Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Наблюдението на България ще е двойно, а времето за предсрочни избори изтече


Еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндерс пред почти празната зала в Европейския парламент
Еврокомисарите Вера Йоурова и Дидие Рейндерс пред почти празната зала в Европейския парламент

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Дебатите в Европарламента
  • Стартът на Европейската прокуратура
  • Нобел за медицина

Европейското наблюдение на правосъдието в България в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка ще продължи успоредно с новия европейски механизъм за върховенство на правото, съобщи зам.-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова. Това стана по време на дебатите за “Принципите на правовата държава и основните права в България” в Европарламента. Елица Симеонова разказва за най-интересните моменти от дискусията.

Гласуването на резолюцията ще бъде в четвъртък. ЕНП предварително взе решение да подкрепи правителството на ГЕРБ. По тази причина критичният към Борисов евродепутат Радан Кънев не беше допуснат да се изкаже.

В България протестите продължават. И въпреки че искането е за оставка и предсрочни избори, това вече е почти невъзможно. Управляващите започнаха процедурата по обсъждане на проекта за конституция и така избегнаха възможността за служебно правителство. Полина Паунова обяснява защо.

Проучване на Алфа рисърч показва, че ако изборите бяха днес, в Народното събрание щяха да влязат 6 политически сили. ГЕРБ и БСП са изравнени, следвани от Слави Трифонов, малко по-назад са ДПС и Демократична България, а на ръба за влизане в парламента е и Мая Манолова.

БНТ свали от ефир предаването “Вяра и общество” на Горан Благоев. Официално мотиви не са съобщени, но поводът е участието на водещия в учредяването на новата партия на Цветан Цветанов.

След като Лаура Кьовеши се закле на поста, Европейската прокуратура започва работа. Рикард Йозвяк обяснява кои са прокурарите в нея, какво точно ще разследват и как ще става това.

Група български учени се противопоставиха на меморандума, с който България постави условия за интеграцията на Северна Македония в ЕС. Те казват, че този подход „не отразява принципите и ценностите, върху които е изграден Европейският съюз“.

Прокуратурата откри нови нарушения по строежа на Алепу. Главният архитект на Созопол е издал разрешение за строеж, но не е информирал гражданите и така не е имало обжалване.

Държавната агенция за бежанците е отменила решението си, с което отказва убежище на руския опозиционер Евгейни Чупов. Засега мотивите не са известни. Очаква се ново решение по случая.

COVID-19, Тръмп и Нагорни Карабах

Новите случаи на COVID-19 в България за последното денонощие са 283. На седмична база ръстът се върна на високите нива от месец август. Някои страни в Европа въвеждат отново строги ограничителни мерки.

Доналд Тръмп беше изписан от болница. Преди това президентът на САЩ напусна за кратко болницата, за да поздрави от колата си негови привърженици. “Това е лудост”, коментира един от лекарите.

Стотици арести и водно оръдие имаше на осмия пореден протест през уикенда срещу Александър Лукашенко. Тук може да гледате и видео от събитията.

Нагорни Карабах е в пламъци вече седмица. Продължават военните действия и от страна на Армения, и от страна на Азербайджан. Двете страни обаче имат силни приятели - задава ли се конфликт между Русия и Турция? Димитър Бечев обяснява.

И още две за десерт

Световноизвестният моден дизайнер Кензо Такада - основател на марката KENZO, почина на 81 години, след усложнения от COVID-19. Колегите от Клуб Z припомнят за него и кариерата му.

Те са откриватели на вируса на хепатит C. От понеделник са и носители на Нобелова награда по медицина. Те са Харви Дж. Олтър, Майкъл Хотън и Чарлс М. Райс и заедно са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG