Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Не било конституция, а било писмо. Санкции за Беларус и успех за 11 млрд. долара


В сряда вечер се проведе 42-ят пореден протест с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев
В сряда вечер се проведе 42-ят пореден протест с искане за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Прокуратурата и протестите
  • ЕС и Беларус
  • Влад Тенев

Двама мъже на 32 и 25 години са обвинени за непристойни действия и хулиганство заради инцидента пред румънското посолство в понеделник вечер, по време на който протестиращи счупиха предното стъкло на автомобил, който се опита да премине през блокадата.

Някои обвиниха МВР за възникналото напрежение, защото не отклонява трафика при блокадите и декларира, че “няма да осигурява нерегламентирани протести”. Затова демонстрантите замерваха с домати и яйца сградата на МВР.

Протестиращи обявиха тактика с изненадващи блокади. По реда си вече минаха Министерството на правосъдието, ЦИК и МВР. Кметът на София Йорданка Фандъкова ги призова предварително да заявяват в общината акциите си.

В началото на седмицата ГЕРБ показа своя проект за нова конституция и обяви, че той е депозиран в Народното събрание. Свободна Европа реши да провери - не, няма депозиран проект, няма и внесен законопроект. Ето за какво точно става дума.

Попитахме експерти за проекта на ГЕРБ - според тях целта не е нова конституция, а оставане на власт, липсва ограничаване на главния прокурор и дори му се предлагат допълнителни права, а намаляването на броя на депутатите ще намали представителството на гражданите.

Изпълнителният директор на Български енергиен холдинг Жаклен Коен подаде молба за освобождаване, съобщи Министерството на енергетиката. “Сега” нарича оставката неочаквана и напомня, че за Коен се смята, че дължи кариерата си в енергетиката на ДПС.

Следващата сряда тръгва третата линия на столичното метро. Официалното откриване ще е на метростанция "Медицински университет".

Допълнително стъпало - своеобразна дига, ще спира дъжда да нахлува в метрото на две от станциите му - "НДК" и "Европейски съюз", информира "Спаси София". Организацията определи нововъведението като "поредното безумие в София" и изрази становище, че "тази примитивна идея е крайно неадекватна".

Беларус и САЩ

Опозиционният лидер на Беларус Святлана Циханоуска обяви създаването на координационен съвет, който да осигури предаване на властта в страната по мирен път. Тя каза още, че този съвет незабавно ще организира провеждането на нови “честни и демократични избори под международно наблюдение”.

Европейският съюз не признава резултатите от президентските избори в Беларус. Лидерите решиха още да наложат персонални санкции на “лицата, отговорни за насилието и за подправянето на изборите”. Европейската комисия ще предложи “в най-скоро време” списък.

Това решение на ЕС беше подкрепено и от България. Ако се питате защо няма отделна позиция, какво казва Министерството на външните работи и къде стои президентът Румен Радев - Елица Симеонова намери отговорите.

Протестите в Беларус продължават вече 10 дни. Има насилие и арестувани. Това видео обобщава ситуацията в рамките на по-малко от 5 минути.

Комисията по разузнаване към американския Сенат излезе с финален доклад, свързан с разследването за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. В документа е потвърдено, че Русия агресивно се е намесила в кампанията в полза на Доналд Тръмп, той отрече да е участвал в сговор.

Демократическата партия официално обяви номинацията на Джо Байдън за президентските избори през ноември. Събитието беше само формално потвърждение, след като вицепрезидентът в мандата на Барак Обама реално спечели номинацията през април.

И още две за десерт

“Но винаги, щом се спомене името Юрсенар, аз се сещам най-вече за нейния неистов човешки призив: „Да се опитаме да влезем в смъртта с отворени очи” - не пропускайте новия епизод от поредицата на Пламен Асенов Малки истории за велики европейци.

Успехът на приложението за безплатна търговия с акции Robinhood обиколи медиите по целия свят. Компанията собственик на приложението беше оценена на над 11 млрд. долара, а зад нея стои роденият в България Владимир Тенев, който е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG