Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прогнози за отдалечаване от Шенген и от европейските фондове. И един преплуван океан


Макс и Стефан Иванови
Макс и Стефан Иванови

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Протестите навършиха 90 дни

- Тръмп е с COVID-19, но свали маската

- Има ли костенурки с меки коруби?

Мисията е изпълнена. Макс и Стефан Иванови, които прекосиха Атлантическия океан с малка гребна лодка, построена в гаража им в София, акостираха на южноамериканския бряг. Бащата и синът предприеха начинанието, за да привлекат вниманието към нуждата да се даряват органи.

Протестите. COVID-19

Протестите в България навършиха 90 дни. Участниците настояват за оставка на кабинета и на главния прокурор. В тяхна подкрепа 2 400 българи, живеещи в чужбина, подписаха петиция и я изпратиха до управляващите. Те настояват да се въведе гласуване по пощата, да се образува избирателен район “Чужбина”, да се изгради система за електронно гласуване.

Журналистът Димитър Кенаров, който беше бит и арестуван докато снимаше протестите, подаде сигнал в прокуратурата и напомни, че месец след инцидента няма никакви резултати от вътрешната проверка на това, което се е случило.

След нарастването на случаите на COVID-19 премиерът върна редовните брифинги на Националния оперативен щаб, оглавяван от ген. Венцислав Мутафчийски. Можете да видите и смешното в тази новина покрай кибер карикатурата на Валдес Радев.

София и Брюксел

След като България попадна под двоен контрол от Брюксел, експертите прогнозират неприятно развитие за страната - за България ще стане още по-трудно да влезе в Шенген, а европейската прокуратура ще следи още по-внимателно как се харчат европейските фондове. Това са част от изводите на двама бивши външни министи – Ивайло Калфин и Даниел Митов.

Кратко видео от обсъждането в ЕП можете да видите тук.

Будапеща и Брюксел. Европейските пари

Законът, с който Унгария прогони университета на Сорос, противоречи на правото на ЕС. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург. Законът беше приет през 2017 г. и забрани на чуждите университети да работят в Унгария, ако нямат образователна дейност включително и в страните, в които са регистрирани.

Никакви пари от ЕС, включително и от фонда за възстановяване от пандемията, ако съответната държава нарушава върховенството на правото. Това е призив на най-големите партии в Европейския парламент, отправен чрез изданието Политико.

Междувременно ЕК отчете напредъка на страните от Западните Балкани, като посочи основните проблеми в района – корупция, политически кризи и ограничена свобода на словото.

САЩ. Киргизстан

Президентът Доналд Тръмп напусна болницата, в която се лекуваше от COVID-19 и се върна в Белия дом. Тръмп, който омаловажава пандемията, призова хората да не се страхуват от коронавируса и свали предпазната маска от лицето си, щом влезе в Белия дом. Лекарите казаха, че президентът все още може да заразява други хора.

Заразяването на Тръмп идва месец преди изборите в САЩ и поставя въпроса за това какво би станало, ако кандидат в надпреварата загуби живота си малко преди изборния ден. Николай Лавчиев проследява това, което е известно по темата.

Киргизстан влезе в световните новини с едно извънредно събитие – местният ЦИК анулира резултатите от изборите, след като протестиращи влязоха в сградата на парламента и президентството и я подпалиха. Протестите са срещу изборните резултати. Преди ЦИК да ги анулира, се оказа, че всичките 120 места в парламента са за партии на статуквото.

И две препоръки

За повечето хора черните дупки са просто един от екзотичните феномени във вселената. За учените те са неизчерпаем източник на научни открития. Трима от тях получиха Нобеловата награда за физика – Роджър Пенроуз, Райнхарт Генцел и Андреа Гез.

Те са костенурки, но корубата им е мека. От кожа е. Деца от едно село в Далечния Изток ги спасяват от хищници и наводнения. Научили са, че тези костенурки са застрашени днес, след като са успели да надживеят дори динозаврите.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG