Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: COVID-19 с пореден рекорд. Президентски дрон не е долитал до спалнята на премиера


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Президентът отрече да е следил премиера с дрон

- В Сирия се надигат нови протести

- Знаете ли какво е “дийп фейк”?

В последното денонощие са установени 132 нови случая на COVID-19 в България. Това е пореден рекорд, като увеличението спрямо вчерашния ден е с 43 случая.

Президентът, премиерът, дронът

Президентът Радев отрече да е следил Борисов с дрон. Ден по-рано премиерът беше заявил, че дрон, управляван от президента, се е доближавал до прозореца му, за да го следи. Репликите са провокирани от снимки, направени в спалнята на премиера в Бояна, които станаха обществено достояние. Президентът отхвърли вероятността снимките да са правени от НСО и осъди нахлуването в личното пространство на премиера.

Хипотезата за президент, който следи премиер, управлявайки лично дрон, вдъхнови Валдес Радев за нова киберкарикатура.

Главният прокурор Иван Гешев обясни “постоянните скандали”, свързани с премиера, с “целенасочена, съзнателна стратегия” за дестабилизиране на държавата. Той смята, че част от тази стратегия е и унищожаването на българската прокуратура.

Аудиозаписът, в който глас, подобен на този на Бойко Борисов, сипе ругатни, често е обявяван от политици и медии като “дийп фейк”. Николай Лавчиев провери какво точно означава този израз, как се прави злонамерен монтаж в днешните условия и как може да се разпознае дали един или друг запис е менте.

COVID-19. Делото за внос на боклук. АЕЦ Белене

В най-голямата кланица на германската провинция Северен Рейн – Вестфалия е открито огнище на коронавирус и 7000 местни жители са поставени под карантина. Премиерът на провинцията твърди, че заразата може да е внесена от български и румънски работници.

Бизнесменът Пламен Бобоков, който е един от обвиняемите по делото за внос на боклук, беше арестуван за неплатена гаранция ден след като вече я е платил. Гаранцията беше от 1 млн. лева.

Руската „Росатом“ се обедини с френската Framatome SAS и с американската GE Steam Power за участие в процедурата за АЕЦ Белене. Освен тях властите са отсяли и други кандидати – Китайската национална ядрена корпорация и Корейската хидро-ядрена корпорация.

САЩ. Радио Свободна Европа. Сирия

Американският президент Доналд Тръмп е заплашвал да извади САЩ от НАТО през 2018 г. и е търсил подкрепа от китайския си колега Си Дзинпин за преизбирането си. Твърденията принадлежат на бившия съветник на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън. Той описва това в новата си книга, която Министерството на правосъдието на САЩ се опита безуспешно да спре.

Президентът на Радио Свободна Европа/Радио Свобода (РСЕ/РС) Джейми Флай обяви, че е уволнен от новия ръководител на Американската агенция за глобални медии (USAGM). В писмо до служителите на радиото Флай казва, че е бил информиран за уволнението си от Майкъл Пак, новият ръководител на финансираната от американския бюджет агенция. Пак е уволнил също ръководителите на другите три американски международни медии – Радио Свободна Азия, както и специализираните организации за Близкия изток и за Куба.

В Сирия се надигат нови протести, като протестиращите са включително и от райони, в които населението беше лоялно на режима в Дамаск. Хората искат оставката на президента Башар Асад заради икономическата криза и корупцията.

И три препоръки

В САЩ продължават протестите срещу расизма, в хода на които се събарят паметници на исторически личности, свързани с расистки идеи. Това се е случвало и друг път в историята, показва галерията от снимки.

Само един човек на света е излизал в открития космос и стъпвал на най-ниската точка на земния океан. Катрин Съливан е Човек на деня на Свободна Европа.

Повечето плажове на Гърция, Италия и Испания са вече пълни, показва това видео. Южна Европа малко по малко се връща към нормалния си ритъм.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG