Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Дали е временно, дали е разумно? Вече може на кафе, но тревогата остава


На кафе в Бургас. 6 май 2020 г.
На кафе в Бургас. 6 май 2020 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Заведенията на открито работят

- Ако заболелите станат над 100 на ден, мерките ще се върнат

- Журналист от Силистра се оказа обвинен за притежание на наркотици

От вчера заведенията на открито работят. Условието е да има нужните препарати за дезинфекция, а масите да са на метър и половина отстояние една от друга. В сряда заведенията залеч не бяха пълни обаче. “Наплашени сме”, каза една клиентка. В края на демя премиерът Борисов посочи, че старите мерки ще се върнат, ако заболелите на ден станад над 100 души.

Дали отхлабването на мерките отговаря на представата, че всичко отново си е постарому? Семейство от Стара Загора мечтае за това “постарому”, докато собствената им чисто нова пекарна подпомага хората без достатъчно доходи.

От днес, четвъртък, в София работят синята и зелената зона за паркиране, напомня “Офнюз”.

COVID-19

По данни от 8 сутринта в четвъртък в страната са починали още двама пациенти с COVID-19 – в Ямбол и Велико Търново. Така починалите до този момент стават 84 души. Заболелите от снощи до този момент са 33 души.

Медиците представляват над 10 % от заразените с коронавируса в България. До този момент 192 от тях са дали положителни проби. Двама лекари загинаха.

Поддържаме блог, в който можете да следите ежедневното разпространение на коронавируса в България без никакви подробности. А на тази карта, която се обновява в реално време можете да видите разпространението на COVID-19 в света.

Президентът Радев в сряда призова премиера да не насажда страх заради коронавируса и да не гради образ на спасител върху пандемията.

Няколко сценария за развитието на пандемията: според оптимистичния, който принадлежи на Сингапурския университет, епидемията отшумява и ще приключи на 14 декември 2020. Вторият е на учен от университета в Лозана, който твърди, че предстоят години, в които строгите мерки се редуват с отслабване. Третият е на специалисти от Харвард, според които COVID-19 ще продължи да циркулира още 5 години.

Парите на депутатите

Премиерът Бойко Борисов определи като несправедливо това, че депутатите продължават да получават 2/3 от заплатите си, докато неговият екип и министрите са оставени без пари. Той има предвид решението на парламента от 6 април, с което депутати, министри и други висши служители в изпълнителната власт да не получават заплати до края на извънредното положение. В началото на седмицата Свободна Европа писа за две нередности в този акт – първо, депутатите са продължили да получават пари, и второ, те не са имали право да лишават другиго от заплата. Във вторник стана ясно, че депутатите не смятат да връщат парите, които са получили, а след края на извънредното положение на 13 май очакват да започнат да получават и повишените си заплати.

Икономиката

Българската икономика ще се свие със 7.2% тази година, но ще се възстанови с 6% догодина. Такава е прогнозата на Европейската комисия, която публикува очакванията си за развитието на ЕС. За целия съюз се очаква свиване на икономиката със 7.5% и растеж с 6.1% догодина.

Засега България смята да се пребори с икономическия ефект от извънредното положение чрез ваучери за туристи, безплатни чадъри и шезлонги на плажа, както и с ударно строителство. Това са част от мерките за подпомагане на бизнеса в секторите на туризма, строителството и земеделието, за които се договори управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти (ОП).

Медиите

Случай в Силистра изглежда добра илюстрация на това защо България е на 111-о място по свобода на словото в света. Борис Митов разказва историята на един разследващ регионален журналист, обвинен в притежание на наркотици. В България почти не остана регионална преса, както писахме преди време.

За това, което се случва в централните медии, има по-добра информираност, но фактите бързо се забравят. В това видео припомняме кои и колко журналисти бяха свалени от екран в последните месеци и години.

Лаура Кьовеши. УНИЦЕФ

Румънската прокурорка Лаура Кьовеши, която наскоро оглави и бъдещата европейска прокуратура, спечели делото срещу страната си в Страсбург. Тя оспорваше отстраняването си от поста през 2018 г.

19 милиона деца са преместени от домовете си в други части на страните, от които произхождат. Феноменът с преместените деца съществува отдавна, но никога броят им не е бил толкова висок, пише в доклад на УНИЦЕФ, детският фонд на ООН.

И няколко препоръки

Мартина Йорданова свързва хората с възможности и хората в нужда. До този момент тя е осигурила 25 компютри или таблети за деца, които учат дистанционно, но не са имали устройства. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

И накрая едно важно съобщение: Валдес идва с новата си кибер карикатура, не я пропускайте.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG