Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Без нови мерки за COVID-19, само удържане на старите. Иванчева с намалена присъда


Десислава Иванчева
Десислава Иванчева

Добро утро,

Най-важното е тук:

- 174 нови случая на COVID-19

- Единственият кандидат за шеф на КЕВР се отказа

- Борис Христов получава Вазовата награда

Новите случаи на коронавирус в България са 174. През последното денонощие са починали четирима души.

Извънредната епидемична обстановка беше удължена за четвърти път – до 31 юли. Решението идва, след като миналата седмица за първи път бяха отчетени повече от 1000 новооткрити вирусоносители. Нови ограничителни мерки не се въвеждат, просто старите остават в сила.

Иванчева, КЕВР

Бившата кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева беше осъдена за това, че е поискала и получила подкуп от строителния предприемач Александър Ваклин. По-рано, на първа инстанция, тя беше осъдена на 20 години затвор само за това, че е поискала подкуп, но не и за това, че го е получила. Сега председателят на апелативния спецсъд Георги Ушев възприе изцяло тезата на спецпрокуратурата, но намали наказанието ѝ, като й присъди 8 години затвор.

Бойко Борисов ще бъде разпитан като свидетел по разследване за търговия с влияние. През последните седмици прокуратурата разпространи различни части от телефонната комуникация на бизнесмена Пламен Бобоков в рамките на същото разследване. Тя включваше есемеси, разменени с президентския секретар Пламен Узунов и самия президент Румен Радев. В отговор бизнесменът показа пред бТВ разпечатка от своя кореспонденция с премиера, в която се обръщаше към него с поздрава: „Добро утро бос!“

Единственият кандидат за нов шеф на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Пламен Младеновски се отказа от този пост. Това става само дни, след като беше номиниран за поста. Младеновски се е оттеглил устно, като се очаква да връчи и писмено заявление.

Ръководството на регулаторните органи може да е зависимо от политическото мнозинство в страната само докато се назначи. Това беше казал премиерът Борисов преди седмици в отговор на въпрос. Полина Паунова провери и установи, че нещата с ограничената във времето зависимост не стоят точно така.

САЩ, Русия, Хърватия

САЩ и Европа обикновено печелят от своето сътрудничество, но в последно време те водят политика на конкуренти, казва Димитър Бечев.

Близо 80 % от руснаците подкрепиха промените в конституцията, позволяващи на президента Путин да остане на власт до 2036 г. Само един район гласува “против” - ненецкият.

Руската журналистка Светлана Прокопиева беше призната за виновна в “оправдаване на тероризма” и осъдена да плати глоба от около 7 000 долара. Предмет на делото е коментар на Прокопиева, в който тя обвързва един терористичен акт с политиката на Кремъл. Журналистката ще обжалва.

Дясноцентристите в Хърватия отново спечелиха изборите и премиерът Андрей Пленкович ще може да повтори премиерския си мандат. Въпреки убедителната победа обаче, той търси коалиционен партньор.

И няколко препоръки

Почина големият композитор на филмова музика Енио Мориконе. Той беше на 91 години, имаше 2 награди “Оскар” и още пет номинации. Той е писал музиката за повече от 500 филма.

Истинският живот в СССР може да бъде видян в десетки снимки на Валерий Решетняк – инженер, който в свободното си време е снимал хората по улиците и техния бит. Разгледайте галерията.

Дистанционното обучение, въведено заради коронавируса в Пакистан може да бъде голямо предизвикателство за спортната форма на студентите. В това видео един 22-годишен младеж изкачва планински върхове, за да стигне до място, на което има интернет.

Той е поет, който живее като отшелник в село Лещен. На 7 юли ще получи Вазовата награда. Борис Христов е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG