Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Остава ли COVID-19 зад гърба ни? Една изложба и една убита птица


Абитуриентите тази година празнуват с автошествия, защото баловете са забранени. Снимката е от 24 май от Бургас

Добро утро. Най-важното днес:

- Отива ли си епидемията?

- Руска версия за Кирил и Методий

- Историята на един селски учител

Ако досега сте имали усещането, че епидемията се отправя към миналото, то вече имаме и доказателства. За първи път броят на заразените с COVID-19 в България за една седмица е по-малък от броя на излекуваните за същия период.

Новата работна седмица започва с 10 нови случая за денонощие, с което общият брой става 2443. Може да следите развитието по дати и числа в нашия блог.

Добри новини идват и от други страни в Европа. Заведенията на открито в Гърция вече работят, плажовете в Испания са отворени. Планирането на пътуване в чужбина изглежда една идея по-лесно.

Нито една европейска държава вече не е в Топ 3 по брой на заразените - най-много са в САЩ, следвани от Бразилия и Русия, както показва в реално време интерактивната ни карта.

Коя е правилната стратегия за излизане от епидемията и има ли общи критерии за отчитане на успеха или неуспеха? Надежда Цекулова обяснява.

А далеч оттук един човек успя да направи така, че близо 200 хиляди души бяха прегледани в Кения. Той не е част от правителство, казва се Кенеди Одеде и е Човек на деня на Свободна Европа.

В неделя беше Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. По този повод, а и по повод епидемията, председателката на Народното събрание Цвета Караянчева направи едно признание от името на политиците: “Както никога досега, търсим отговори и надежда в нашите учени”.

Руският културно-информационен център в София представи изложба за “началото на руската писменост”, която представя братята Кирил и Методий като реформатори на славянската писменост и никъде не се споменава връзка с България. Това ядоса мнозина.

Свободата на медиите

Комитетът за защита на журналистите призова България да свали обвиненията срещу Димитър Пецов. Още в началото на месеца разказахме странния случай за журналиста от Силистра, който задава въпроси и накрая полицаи откриват наркотици в колата му. След нашата публикация МВР започна вътрешна проверка.

“Репортери без граници” осъди “растящия политически натиск над основната независима медийна група” в България - “Икономедия”. Преди дни КПКОНПИ внесе в съда искане за отнемане на имущество на Иво и Галя Прокопиеви за 500 хиляди лева.

Уволнената от Нова телевизия Генка Шикерова получи голямата награда за разследваща журналистика на фондация “Радостина Константинова”. Награди получиха още Николай Стайков от Антикорупционния фонд и Теодора Трифонова от бТВ.

Варненският журналист Георги Александров е бил открит мъртъв в района на спуканата канализационна тръба във Варненското езеро. Разследването продължава.

НАТО, Русия и петрол

През 2019 г. силите на НАТО са били активирани точно 290 пъти, за да пресрещнат и върнат руски военни самолети над Европа. “Това е тяхна редовна практика”, коментира за Свободна Европа военният министър Красимир Каракачанов.

Отново за намеренията на правителството да създаде Държавна петролна компания - социалистическа идея, признание за провал или и двете? Попитахме експерти за техните оценки.

Черният лешояд Ултрон, дарен на България от белгийския зоопарк "Планкендел", е открит прострелян от бракониери в Кърджалийско. Тук разказваме кога, как и защо се е случило това.

И две препоръки

Не пропускайте историята за учителя Георги Маджаров, разказана от Диана Иванова. Как бяха необходими 65 години и една архивна снимка, за да излезе на светло историята на този селски учител.

Гледайте и емисията "Новини като хората" на Теодора Бързакова. Не е извънреден брифинг, но пък може денят ви да стане извънредно по-хубав. Още по-хубав ден и от мен.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

Най-ново видео

Да се завърнеш в плячкосан от руски войници дом
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00
XS
SM
MD
LG