Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Десетки ранени от “щадящата” тактика на МВР. Подарък за Марешки, победа за Пиронкова


Протестът в нощта на 2 срещу 3 септември в София
Протестът в нощта на 2 срещу 3 септември в София

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • ГЕРБ не подава оставка
  • Истории на насилие
  • Васил Найденов на 70

Цветана Пиронкова успя победи двукратната шампионка от Големия шлем и бивша номер едно в света Гарбине Мугуруса на US Open. Това е първата голяма победа на Пиронкова след 3-годишната пауза заради майчинството.

Протестите в България продължават. Снощи за 57-ма вечер граждани шестваха в центъра на София с искане за оставка на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Предишната нощ имаше насилие. В резултат над 100 души бяха арестувани. МВР съобщи за 80 пострадали полицаи. Тук има подробен разказ за случилото се в онази нощ.

“След вчерашните ексцесии ние няма да подадем оставка”, заявиха управляващите. ГЕРБ и “Обединени патриоти” обявиха, че темата за оставката е затворена.

Президентът Румен Радев определи като масово и несъразмерно насилието, извършено от полицията. Той каза, провокациите са режисирани от властта и че "пред очите на българите се търгува парламентарна подкрепа за проекта за нова конституция".

Вероятно имаше предвид това: “Воля” подписа проекта на ГЕРБ за конституция, а пък правителството даде на човек от партията 20-годишна концесия на плаж "Кабакум - Север 2" край Варна. Досега концесионер беше майката на Веселин Марешки. Това е същия плаж, върху който лидерът на "Воля" построи "фитнес", който ползва за вила, защото никой друг не влиза заради умишлено високите цени.

Насилието

Коментари за насилието на площада има много, но в този видео репортаж може да видите най-важното от онази нощ само в 3 минути.

Видеото показва, че сред битите и арестувани е журналистът Димитър Кенаров, който казва няколко пъти на полицаите, че е журналист. “Това бяха хора, упражняващи огромна сила, те ме затискаха на земята. Аз казах няколко пъти, че не мога да дишам, задушавах се”, разказа той пред Свободна Европа.

Още истории от нощта: “Очите му се отекли и са като цепки. Вижда се рана в горната част на носа. Маратонките му са без връзки. Той е изведен при щурма на полицията, ударен с палка в носа и завлечен към партийния дом. Твърди, че нищо не е направил”, разказва Лора Филева в “Дневник”.

“Като репортер от протеста на жълтите павета вчера сутринта станах свидетел на нещо, което не може да се види всеки ден. Полицаи и жандармерия плачеха, но не от лютивия спрей. А от чувство на беззащитност и безсилие”, пише Ирина Евгениева в “Офнюз”.

Другите новини

Парламентът избра нов министър на правосъдието. Това е Десислава Ахладова, която е завършила право в Югозападния университет, била е шеф на съд в Перник, а досега беше зам.-министър. При гласуването й отново не се разбра защо Данаил Кирилов подаде оставка.

Сделката за придобиването на бТВ от Петр Келнер навлиза във финален етап. Чешкият фонд PPF е подал нотификация в Европейската комисия за придобиване на CME, която притежава бТВ Медия груп и телевизии в Чехия, Румъния, Словакия и Словения.

Българското министерство на външните работи осъди отравянето на Алексей Навални като "престъпен" акт. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи действието като позорно и поиска извършителите да получат правосъдие.

Напрежението между Турция и Гърция отново е повишено. В последните седмици някои дори използват думата “война”. Николай Лавчиев обяснява за какво всъщност е спорът и как се поделя Средиземно море.

И още две за десерт

"Баща ми казваше, че съм дива. Но в българския смисъл на думата". Ако намерите още 5 минути днес, препоръчвам ви тази видео история на колегите от Дойче веле за Соня Йончева.

Неговите песни преодоляха не само времето, но и промените в България, те звучат и до днес по концерти, радиостанции и лични празненства. Той стана на 70 години. Той е Васил Найденов и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG