Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Търси се помощ за Видин. И 12 тона изоставени фурми


Добро утро!

Най-важното е тук:

- Заразата във Видин е тръгнала от болницата

- Помощта за артистите не работи добре

- Фурмите от Абу Даби се оказаха изпратени от инженерингова компания

13% от медиците във видинската болница “Св. Петка” са с коронавирус. Именно от болницата са тръгнали и огнищата на разпространение на коронавируса в социалните домове. Областният управител изпрати зов за помощ до оперативния щаб. По-рано срещу гражданския активист от БОЕЦ Георги Георгиев беше повдигнато обвинение за всяване на паника, след като той започна да твърди, че болницата е изложена на риск, защото медиците не се тестват дори и след като са контактували със заразени.

По данни от 8 сутринта в петък от снощи в страната има 36 нови случая на COVID-19, с което заразените стават общо 1865. През нощта не е имало нови смъртни случаи. Видин е първи в страната по съотношение между броя заразени и броя население.

Поддържаме блог, в който можете да следите ежедневното разпространение на коронавируса в България без никакви подробности.

Артистите. Туризмът. Футболът

Държавният план за подпомагане на самоосигуряващите се артисти явно не работи добре, става ясно от преживяното от актьорите Милена Ерменкова и Ованес Торосян. Новината идва на фона на посланието на Европейския парламент за значението на културата за обществото и неговото възстановяване от кризата.

На 13 май ще бъде вдигната забраната за туристическите пътувания, съобщи министърката на туризма Николина Ангелкова. Предстои отварянето на къщите за гости и малките хотели.

Футболното първенство ще бъде възобновено на 5 юни, а тренировките за него ще започнат в средата на май. Ще се играят половината плейофи.

Колкото и да е невероятно, държавите в света са призовавани да подпомогнат финансово включително и футбола – с директни плащания, намаляване на данъците или по някакъв друг начин. България не прави изключение. “Лудогорец” вече получи над 110 000 лв. по програмата, известна като “60/40”. “Левски” е в двойна криза, понеже беше застигнат от двойна криза, понеже пандемията съвпадна с повдигането на обвинение срещу Васил Божков. В момента се говори включително и за фалит на клуба.

Сърбия, Испания, Русия

Сърбия излезе от извънредното положение, а Испания го удължи. Полша пък прецени, че в сегашната ситуация няма да може да проведе насрочените вече избори. Като цяло ограничителните мерки постепенно отпадат в Европа, но ситуацията все пак не е напълно еднаква навсякъде. Германия например предупреждава за втора вълна на епидемията, а Русия регистрира рекорден брой заразени. Развитието на пандемията можете да следите тук в реално време, картата се обновява непрекъснато.

Русия и Китай разпространяват конспиративни теории, като обвиняват САЩ за корона вируса. Инструмент за това са социалните мрежи, в които пише, че COVID-19 е биологично оръжие, казаха в четвъртък двама висши американски представители.

Руски милиардер беше открит мъртъв в дома си. Това е 52-годишният Дмитрий Босов, който притежава няколко въгледобивни компании. Бил е прострелян в главата, а до тялото е намерен пистолет.

Фурмите от Абу Даби

Помните ли пратката до България, пристигнала от Обединените арабски емирства, в която имаше около 12 тона фурми и 3 тона медицински консумативи? Правителството първо твърдеше, че това е държавна помощ с медицински изделия, а после каза, че това е бартер между частни фирми-производители. Всъщност, не е нито едното, нито другото, обясняват от неправителствената организация Антикорупционен фонд. Изпращачът на загадъчните фурми е инженерингова компания, в която не си вдигат телефона.

Развитието на демокрацията в България е достигнало най-ниското си ниво през последните 10 години, твърди в доклада си американската неправителствена организация „Фрийдъм хаус“. В документа се казва, че в страната се наблюдава “падане на демократичната фасада”.

И две препоръки

Боряна Джамбазова е част от екипа на Ню Йорк Таймс, който спечели наградата Пулицър за поредицата “Скритата война на Путин”. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Има хора, за които пандемията съвпада с най-щастливия период от живота им – това са тези, които стават родители. Найо Тицин снима двама от тях.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG