Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов иска да строи реактор, а Ковачки е горил боклуци с “експериментална цел”


Бойко Борисов по време на обиколките си из България, за които информира в профила си във Фейсбук.
Бойко Борисов по време на обиколките си из България, за които информира в профила си във Фейсбук.

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • бТВ вече е на Келнер
  • Борисов обяви разширение на АЕЦ Козлодуй
  • “Възхвала на Ханс Аспергер”

Неизвестните на българския медиен пазар са с две по-малко - чешкият милиардер Петр Келнер официално вече е собственик на най-голямата телевизия, бТВ. Втората въпросителна беше дали телевизията ще запази досегашното си ръководство - запазва го.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради създадената в Народното събрание временна комисия за промени във внесената от ГЕРБ конституция. Това е работа само на Велико Народно събрание, мотивира се Радев.

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Кирил Ананиев бяха в Козлодуй. По Фейсбук обявиха, че планират да направят минималната пенсия 300 лева от догодина. Това се случва седмица след обещанието детските надбавки да са за всички, независимо от дохода.

Борисов посочи и мястото, на което правителството иска да изгради седми реактор на АЕЦ “Козлодуй”. Премиерът заговори за американски технологии. Припомням, че централата в Козлодуй присъстваше в разговора на Борисов с Тръмп в Белия дом преди година.

И докато сме на вълна енергетика - Министерството на околната среда и водите е разрешило на ТЕЦ „Бобов дол” на Христо Ковачки да изгори 10 хиляди пъти повече боклуци от позволеното от закона с “експериментална цел”, съобщи Грийнпийс България. Документите са получени след съдебно дело по Закона за достъп до информация.

Корупция и нападения

В резолюцията си за България Европейският парламент призова за "задълбочено проучване на твърденията за корупция по високите етажи” и посочи конкретни скандали - Апартаментгейт, Росенец, къщи за гости и т.н. Борис Митов провери има ли изобщо и докъде са стигнали тези разследвания.

Сдружение “Боец” осъди прокуратурата заради отказа да предостави информация за работата на Иван Гешев като обвинител. Данните трябва да бъдат предоставени, но три месеца от там се бавят заради "усложнената епидемична обстановка".

Спецполицаи са нахлули със сила в апартамента на обикновено семейство в София. Блъскане, електрошок, разбита врата, арест. Накрая се оказва грешка. Кой е виновен ли? Google maps.

Деца нападат деца, за да прочистят парка от хомосексуални. Мъже с качулки се опитват да спрат шествие срещу омразата. Двама активисти получават заплахи за убийство. Всички тези новини идват от Пловдив. Ивайло Везенков разказва историите.

Езикът на омразата срещу хомосексуални в България е отбелязан и в резолюцията на Европейския парламент. Това 2-минутно видео показва какво друго в сферата на човешките права беше посочено.

Паспорти и пандемия

След разследване на Ал Джазира, правителството в Кипър реши да прекрати схемата с издаване на паспорти срещу инвестиции в страната. Данните за злоупотреби бяха налице и по-рано. В България обаче тази възможност все още не е отменена.

В Чехия правителството затвори всички ресторанти, барове и училища. Ограниченията са заради факта, че в последните седмици Чехия се оказа европейската страна с най-бързо разпространение на COVID-19.

В България броят на заразените също рязко тръгна нагоре - 785 за последното денонощие. Публикувани данни показват, че всеки девети пациент, лекуван в болница от коронавирус, е починал. Смъртните случаи само за ден достигнаха 23. Заразен с COVID-19 e и водещият от БНТ Георги Любенов.

И още две за десерт

През почивните дни агенция Moody's повиши кредитния рейтинг на България на Baa1 със стабилна перспектива и премиерът Борисов се похвали във Фейсбук. Ако ви интересува как вижда тази ситуация Валдес Радев - тук е неговата кибер карикатура.

“Колкото е наказание, толкова е и награда”. Това е описание на аутизма, направено от писателя Златко Енев по повод новата му книга “Възхвала на Ханс Аспергер” - първата, написана на български език от родител на дете с това заболяване. Златко Енев е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG