Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Трима министри се оказаха "на Пеевски". И санкции на САЩ за "Турски поток"


Част от акцията на "МлаДа България" пред хотел "Берлин", свързан с Делян Пеевски.
Част от акцията на "МлаДа България" пред хотел "Берлин", свързан с Делян Пеевски.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Трима министри се оказаха "на Пеевски"

- САЩ ще наложат санкции за "Турски поток"

- Протестите имат краен час - 22 ч.

През изтеклото денонощие са регистрирани 232 нови случая на COVID-19. Шестима са починали. Правителството удължи срока на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 юли 2020 г. Предишният срок изтече на 15 юли.

Делян Пеевски. Министрите. Вотът на недоверие

Премиерът поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов, И тримата са казали, че подадат оставките си в четвъртък. В съобщение на ГЕРБ се казва, че решението идва след среща на координаторите на партията, които са поискали оставките със следния аргумент: “да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски". Това е първият път, в който ГЕРБ обвързва името на който и да било министър с ДПС и Делян Пеевски.

БСП внесе вот на недоверие към правителството. Това е вторият път, когато социалистите правят това с аргумент “корупция”. Лидерката Корнелия Нинова призова левите да се включат в протестите.

Около 50 души се събраха на протестна акция пред хотел "Берлин" в столичния квартал Бояна. Събитието се казваше "Масово пиене на кафе с Делян Пеевски" и беше организирано от младежката организация на "Да, България" пред хотела, който се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски. Вижте и видеото на Мирослав Михайлов.

Протестите

Протестите продължиха седми ден в повече от 15 града. Те вече имат краен час, съобщиха организаторите на събитието в социалните мрежи – 22 часа. Така би могло да се избегне превземането на протеста от провокатори, както това се случи предишният ден. Тогава бяха задържани 13 души, присъединили се към протеста в тъмната част на денонощието. Те счупиха прозорците на вратите на бившия партиен дом и замеряха полицаите с кутии с червена боя. Вътрешният министър определи това като опит за метеж.

Пловдив, Русе, Благоевград, Варна, Хасково, Сливен, Габрово, Плевен, Ямбол. Вижте снимки на участниците от протестите там.

Българите по света също се включиха в демонстрации – най-често пред българските посолства и консулства в съответните градове.

“Турски поток”. Аркутино

САЩ предупредиха, че ще наложат санкции на компаниите, работили по двата най-големи руски газови проекти - “Северен поток 2” и “Турски поток”. Това може да засегне и български дружества, които участват в строежа на българската част на "Турски поток". САЩ вече са налагали такива санкции, но сега чрез промяна в законодателството те ще могат да накажат включително и такива компании, които са работили за руските газови проекти преди влизането на закона в сила.

Откакто написахме, че в местността Аркутино над 600 декара са превърнати в урбанизирана територия, получихме няколко реакции. Първата беше на Върховната административна прокуратура, която разпореди проверка, но има и други. Генка Шикерова разказва за тях.

САЩ, Китай

САЩ все пак ще издават визи на чуждестранни студенти, дори и обучението им да бъде онлайн заради коронавируса. По-рано администрацията на Тръмп каза, че няма да им издава визи и два водещи университета заведоха дела за това. Крайният резултат беше постигнат със споразумение между страните.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която налага санкции на Китай в отговор на намесата на Пекин в Хонконг. Той каза, че със заповедта се слага край на специалния статут, с който се ползва Хонконг.

И няколко препоръки

Фотографът Брендън Стентън премести прочутата си поредица “Хората от Ню Йорк” (humans of New York) в интернет. Заради пандемията е принуден да прави всичко дистанционно. Той е Човек на деня на Свобадна Европа.

“На мен бюро няма да ми трябва”. Това казала Миряна Башева, постъпвайки на работа точно там, където хората стоят зад бюро. Поетесата Миряна Башева си отиде в неделя, но стиховете й останаха.

Къде ми са детските книжки,
кажи ми мой прашен сандък
Закусиха сивите мишки
с вълшебните букви – язък!

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG