Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Валери Симеонов пак срещу майките. Този път са “платени”, а не само “кресливи жени”


Валери Симеонов
Валери Симеонов

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Цената на парното ще спадне с 14 %

- Прокуратурата ще провери твърденията на Васил Божков

- Лидерът на НФСБ обяви протеста на майките за платен

Цената на парното през следващия сезон ще спадне с 14 % спрямо отминалата зима. От енергийния регулатор (КЕВР) обявиха това веднага, щом разбраха, че премиерът Борисов обмисля смяна на ръководството на КЕВР, а освен това е недоволен от обявеното поскъпване.

Васил Божков

Специализираната прокуратура ще провери дали наистина премиерът Борисов и финансовият министър Горанов са изисквали от бизнесмена Васил Божков да отчислява на управляващите 20 % от печалбата на лотарийните си игри. Главният прокурор заяви, че проверката е образувана по два сигнала – на самия Божков и на издание, което не назова.

Сигурно едвам смогвате с новините около укриващия се в Дубай Васил Божков. Тук сме събрали на едно място фактите около него.

НФСБ. МОН

Председателят на НФСБ Валери Симеонов посочи три обществено значими събития, които според него са финансирани от укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков: протестите на майките на деца с увреждания, които доведоха до оставката на самия Симеонов от правителството, протестите срещу избирането на Иван Гешев за главен прокурор и “купения вот за Мая Манолова”. Манолова обяви, че ще съди Симеонов за тези твърдения.

Едно ученическо есе, в което се твърди, че европейските ценности са враг на България, е било наградено в национален конкурс, който Министерството на образованието би следвало да контролира.

Джордж Флойд. ЕС. Близкият Изток

Смъртта на чернокожия Джордж Флойд, убит по време на арест, доведе до обвинения в съучастничество на трима от полицаите. Обвинението на белия полицай, причинил смъртта, беше преквалифицирано в убийство от по-висока степен.

ЕС ще вземе заем от 750 милиарда евро, за да се измъкне от задаващата се рецесия. Съюзът и по-рано е взимал заеми, но никога в такъв размер. Йовка Димитрова разглежда тук различните варианти за това как този заем някога може да бъде изплатен.

Бившият външен министър Николай Младенов, който в момента е специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес, беше представен от Вашингтон пост като “може би последният човек, който може да направи нещо за постигане на мир между израелци и палестинци”.

Сърбия благодари на Китай чрез десетки билбордове. Сякаш намеква на ЕС, че Белград може да избере и друга геополитическа ориентация. Вижте галерията.

И цели четири препоръки

Известен американски журналист наскоро съобщи в своя подкаст, че легендарната песен на Скорпиънс Wind Of Change е създадена от ЦРУ. Ивайло Везенков се връща назад във времето, за да обясни различния живот, който тази песен има в САЩ и в Европа.

Той е автомонтьор през деня, а вечер изработва инвалидни колички за кучета и котки. Димитър Димитров от Русе е Човек на деня на Свободна Европа.

Рускинята Олга Ширнина оцветява стари чернобели снимки и това хоби й е донесло над 45 000 последователи в социалните мрежи. Но сега тя не смее да публикува направеното от нея, защото редовно й блокират профила. Твърдят, че тя нарушава правилата. Какво толкова има в едни стари оцветени снимки?

Ученик от Габрово не е пропускал нито една прожекция в родния си град, а после е рисувал с цветни моливи на гърба на всяко билетче. Записвал е там и големите промени в града си. А промените са много, защото става дума за времето веднага след 9 септември 1944 г. Кой би помислил, че тези нарисувани билети ще станат част от Музей на киното, а самият ученик – един от най-големите български аниматори? Найо Тицин снима тази история.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG