Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Да лишиш Доган от 50 млн. лв. се оказа “омраза”. Протестите не спират


Лозунгите на протестите са насочени срещу повечето действащи политици
Лозунгите на протестите са насочени срещу повечето действащи политици

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

- Рокадите не спират протестите

- Доган остава без студен резерв

- “Просвета за добро”

Край на догадките. България ще има нови министри на финансите, вътрешните работи, икономиката, туризма и здравеопазването. Оставките на Горанов, Маринов и Караниколов бяха поискани заради твърдения за “връзки с ДПС”, туризмът минава към “Обединени патриоти”, а Ананиев се връща там, където се е доказал - във финансите.

Това се случи на 15-ия ден от началото на протестите. “Оставките на цялото правителство и на главния прокурор са първата и задължителна стъпка към честни избори”, каза президентът Румен Радев, който отново слезе при протестиращите.

Всеки редови прокурор може да разследва главния прокурор, реши Конституционният съд, след като беше сезиран по този въпрос от Министерския съвет в края на миналата година. Недосегаемостта на главния прокурор в България е посочвана като проблем от години.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов ще сезира всичките 1800 прокурори в страната за нарушения, извършени от Иван Гешев, “за да се види дали някой от тях ще поиска да започне разследване”.

Ден по-рано хора хвърляха каскети към Съдебната палата, като така протестираха срещу главния прокурор Иван Гешев - тук може да видите видео от събитието.

Винаги по време на протести управляващите твърдят, че хората на улицата са малко, а организаторите твърдят, че са много. Колко хора протестират в София? Тедора Бързакова подходи научно и в това видео предлага точен отговор на въпроса.

По заповед на премиера Борисов министърът на енергетиката Теменужка Петкова внесе законови промени, които бяха одобрени от депутатите. Те предвиждат да няма търгове за студен резерв и ТЕЦ Варна на Ахмед Доган да не получава повече пари. Това е “омраза”, реагира ДПС.

Обвиняемият Пламен Бобоков е наел американска компания да лобира за интересите му във Вашингтон. "В България днес преживяваме сериозна криза на законността”, обясни бизнесменът.

В това време броят на заразените с COVID-19 в България расте. За последното денонощие са 269 случая, вчера бяха 330. Колегите в “Медиапул” анализират числата - какво означава този ръст и какво показва сравнението с месец април.

По света

Веднага след като премиерът обяви, че България ще получи 29 милиарда евро от ЕС за следващите 7 години, започнаха спорове, появиха се и митове. Колко всъщност са парите, малко или много са, ще се връщат ли, кой има заслуги за тях - Йовка Димитрова предлага отговорите.

Главният редактор на най-четената независима онлайн медия в Унгария Index.hu беше уволнен, след като предупреди, че редакционната свобода е изложена на опасност. Така изглежда приключва битката за запазването на последното независимо издание в страната.

На границата между Армения и Азербайджан отново се стреля и отново има жертви. Тук е обяснено какъв е конфликтът за Нагорни Карабах и как липсата на решение продължава да създава напрежение и да взима жертви.

И още две за десерт

“Рационално мислещият гражданин разпознава популиста като ексцентрик, който разиграва нелепи спектакли, има скандално поведение, говори объркано и противоречиво, държи се като отклонение от разума и нормалността” - думите на Стефан Попов от новата му книга “Животът на кухите фрази”.

„Време е за закъсняло Просвещение, за второ Възраждане”, казва този 32-годишен мъж. Той събра пари, за да купи по 100 екземпляра от 3 български книги и да тръгне по описаните в тях места. Прочетете какво още е намислил Виктор Иванов, който е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG