Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Дрон, пистолет и шеф на БНТ, който сам се оплаква от БНТ


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Премиерът призна, че си е писал с Божков

- Прокурорите разследват фекалните води във Варна

- САЩ въведоха нови санкции срещу Сирия

Искали ли сте да влезете в строежа на Алепу и да разгледате прочутото съоръжение, подобно на хотел, което беше обявено за подпорна стена? Можете да го направите и без да мърдате от мястото си във видеото на Теодора Бързакова.

Пресконференция на ГЕРБ

Премиерът Борисов отговори с пресконференция на два факта от последните дни – изтекъл в интернет аудиозапис, злепоставящ записания човек, както и снимки от спалня, в която е заснет заспалият премиер, докато до него на нощното шкафче има банкноти евро и пистолет. Човекът, на когото принадлежи гласът от аудиозаписа, изрича груби думи по адрес на председателката на парламента и знае предварително, че прокуратурата ще повдигне обвинения срещу заместник-министър.

В сряда стана ясно, че прокуратурата ще разследва аудиозаписа. Малко по-късно премиерът едновременно обяви записа за менте и призна, че думите в записа са частично негови. Той не отговори на въпроса откъде е знаел за предстоящите обвинения, но не отрече да е говорил за тях. Премиерът призна автентичността на една от разпространените снимки и изрази възмущение, че е бил сниман в леглото си. Минути по-късно той заяви, че президентът Радев го снима с дрон.

В отговор на журналистически въпроси Борисов потвърди и автентичността на есемесите, разпространени от бизнесмена Васил Божков. В един от тях Божков посочва, че не е дал пари за кампанията на Мая Манолова, която се кандидатира за кмет на София, а премиерът му благодари. В сряда премиерът посочи, че благодарността се е отнасяла до въпрос, свързан с футбола, а не с кампанията за местните избори.

Най-важните 12 минути от едночасовата пресконференция са събрани в това видео. Въпросите зад кадър са на Полина Паунова.

Цветан Цветанов, Васил Божков

Бившият номер две в ГЕРБ Цветан Цветанов подаде молба за напускане на партията. Той каза, че това вече не е организацията, за която той е работил. По-рано Цветанов обяви, че ще прави собствена партия.

Сблъсъкът на хазартния бос Васил Божков с правосъдието не се изчерпва само с онези 18 обвинения, които са му повдигнати. Има и още едно дело, което уж няма нищо общо с него, но очевидно нещата са свързани. Става въпрос за делото на Лиляна Деянова, позната с артистичния си псевдоним ЛиЛана. Тя и още четирима души са обвиняеми за източване на евросредства и укриване на данъци.

Междувременно самият Васил Божков промени твърдението си за това колко пари е предал “директно” на премиера Борисов и на министъра на финансите Горанов. По-рано Божков твърдеше, че става дума за 60 милиона лева, сега казва, че сумата е 67 милиона. Борисов многократно отрече да е получавал пари от Божков.

БНТ. Варна

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков сам се е обърнал към Светия Синод с недоволство от предаване на телевизията. Става дума за “Вяра и общество”, чийто автор Горан Благоев е направил критично предаване за отношенията между църквата и държавата. След разговора на Кошлуков със Синода обичайните за всяко лято повторения на предаването са се озовали извън лятната програмна схема. В сряда беше отнет и достъпът на екипа на предаването до страницата му във Фейсбук.

Окръжната прокуратура във Варна разследва замърсяването на Варненското езеро с отпадни води. В продължение на повече от девет месеца в езерото се изливаха по 8,3 хил. куб. м отпадни води на ден.

Еврото. САЩ. Сибир

Хърватия и България могат да се присъединят към “чакалнята" за еврозоната през тази година, заяви членът на борда на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета. Миналата седмица в България беше увеличен капиталът на ПИБ, което се смяташе за последно препятствие на София по пътя към еврото.

САЩ въведоха нови санкции срещу Сирия. Те имат за цел да възпрепятстват всяко чуждестранно лице, което има обща дейност с правителството в Дамаск, както и с иранското и руското присъствие в страната.

Норилск е ужасно далече, но това, което става там, се отразява на огромна територия от земното кълбо. Причината е в изливането на 20 000 тона дизел в реката до града. Замърсяването отива в две други сибирски реки и в едно от най-големите руски езера.

И две препоръки

В Гоце Делчев се намира най-големият частен архив и институт, който вече не може да бъде поддържан от собствениците. Той съдържа документи за 150 годишен период от българската история, събиран от някогашни емигранти.

Той се е чудил дали не е единственият луд наоколо, а сега е щастлив да види колко хора са увлечени от неговия пример. С тях Яне Френски се е заел да измерва нивата на шум в София. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG