Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пренареждане ли тече в петролния бизнес? И "Левски", който прие парите на Пеевски


Добро утро!

Най-важното е тук:

- КЗК разследва картел в цените на горивата

- Финансовият министър е против свалянето на ДДС

- “Левски” прие парите на Пеевски

Комисията за защита на конкуренцията запечата офиса на Българската петролна и газова асоциация. Направили са внезапна проверка на място. Разследва се картел в цените на горивата. Проверяват се включително дружества на “Лукойл”, “Ромпетрол”, “Шел”, “ОМВ”, “Еко”, “Петрол”. Преди дни Министерството на финансите внезапно предложи да се създаде Държавна петролна компания, като държавата стане собственик на близо 100 бензиностанции.

След премиера, и собственикът на Нова телевизия се усъмни в почтеността на бТВ. В сряда Кирил Домусчиев нарече бТВ “Божков ТВ” - тоест точно така, както дни по-рано я беше нарекъл премиерът. След първия път засегнатата медия реагира остро.

Антикорупционната комисия поиска да се отнеме имущество на бизнесмена Иво Прокопиев за близо половин милион лева. Това е второ искане на комисията, тъй като по друга искова молба тя е искала да му се отнеме и имущество за близо 200 млн. лева. Прокопиев издава медиите “Дневник” и “Капитал”, но от комисията подчертават, че исковете не засягат активи на медиите.

Финансовият министър. “Левски”. Даниел Митов

Финансовият министър Владислав Горанов е против намаляването на ДДС за различни стоки и услуги, което беше предложено от ГЕРБ и “Обединени патриоти” и публично подкрепено от премиера. Той казва, че за „да се компенсират загубите, общата ставка по ДДС трябва да се качи на 24% или данък печалба за бизнеса да се вдигне до 17-18%“.

Васил Божков обяви допитване на страницата си във Фейсбук. Той пита феновете на “Левски” дали са съгласни собственикът на клуба да бъде избран с електронно гласуване.

В сряда от “Левски” приеха дарението от половин милион лева, направено от депутата от ДПС Делян Пеевски. Както дарението, така и приемането на парите от Пеевски, разделиха феновете. Но Валдес Радев видя и смешното в тази история.

Бившият външен министър Даниел Митов ще съди българската прокуратура заради инициирания от нея бзсмислен процес. По-рано Митов беше оправдан окончателно от съда за престъпление по служба. Той е убеден, че делото е било заведено заради неговата позиция по отношение на Русия.

COVID-19

Социалните домове трябва ежедневно да следят за състоянието на обитателите, като изолират и тестват всеки, за който има съмнения за COVID-19. Това са насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Швеция се оказа европейската страна с най-много смъртни случаи от COVID-19 в Европа на глава от населението. Швеция поддържа най-либералния подход в мерките за противодействие на коронавируса.

Франция и Германия се разбраха за взимането на общ дълг от световните пазари и безвъзмездното му разпределяне между пострадалите от икономическия шок сектори и региони в ЕС. Доскоро Германия беше против този план, но отстъпи.

Българското правителство ще отпусне финансова помощ на страни-партньори от Западните Балкани и Виетнам в размер на 225 хил. лв. за справяне с пандемията и последиците от нея. Средствата ще бъдат насочени към два приоритетни сектора – здравеопазване и уязвими групи.

Университетът в Кеймбридж е първото висше училище, което реши, че всички лекции ще се провеждат онлайн до края на учебната 2020/2021 г. Оттам предполагат, че социалната дистанция ще продължи да бъде задължителна.

В Молдова беше повдигнато обвинение за т. нар. “обир на века”. За извършител се сочи олигархът Владимир Плахотнюк, който от миналата година е в САЩ. Между 2012-2014 г. от най-големите банки в страната са били източени повече от 1 млрд. долара, което представлява около една осма от БВП на Молдова.

И няколко препоръки

София успя да чуе и да види на живо Шарл Азнавур. Малко след концерта си в София големият певец почина. Разказваме за него в рубриката “Великите европейци на 20-и век”.

Един млад мъж безплатно помага на хотелите да се рекламират по-добре с видео разходки из стаите. Емилиян Френчев е Човек на деня на Свободна Европа.

Моловете и фитнесите може и да работят, но престоят в тях си има правила. Ивайло Везенков ги показва в това видео.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG