019 г. са били много повече.

На 24 април 2019 година (сряда) напусналите София коли са 49 980, а влизащите – 47 243. И ако в този случай числата са почти като тези през настоящата година, то ден по-късно, в четвъртък (25 април), когато след работа започва масовото пътуване, града са напуснали вече 63 260 коли. Влезлите в столицата тогава са били 47 721.

В тези два дни миналата година общият брой на напусналите автомобили е 113 240, а на влизащите - 94 964. Разликата между тях е точно 18 276 автомобила. За сравнение - разликата между влезли и излезли коли на Велики сряда и четвъртък тази година е едва 8 000.

Голямото пътуване през 2019 година е било на Разпети петък, когато града са напуснали 72 292 коли, а в него са влезли малко над 40 000. В събота (27 април 2019) от София са излезли 45 628 коли. В деня на завръщането пък – понеделник (29 април 2019) влезлите коли в столицата рязко се увеличават. Те са 79 979, за сметка на 29 171, които са напуснали града.

Числата всъщност показват, че голямата част от живеещите в София са се съобразили с наложените мерки. Както със затварянето на града в нощта срещу 17 април, така и преди това, когато бе съобщено, че “масово” не са спазени изискванията.

България е в извънредно положение от 13 март, което беше удължено до 13 май. Броят на заразените от коронавирус вече е над 1300. Остават затворени училища, големи магазини, хотели и заведения. Носенето на маски е задължително.

По света заразените вече са почти 3 милиона, а починалите от COVID-19 са над 200 хиляди.

Ако търсите или предлагате помощ, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

XS
SM
MD
LG