Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото "Полфрийман" няма да се възобновява. ВКС отказа да разгледа искането на Цацаров


Джок Полфрийман
Джок Полфрийман

Върховният касационен съд (ВКС) отказа в четвъртък да разгледа искането на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, с което той настояваше за възобновяване на производството по предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман. Това се случи цели 8 месеца след като третата инстанция беше сезирана по казуса, въпреки че препоръчителният срок за произнасянето ѝ беше двумесечен.

Съдиите Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова приемат за недопустимо искането на Цацаров, тъй като Наказателно-процесуалният кодекс (НПК) изрично предвижда случаите, в които съдебни производства могат да се възобновяват, а „измежду отбелязаните няма определение по материята на условното предсрочно освобождаване“. ВКС отхвърли и другия основен аргумент на бившия главен прокурор – че освобождаването на австралиеца е трябвало да стане с решение на съда, а не с определение.

Полфрийман беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през септември с определение на Софийския апелативен съд (САС). Тогава съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева приеха, че австралиецът отговаря на условията да е изтърпял поне половината от наказанието си и да е представил доказателства, че се е поправил. До края на 20-годишната му присъда за убийство на Андрей Монов оставаха малко повече от 6 години и половина.

Условното му излизане на свобода предизвика обществено недоволство, а бащата на жертвата – Христо Монов, внесе жалба в прокуратурата, консултирана с бившия главен прокурор Никола Филчев. В нея като нарушения на САС бяха посочени обстоятелствата, че се е произнесъл с „определение“, а не с „решение“, както и че двама съдии от състава имали контакти с Българския хелзинкски комитет (БХК), който бе представил положителна характеристика за Полфрийман.

Тези аргументи бяха изцяло възприети от Сотир Цацаров, въпреки че по данни на съдии над 95% от актовете, с които съдът се произнася по производства за предсрочно освобождаване, са именно определения. Колкото до контактите на съдиите Калин Калпакчиев и Весислава Иванова с БХК, дори прокурорът, явил се в съдебната зала, не бе поискал отводите им на това основание. Не е известно друг път главният прокурор да е искал възобновяване на подобно производство, тъй като това е недопустимо. Тази теза бе застъпена от бившия председател на Висшия адвокатски съвет Даниела Доковска.

Междувременно зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов обяви, че Полфрийман ще остане в дома за бежанци в Бусманци до окончателното решение на съда по искането на главния прокурор. Той беше отведен там заради липсата на валиден паспорт. В крайна сметка МВР го освободи в средата на октомври, но задържа новоиздадения му от австралийските власти паспорт до произнасянето на ВКС. Случаят дори предизвика дори предизвика дипломатическо напрежение между България и Австралия, както и намеса на международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Сребреница и ООН. Как Главчев намигна на Сърбия
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG