Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Не, COVID-19 не си е тръгнал. А правосъдието мина нощна смяна


Григор Димитров по време на един от последните си мачове в Белград, 13 юни
Григор Димитров по време на един от последните си мачове в Белград, 13 юни

Добро утро. Най-важното днес:

- Новите заразени

- Делото ЕВН

- Кои живее на Витоша

За последното денонощие има 33 нови случая на COVID-19 от общо 566 проби. Най-добрият български тенисист Григор Димитров също е с положителна проба. “Сега съм у дома и се възстановявам”, съобщи той от Монако. С коронавирус също са Янаки Стоилов от БСП и футболистът Томи Юрич от ЦСКА.

В блога проследяваме развитието на епидемията в дати и числа, може да видите кога започна нарастването.

В края на седмицата светът може да мине нова психологическа граница - 10 милиона заразени. Половината от тях са в петте най-засегнати държави - САЩ, Бразилия, Русия, Индия, Великобритания.

Въпреки ръста на новите случаи, България няма да въвежда обратно ограниченията, съобщи премиерът Бойко Борисов. “Не трябва да се паникьосваме”, призова той.

Журналистът и съосновател на "Антикорупционен фонд" Николай Стайков е заплашван по телефона, а вандали са нападнали жилището му. "Имаме основателни причини да смятаме, че тези действия са извършени във връзка с текущо разследване”, съобщи фондът.

Прокуратура в атака

Прокуратурата поиска затвор за Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков по делото за приватизацията на държавния дял в ЕВН. “Как може да има обвинение за мнение”, попита Прокопиев по време на заседанието, което продължи до късно през нощта.

Преди това съдът скоростно заличи няколко свидетели и пристъпи към произнасяне на присъдите. На какво може да се дължи това форсиране и какви са важните детайли - Борис Митов следи темата.

Делото срещу бизнесмените Бобокови изведнъж се насочи към Румен Радев. Неговият правен съветник Пламен Узунов беше разпитан за търговия с влияние. Прокурорите споменаха и за разговори на Пламен Бобоков с “вероятно лица с имунитет”. Всички се сетиха за президента.

В полето на опозицията има и друга новина - зам.-председателят на БСП Кирил Добрев обяви, че ще се кандидатира за лидер на партията на преките избори, насрочени за 12 септември. Бизнесменът Георги Гергов пък беше преизбран за председател на организацията на БСП в Пловдив

“Капитал” разкрива как планината Витоша се превръща във вилна зона за избрани. “Докато публичното запада, частното процъфтява”, пише Росен Босев и разказва как са се сдобили с резиденции там Делян Пеевски, Васил Божков, Тодор Батков, Румен Гайтански - Вълка и други.

За малко повече от месец правителството даде разрешение на три кораба на руската компания "Гидрострой" да удълбочат плавателните канали в "Пристанище Варна" по проект за 350 млн. лева. Това е по пътя към пристанището на “ТЕЦ Варна” на Ахмед Доган и всичко става на тъмно, разкрива Спас Спасов в “Дневник”.

От Радомир до Вашингтон

Изглежда ще имаме “втори Перник”, т.е. град без вода. Елица Симеонова разказва каква е ситуацията в Радомир и как се стигна до нея.

Четири месеца след терористичния атентат в германския град Ханау, все още много от хората в града не знаят, че сред жертвите има и българин - Калоян Велков. Диана Иванова отиде там, срещна се с познати на Калоян и други хора от града, за да разкаже за шока и мълчанието след тази трагедия.

Федерален съдия във Вашингтон одобри публикуването на книгата “Стаята, в която се случи: Мемоари от Белия дом”, която правосъдното министерство на САЩ искаше да спре. Неин автор е бившият съветник по национална сигурност на Доналд Тръмп - Джон Болтън.

И още две за десерт

Не пропускайте емисията Новини като хората за тази седмица. Теодора Бързакова е събрала няколко добри новини от Хасково, Берлин, Родопите и Лондон.

Дървен водопад, крава от картонени опаковки за мляко, къщи за птици от скейтборд, класна стая от трески, слон от ламарини, пластмасова цветна градина, великани от дъски... Боклукът е неговият единствен материал. Томас Дамбо е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG