Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Все по-остър тон от Брюксел. Журналисти чакат Караянчева да им позволи да работят


Част от протестите имат за цел да привлекат вниманието на представители на институции на ЕС

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • ЕС и България
  • Острите въпроси
  • Милош Форман

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи годишната си реч с приоритети - парите да бъдат обвързани с върховенството на закона, Европейският съюз да има свой закон “Магнитски” за санкциониране на корумпирани чужденци, а въглеродните емисии да бъдат намалени с 55% до 2030 г.

Групата по демокрация, върховенство на закона и основни права към Европейския парламент изпрати 29 въпроса до български институции. Сред тях - какви са причините за конституционни промени сега, работи ли прокуратурата по разследването за пране на пари в Барселона, с което беше свързано името на премиера Бойко Борисов, както и по изтеклите записи с неговия глас.

“Случващото се в България буди безпокойство”, казва пред Дойче веле председателката на комисията Софи инт Велд. Причините според нея са статутът на главния прокурор, предложението за бърза промяна на Конституцията, отказът да се ратифицира Истанбулската конвенция, свободата на медиите и безопасността на журналистите.

Ден по-рано друга група евродепутати изпратиха писмо до вътрешния министър Христо Терзийски с настояване за пълно, задълбочено и безпристрастно разследване на "предполагаемото нападение от страна на жандармерията над журналиста Димитър Кенаров".

И ако се питате дали управлението губи доверието на западните партньори, в този анализ може да откриете отговори.

Над 60 журналисти се включиха в подписка срещу ограничения им достъп до депутатите в новата сграда на парламента. Колегите са адресирали писмото си до председателката Цвета Караянчева и очакват тя да реши проблема.

В 70-ия ден на протести майки от "Системата ни убива" се барикадираха в Народното събрание и прекараха там почти целия ден. Към 18 часа служители на НСО насилствено ги изведоха.

Заем, присъда и “грозна фалшификация”

Министърът на финансите Кирил Ананиев коментира емитирания нов дълг от почти 5 млрд. лева. "Крайният резултат е уникален в досегашната икономическа история на България”, каза той по повод постигнатите изгодни условия.

Съдии протестираха заради новата единна информационна система. В крайна сметка ВСС реши да отожи пълното и въвеждане. Борис Митов обяснява за какъв проблем точно става дума.

В Народното събрание БСП поиска Веселин Марешки да подаде оставка като зам.-председател, заради 4-годишната присъда за изнудване. Съпартийците му от “Воля” го защитиха и излязоха на трибуната с тениски “Аз съм Марешки”.

Бизнесменът Емилиян Гебрев обвини прокуратурата в разпространяване на “грозна фалшификация”, “откровена лъжа” и “спекулации”. Ден по-рано държавното обвинение потвърди, че разследването на отравянето на Гебрев е спряно.

Руският опозиционер Евгений Чупов продължава да се бори с институциите, за да получи право да остане в България. Тук може да прочетете каква е неговата история и защо се страхува да се върне в Русия.

Популярни футболисти в Беларус записаха видео обръщение, с което настояват полицейското насилие срещу протестиращите да спре. Някои от тези момчета играят тази вечер в София.

Маска. Шлем. Дезинфектант. Ето как изглеждат първите учебни дни в България и още няколко държави, в които учениците се завърнаха в клас.

И още две за десерт

„Никой от нас, чехите, не вярваше, че Брежнев е толкова тъп да прати танковете. Та нали за първи път от 20 години насам комунизмът срещаше подкрепа от целия народ, нужни бяха само малко реформи.” Думите са на Милош Форман, който е герой в поредицата на Пламен Асенов Малки истории за велики европейци.

Тя е на 35 години и е решила да помага на хората с увреждания да намират работа. Тя един от създателите на платформата Jamba, а сега е заета с организирането на благотворителното бягане Run2gether тази събота в София. Йоана Колева е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG