Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Навални е отровен, Лукашенко – въоръжен. Намериха се прокурори, поставили критиката към тях извън закона


Клиниката "Шарите" е извършила тройна проверка на пробите, преди да съобщи, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Прокурорите ще се отбраняват от критики срещу тях

- Навални е бил отровен

- Лукашенко арестува хора от опозицията

През изтеклото денонощие починаха 18 души с коронавирус. До този момент не са отчитани толкова много жертви на болестта за ден. Новите случаи на заразени са 99.

Прокурорите

Прокурори и следователи се обединиха срещу това, което смятат за политическа намеса в работата на държавното обвинение и атаки срещу прокуратурата. Те застанаха зад думите на главния прокурор Иван Гешев, който каза, че обвинителите повече няма да стоят безучастни, докато ги обвиняват в деморализиране, злоупотреба с правомощия и корумпираност. Гешев определи обвиненията към прокурорите като нещо, което е в “пълен противовес на демократичните ценности и принципи”. Съвещанието на прокурорите беше свикано заради журналистическа статия и изявления на политик, които предизвикаха първо декларация на обвинението, после позиция за нарушени етични стандарти в журналистиката, а накрая и съвещанието в понеделник. Преди централната емисия на обществената БНТ Иван Гешев направи и официално изявление. Правото на такова обръщение му е дадено от Закона за радиото и телевизията.

Тук е репортажът на Полина Паунова от съвещанието на прокурорите.

Навални и отровата

Руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с неизвестно невропаралитично вещество, съобщиха от клиниката “Шарите”, където Навални беше приет след две денонощия, прекарани в кома в сибирска болница. Той се почувства внезапно зле по време на полет над Сибир и самолетът кацна аварийно. Оттам той беше транспортиран в Германия като личен гост на канцлера Меркел. Няма опасност за живота на му, но отравянето може да нанесе дългосрочни поражения върху нервната му система. казаха в понеделник от болницата. Макар и с неизвестно име, засега отровата е причислена към група вещества, блокиращи централната и периферната нервна система – инхибитори на холинестеразата.

Руска медия съобщи, че в дните, преди да да изпадне в кома, Навални е бил следен от агенти на руските служби, облечени с цивилни дрехи. Включително и с камери.

Лукашенко и оръжието

Двама от лидерите на беларуската опозиция бяха арестувани с аргумента, че са организирали непозволени от властите протести. Това стана ден след като президентът Лукашенко се появи пред медиите във военни дрехи и с автомат в ръце.

В това видео има разкази на протестиращи в Беларус, които са били бити от полицията. Внимание! То съдържа смущаващи кадри.

Един психиатър е направил портрет на беларуския президент Александър Лукашенко. Казва, че става дума за човек, готов да мине през всичко, и апелира Лукашенко да бъде спрян на всяка цена.

Втечненият газ. Нови факти за конференцията на ГЕРБ

Държавната "Булгартрансгаз" официално придоби 20% от капитала на "Газтрейд С.А." – компанията, която изгражда терминала за втечнен природен газ край гръцкия град Александруполис. Премиерът Борисов определи този акт като “обръщане на посоката”. "Газтрейд" ще изгради плаващ терминал на 17.6 км от пристанището в Александруполис за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Капацитетът за съхранение е 170 хил. куб. м втечнен газ.

Нови факти около конференцията на ГЕРБ, която се проведе на 5 август. Там бяха бити протестиращи и имаше агресия срещу жуналисти. Оказва се, че фирмата, охраняваща ГЕРБ не е подала сигнал за инцидент в МВР, каквото е било задължението й по закон.

САЩ, Китай, Нова Зеландия

Доналд Тръмп официално получи номинацията на Републиканската партия за предстоящите президентски избори. Това стана по време на конгреса на републиканците, който започна в понеделник и ще продължи 4 дни.

Китай излиза от COVID-19 с дългосрочна икономическа стратегия, насочена изцяло към развитие на вътрешния пазар в рамките на глобални проекти. “Опитва се да укрепи своите позиции в глобалния свят, като намали своята зависимост от него”, казва Владимир Шопов.

Атентаторът от Нова Зеландия, който миналата година уби над 50 души в две джамии, се е готвел да нападне и трета. Той казва пред съда, че съжалява, че не е убил повече хора. Присъдата се очаква в края на седмицата.

И една препоръка

Доцент Сираков и доктор Сираков са съавтори на учебник по лекуване на мозъчни аневризми, който излезе мината седмица. За тях пише Нели Делчева в рубриката “Човек на деня”.

Искрено Ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG