Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 23 починали от COVID-19 за денонощие. И решената съдба на един царски дворец


Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита (с червената рокля)
Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита (с червената рокля)

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Рекорден брой на починалите от COVID-19

- Сакскобургготски си върна “Царска Бистрица”

- Москва изгони двама български дипломати

През последното денонощие 23 души са починали от COVID-19. Сред взетите проби 13.5% са положителни. Масовото отхвърляне на маските е сред основните причини за резкия ръст на вируса в България, казва шефът на “Пирогов” Асен Балтов.

Царска Бистрица”. “Турски поток”. Протестите

Съдът окончателно присъди двореца “Царска Бистрица” на Симеон Сакскобургготски. В преценката на съдиите се казва, че този имот е бил придобит от дядото на бившия премиер – Фердинанд I.

Протести на БОЕЦ срещу строежа на “Турски поток” твърдят, че реалните изпълнители на този строеж са руски фирми.

Българското управление твърде дълго се правеше, че имитира европейския подход в редица начинания, казва Красен Станчев, докато проследява пътя, довел до критичната резолюция на ЕП.

Протестите с искане за оставка на кабинета и главния прокурор продължиха в София за 96-и ден. Участниците казаха, че подкрепят полицейските искания за по-високи заплати.

Свободата на словото

Премиерът Борисов е намерил начин хем да не общува с журналисти, хем да присъства непрекъснато в медиите. Той постига това със стрийм от “джипката”, показва това видео на Теодора Бързакова.

Тези, които са отговорни за свободата на словото, не са в ръководството на ЕС, а в управлението на всяка държава членка каза еврокомисарката Вера Йоурова. Това стана на конференция за медийната свобода в София, организирана от евродепутатката Елена Йончева и изданието Euroactiv. Тук ви припомняме 5 основни факта за понятието “свобода на словото”.

Върховният касационен съд обсъжда докъде се простира правото на свободно изразяване на мнение. Това става във връзка с дело, по което депутатът от “Обединени патриоти” Борис Ячев беше осъден от религиозната организация “Свидетелите на Йехова в България”.

Русия. Беларус. Израел

Русия изгони двама български дипломати. Решението е реципрочна мярка в отговор на изгонването на двама руски дипломати от България.

Властите в Беларус арестуваха над 500 души, сред които и журналисти. Протестите в страната продължават от началото на август, когато бяха проведени президентските избори. Опозицията смята, че резултатите са били фалшифицирани.

Израелското правителство одобри споразумението за нормализация на отношенията с Обединените арабски емирства (ОАЕ). Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че в скоро време предстои и среща между него и престолонаследника в Абу Даби.

И две препоръки

Една от стаите в руска царска резиденция е била облицована с тонове фино гравиран кехлибар. По време на войната този кехлибар е отнесен от нацистите, а после изчезва. Полски водолази сега съобщават, че са открили потънал кораб, на който може да се е намирало съкровището.

Пол Милгръм и Робърт Уилсън получиха Нобеловата награда за икономика заради разработена от тях теория на търговете. За тях пише в рубриката Човек на деня.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG