Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Мислите ли, че министър-председателят няма нужда от подкрепа". Деница Сачева в интервю за Свободна Европа


Деница Сачева преди интервюто в кабинета й в Министерството на труда и социалната политика, 12 август 2020 г.
Деница Сачева преди интервюто в кабинета й в Министерството на труда и социалната политика, 12 август 2020 г.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева заяви в интервю за Свободна Европа, че правителството на Бойко Борисов в момента води битка с контрабандата и олигарси и затова само за него излизат записи. Тя попита риторично дали подобни политики биха останали без последствие.

"Мислите ли, че в случая като се води такава политика, то министър-председателят няма нужда от подкрепа за нея", попита Сачева. Тя отчете, че благодарение на работата на правителството, почти 180 000 души са запазили работните си места, а 4 841 служители от секторите „Туризъм“ и „Транспорт“ ще получат по 290 лв. към заплатите си.

Деница Сачева каза още, че не знае в България да има политически кръг "Пеевски", а за едноименния народен представител знае само, че е депутат. Според нея в България няма проблем със свободата на словото.

Ето цялото интервю:

- Госпожо Сачева, г-н Борисов ще подава ли оставка или не? Питам ви заради анонсите, които прави: снимка с внучета, обещаваща решения, после пък пътуване в джипка пак със заявка за решения?

- Господин Борисов ще обяви своите решения, когато му дойде времето, както се казваше в едни предходни мандати. В момента нашата работа е основана върху това да предлагаме нови мерки за хората. Защото мисля че дебатите, които водим в последно време, ни отдалечават от смисъла. А смисълът на политиката е да говорим за хората, а не за отделни личности. Затова ние дори и днес, на заседанието на Министерския съвет, ние не престанахме да приемаме нови мерки, които са за семействата, за студентите, за ремонти на общежитията. Приехме нова помощ за семействата с деца. Това са темите, върху които работим.

- И все пак – 35 дни антиправителствени протести. Какъв е изводът на фона на думите на Борисов "Един ден не бива да стоим повече в управлението, ако хората не ни искат". 35 дни част от хората ви казват, че не ви искат?

- Искате ли да се фокусираме върху демокрацията и върху изборите? Върху това как се избират и как си отиват правителства?

- Ще се фокусираме върху всичко. Само да ми отговорите на въпроса.

- Въпросът е кое мерим в момента. Хората, които протестират, или тези, които са избрали правителството. Защото оставам с впечатлението, че демокрацията започна да пречи не само на хора от БСП, но и на хора, които твърдят, че уважават демокрацията. Когато има избори и законно избрано правителство, тогава трябва да се спазват законите и конституцията на страната.

- Какво имате предвид с това, че демокрацията пречи на хора, които уважават демокрацията. Нима вие не написахте в свой статус във Фейсбук "Говорете си. Не ми пречите". Това уважение към демокрацията ли е?

- Нека кажем точно за кого се е отнасяло. Смятам, че е ясно - за хората, за които се е доказало, че не могат да предлагат политики, хора, които са дезертирали от позициите, които са заемали. Примерно позицията на омбудсман и госпожа Мая Манолова. Тя беше омбудсман и можеше да работи за хората, но тя предпочете да дезертира от тази позиция. Съответно да се кандидатира за кмет на София. Като кмет на София щеше да бъде полезна на по-малко хора, отколкото като омбудсман, ако в нейните мисли бяха хората, а не нещо друго.

Когато говорим за хората, които предлагат зрелища, телевизионни програми, шоу, но твърдят, че биха могли да предлагат политики, аз мисля, че точно за тях правилният отговор е точно този – говорете си, не ни пречите. Защото ние предлагаме политики, конкретни мерки и програми на всички хора, които се страхуват и притесняват не как ще премине българското лято, а какво ще се случи с българската есен и зима.

- Цитирахте обаче само госпожа Манолова. Кои са бивши величия, провалени политици, политически тролове, комедианти и Фейсбук комедианти?

Ние получаваме достатъчно много заплахи, включително и за семействата си, от хора, които помпат мускули.

- Не знам защо разговорът винаги трябва да опира до личности и защо винаги избягваме да говорим за политики. Когато говорим за Фейсбук пехливани и хора, които единствено във Фейсбук помпат мускули - такива хора има достатъчно много, вероятно и във вашата френд-листа. Ние получаваме достатъчно много заплахи, включително и за семействата си, от хора, които помпат мускули, но които реално не са способни да предложат каквато и да е политика.

Ние 35 дни на протести говорим единствено за личности. Кой предлага нещо, кой предлага конкретни политики? Нека говорим конкретно – представете си, че други хора, а не тези, които са в момента на улицата, бяха изнесли бесилки, ковчези? Тогава със сигурност тези, които днес правят това, най-вероятно щяха да сезират международни организации, комитети, щяха да говорят за фашизъм, нацизъм и комунизъм.

- Вие очевидно не се чувствате комфортно в тази среда – сезирахте ли вие международните организации и комитети?

- Не, напротив. Опитвам се да изоблича двойния стандарт. Когато някой не е съгласен с конкретна политика, конкретни мерки, с конкретно управление той излиза и предлага своята програма за действие. Случващото се в момента ни връща в едни времена на анархокомунизъм, Надявам се, че рано или късно, всички ще се събудят от този сън и ще осъзнаят, че това не е начинът за саморазправа със свои политически опоненти.

- Говорите за двоен стандарт, за Фейсбук тролове, още повече, че твърдите, че има заплахи за семействата ви. Така продължавате ваша стара теза - в интервю за бТВ говорихте за омразата в обществото. "Има много епитети, етикети, а хората имат нужда от глаголи", казвате. Т.е. да се върши работа. Призовахте малко по-малко да се мразим. Онзи ден видяхме коментар на Десислава Атанасова (депутат от ГЕРБ - б.а.), че "краварката е в левия ъгъл". Тя коментираше снимка на опозиционни политици. Ваш колега – министърът на спора пък написа, че "гей-хората" (той ползва друга дума, но обидна) са навсякде.

- Аз продължавам да държа на своята теза за етикетите. И продължавам да смятам, че каквито и да са различията помежду ни ние можем да си говорим и опозиционно, и да не се съгласяваме един с друг, без да се обиждаме, без да се мразим. Това е мое дълбоко убеждение и се стремя поне аз, в моите действия да правя точно това. Сигурно е възможно да проявя и аз понякога чувствителност или човешка слабост, но като цяло се стремя да не използвам такива думи.

- Трябва ли премиерът Борисов да забрани на повечето министри да пишат в социалните мрежи, както постъпи с министъра на правосъдието?

- Не, защо? Необходими ли са ви министри, които да не бъдат свободни хора. Биха ли ви вършили работа несвободни хора?

- Питам ви във връзка с цитатите, които обсъдихме преди малко.

- Казах ви моята теза – каквито и да са различията помежду ни има граници, които не бива да бъдат прескачани. Това са границите с епитетите, границите с ковчезите, бесилките и доматите, с яйцата.

Вие харесвате ли това, което се случи със сградата на СДС на "Раковски" 134? Съжалявам, но аз съм на 47 години и за мен марката СДС значи много. Влязла съм в тази сграда, в която се намираме (Министерството на труда и социалната политика - б.а.), когато съм била на 21 години. Тогава нещата бяха също толкова натоварени с напрежение във въздуха. И по същия начин можеха да се случат ситуации, които после да разглеждаме като трагични за България. Само че тогавашния президент Петър Стоянов не излезе с юмрук напред и не призова хората да се мразят.

Лидерът не е този, който е най-добър, а този, който може да прави хората добри.

Ако аз имам упрек и изискване, то те не са към някой отделен човек, който е на протеста. Аз имам персонален упрек към всички, които са политици и смятат, че могат да бъдат лидери. И той е, че те не могат да си позволят да потенцират омраза, да призовават към насилие и не могат да обругават символи на българската демокрация, каквато е сградата на "Раковски" 134. Това е ролята на политка. Лидерът не е този, който е най-добър, а този, който може да прави хората добри. Ако има хора, които могат да правят хората добри на улицата – нека се нарекат лидери. Но тези, които призовават към омраза и към бесилки, не могат да бъдат никакви лидери.

- Една вметка – ЕСПЧ (Европейският съд за правата на човека - б.р.) прие, че хвърлянето на домати и яйца е форма на изразяване на политически протест. Може би не красива, но форма, призната. Имаме зрителски въпроси - Боян Събев пита дали си спомняте думите си от 2013 година, когато в качеството си на кандидат-депутат от ДСБ, критикувахте ГЕРБ?

- Разбира се, че си ги спомням. А спомняме ли си думите на много хора, които ме критикуват за тези думи? Парадоксално е, че хора, които бяха убедени, че ГЕРБ трябва да управлява България през 2013 година, днес са убедени, че ГЕРБ е зло. И се опитват на мен да ми вменят промяна в моята позиция. Многократно съм коментирала това изказване, в което критикувам ГЕРБ. То е от Хасково, където бях кандидат-депутат. Отнася се за сигнали, които получих тогава. И аз поддържам тезата, че хората, за които тези сигнали се отнасяха, вече не са част от ГЕРБ. А политиките, по които аз работя след като се присъединих към ГЕРБ, са политики в областта на социалната политика, труда и образованието и не виждам никаква причина да се срамувам от това.

- Ще кажете ли кои са хората, за които говорите в изказването си от 2013 година? Наш зрител – Балин Балинов пита дали сте се обърнала на 180 градуса?

- Не, не съм се обърнала. Какво значи изобщо някой да се обърне на 180 градуса? Аз думите, които съм ги казала по конкретен повод през 2013 година, съм ги казала по конкретен повод. И не се отричам от тях. Но аз ви връщам обратно, че ние сме 2020 г. и говорим за 2020 г.

- Да, но в 2020 г. вие сте министър в кабинет на Борисов. И затова е важно какво сте имала предвид през 2013 г. Ето, тогава казвате: "България страда заради 500 души, които са превърнали мафията в централизирана". Кои са тези 500 души и всички те ли напуснаха ГЕРБ, както твърдите?

- Факт е, че всеки сигнал, свързан с корупция, с подозрение за корупция, с различни други неетични практики, пак казвам – всеки сигнал в ГЕРБ е бил разглеждан, винаги е имало последствия. Има хора, които са били обект на разследвания и това не може да бъде отречено. Това е практика, която я няма в нито една друга партия. Това са фактите.

- Господин Борисов е отбелязвал, че за когото има съмнение в ГЕРБ той първо го отстранява, а разследването тече после…

- И това е факт.

- Няма ли тогава двоен стандарт? Господин Борисов отстранява някого само за съмнения за корупция и едва после отстраненият може да си "изчисти името", както казва премиерът, а когато той лично е заподозрян - не следва нищо? Говоря за изтеклите записи и снимки, пистолети, пачки, цинизми.

- Всички медийни записи и документи, за които говорите, се разследват от прокуратурата.

- Да, но и вие, и той, изтъквате следното: в ГЕРБ се отстранява само за съмнение. Ето, господин Цветан Цветанов беше оправдан от прокуратурата, но преди това бе отстранен. Пак ви питам – няма ли двоен стандарт?

- Не, няма. Ние се намираме в състояние, в което би трябвало да си давате сметка защо за Бойко Борисов излизат записи. Не си ли задавате този въпрос? И то записи, които нищо не доказват. Бихте ли ми казали друг политик, за който излизат записи? В момента факт ли е, че се води битка с контрабандата, олигарси? Факт ли е, че страната ни влезе в Еврозоната? Мислите ли, че подобни политики биха останали без последствие и мислите ли, че в случая като се води такава политика, то министър-председателят няма нужда от подкрепа за нея?

- Вие казвате, че записите нищо не доказват.

- Казвам, да. Какво доказва снимка?

- Добре, вие отворихте въпроса за нея. Господин Борисов потвърди, че снимката, на която спи, е автентична. За другите не знаем дали не са монтаж. Но специално на този кадър, на който спи, се вижда, че на нощното му шкафче има пистолет. Нормално ли е премиер да спи с пистолет до главата?

- За вас днес ли става известен фактът, че господин Борисов беше главен секретар на МВР, че е разследвал много престъпления? Това днес ли го разбирате? И той единственият мъж в България ли е, който има пистолет? Къде е укоримостта в случая?

- В момента Борисов не е главен секретар, а премиер. И укоримостта не е в това, че има пистолет, а в начина, по който се съхранява. Има законови правила – оръжието трябва да бъде в каса.

- Добре, но аз с какво мога да ви бъда полезна за това?

- Вие отворихте въпроса за снимката, нужно беше да го изясним. Да се върнем на записите. Твърдите, че са обект на разследване. Как очакваме обаче да разберем дали Борисов е оказвал натиск, като обект на разследването на прокуратурата е само кой и как е направил аудиофайловете? Това двоен стандарт ли е на прокуратурата?

- Ние в момента се намиране в сградата на Министерството на труда и социалната политика. Не съм представител на прокуратурата, не съм коментатор на прокуратурата, не работя в МВР.

- Пред Би Би Си казахте “когато говорим за корупция в България, трябва да направим ясна разлика между усещането за наличие на такава и фактите”. Ако фактите са “Осемте джуджета”; ако фактите са, че хазартният бизнес на Васил Божков е плащал милиони по-малко в хазната, което премиерът посочи като причина за освобождаване на финансовия министър; ако фактите са Апартаментгейт – какво по-голямо усещане за корупция?

- Нима всички тези факти не се разследват? Нима няма повдигнати обвинения? Нима не се борим с корупцията ежедневно?

- Срещу кого има повдигнати обвинения?

- Срещу Васил Божков, например.

- Когато премиерът отстрани Владислав Горанов от поста финансов министър, говореше именно за таксите от хазарт, които Божков е "спестил". Министър-председателят се усъмни публично във Владислав Горанов и нищо не последва от това?

- За всяко нещо, за което има доказателства, може да бъде повдигнато обвинение. Излишно е да намесваме личността на Владислав Горанов, защото моето лично мнение за него е, че той е един от най-добрите министри на финансите, които България е имала. Нека не натоварваме неговата личност с недоказани съмнения.

- Питам ви, защото изглежда, че няма да бъдат доказани, както онова разследване, което се води повече от година от прокуратурата – за апартамента, в който живее без наем.

- Да се върнем обаче на темата за усещането за корупция и фактите. Журналистката от Би Би Си цитира проучване на Трансперънси Интернешенъл. А аз цитирах доклад на Евробарометър, според който 28% от анкетираните в България твърдят, че са имали личен досег с корупцията. А това е доста по-малко от отговорите, които са дали в други държави. Това също е прочуване и ми е интересно защо положителните проучвания не се цитират, а само отрицателните.

- Защото, госпожо Сачева, говорим за корупция по високите етажи на властта, а не за дребна, битова корупция.

- Корупцията има различни измерения и трябва да се борим с нея, независимо дали е малка или голяма.

- Как борите голямата корупция? Всички съмнения, да не цитираме пак скандалите.

- Казах ви, че има разследване, не знам защо продължавате да очаквате от мен отговори, които са в полето на прокуратурата.

- Понеже споменахте прокуратурата. Как си обяснявате факта, че протестите са с искане на оставката както на правителството, така и на главния прокурор?

- Това да го обяснят хората, които организират протестите.

- Вие какво смятате за работата на Иван Гешев?

- Не е работа на изпълнителната власт да коментира съдебната власт.

- Напротив, според Закона за съдебната власт изпълнителната има механизми, чрез министъра на правосъдието, да поиска отстраняване от длъжност на главния прокурор. Това може да се случи ако изпълнителната власт прецени, че има нарушаване на престижа на съдебната власт.

- Вижте, не подписът на премиера стои под указа на господин Гешев за главен прокурор, нали? Ако е имало съмнения, подозрения, е имало кога и как да бъдат реализирани.

- Не говорим за избора му, а за настоящата ситуация. Има механизми, легитимни и демократични, защото в началото заговорихте за демокрацията. С тях може да се потърси сметка на главния прокурор, затова ви питам за мнението ви.

- Казах ви вече, предпочитам да се върнем на територията на труда и социалната политика, защото това работя.

- 94 424 лица и семейства са получили помощ за отопление. Очаква се техният брой да достигне над 170 000. Пишете, че това са мерки от март до август. За тези месеци ли става дума?

- Да. Но те кандидатстват за зимния период. Тези хора не се топлят в момента, а си купуват дърва.

- Ако очакванията ви са да достигнат 170 000, това означава ли, че ще бъдат по-малко подпомогнатите от миналата година, тъй като според данни за 2019 г. подпомогнати са били 250 000 души?

- Очакваме до края на август да достигнат 170 000, а иначе заявленията ще се приемат до края на октомври. Със сигурност ще се подпомогнат повече хора. Не знам защо се фокусирате само по това.

- Питам ви, защото прави впечатление, че в този статус отчитате дейности, които изглеждат рутинна работа на вашето министерство.

- Кое е рутинна работа? Запазването на 180 000 работни места по мярката 60/40 ли е рутинна работа?

- Например – отчитате успех с раздаването на безплатни винетки за хората с трайни увреждания. Какво е антикризисното на тази мярка, при положение, че наредбата, която регулира това, съществува от 2008 година?

- Да, но това е работа, която е свършена в периода от изминалите пет месеца. Това не са само антикризисни мерки, това е работа. И мерките, които са предприети, са стигнали до 2.5 млн души, на стойност почти 2.5 милиарда лева.

- Има ли възможност да откроите само мерките, които са взети с цел преодоляване на възникналата заради пандемията криза?

180 000 почти запазиха работните си места; 4 841 служители от секторите „Туризъм“ и „Транспорт“ ще получат по 290 лв. към заплатите си.

- 180 000 почти запазиха работните си места; 4 841 служители от секторите „Туризъм“ и „Транспорт“ ще получат по 290 лв. към заплатите си. Договорени към днешна дата вече са 26 млн. лв. от общо осигурени 40 млн. лв.; 1 663 работодатели са подкрепени за създаване на 7 120 работни места; медицинските специалисти с осигурените по 1000 лева за тях, социалните услуги; парите за пенсионерите; еднократната помощ за пенсионерите.

- Твърдите, че 177 008 души са си запазили работните места в над 25 000 фирми. Изплатени досега са близо 186 млн. лв. Можете ли да кажете колко фирми са кандидатствали? Колко са останали неодобрени?

- Изчакваме последните анализи. Другата седмица вероятно ще имаме данни. Но много малко са категоричните откази, тъй като всяка една фирма, която е кандидатствала, ако е имала липсващи документи, е имала възможност да подаде още веднъж документи. Нямаме конкретни данни към този момент, но неодобрените са много малко. Другата седмица ще има пълен доклад.

- И накрая: какво мислите за Делян Пеевски? Той просто депутат ли е както каза Борисов преди месец и половина или е Шиши, както каза отново Борисов впоследствие?

- Не познавам господин Пеевски. Знам, че е депутат. Що се отнася до прякори и обиди – мисля че изясних отношението си към думите, които се използват.

- Има ли кръг "Пеевски" в българската политика?

- Аз лично не знам за такъв и самата аз не участвам в такива кръгове.

- Медиен кръг "Пеевски" има ли?

- Господин Пеевски е собственик на медии.

- А извън официалните медии на Пеевски има ли такива, върху които упражнява влияние?

- Ако имате такива данни кажете вие. Но смятам, че в България има достатъчно медии, включително такива, които са силно критични към властта, и не виждам да има дефицит за свобода на словото.

Свободна Европа покани за интервю основните фигури, от които зависи развитието на политическата ситуация в България. От тях зависи дали ще приемат поканата за среща с публиката на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG