Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Над 1000 души с COVID-19 за ден. "Отровното трио" готово да влезе в политиката


covid-19 sofia 112
covid-19 sofia 112

Добро утро,

Най-важното е тук:

- София затяга контрола за носенето на маски

- Отровното трио е готово да влезе в политиката

- Как изглеждаше ежедневието в СССР

През изтеклото денонощие има 1024 нови случая на COVID-19. 22 души са починали.

Докато COVID-19 печели територия в България, лекари губят живота си, а болничните легла не изглеждат достатъчно. В “Пирогов”, Бургас и Шумен капацитетът за прием на хора с коронавирус е изчерпан. В цялата страна има готовност за разкриване на до 7303 легла за пациенти с леки симптоми и 1108 за хора на интензивно лечение.

До края на годината по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще бъдат инвестирани 120 млн. лв. за лекарите, които работят на първа линия срещу разпространението на COVID-19, а допълнителни 40 млн. лв. се договарят за първото тримесечие на 2021 г.

Междувременно София обяви, че въвежда по-строг контрол върху носенето на маски на закрито, а Пловдив въведе нови ограничения, по подобие на Търговище и Благоевград.

Фенове на хокея и футбола протестираха срещу новите мерки за борба с коронавируса и бяха разпръснати от полицията. В момента Чехия е страната с най-бързо разпространение на COVID-19 в Европа. Тук припомняме пътя, който страната извървя от лятото до днес.

Протестите, Отровното трио.

Протестите в София продължиха и в понеделник – за 103-и ден. Участниците все така настояват за оставка на правителството и главния прокурор.

Едни от най-известните организатори на протестите не изключиха възможността да влязат в политиката. Става дума за скулптора Велислав Минеков, адвоката Николай Хаджигенов и пиар експерта Арман Бабикян, които се наричат “Отровното трио”. В интервю за Полина Паунова те казаха, че ако цената "да свалят ГЕРБ, да съборят тая кочина" е да влязат в "калното блато на политиката", то те вероятно ще я платят. Вижте видеото тук.

Парламентът в София. 5G. Виктор Орбан

Новата зала на парламента не позволява достъп на хора с увреждания. С количка не може да се стигне нито до местата на депутатите, нито до трибуната, пише Ивайло Везенков.

България и още 14 страни призоваха ЕС да действа срещу фалшивите новини за 5G. Те апелират за „активен, дългосрочен и системен подход“ на съюза.

Стотици студенти и преподаватели протестираха в понеделник в Будапеща срещу опитите на правителството на Виктор Орбан да отнеме автономията на Унгарския университет за театрално и филмово изкуство (SZFE).

Бившият кмет на арктическия руски град Норилск Ринат Ахметчин беше осъден на шест месеца поправителен труд заради разлива на 21 000 тона дизелово гориво в Антарктика.

Експанзията на Китай в Азия поставя страните в региона пред нуждата да балансират между търговското влияние на Пекин и влиянието в отбраната на Вашингтон. Владимир Шопов пише за това.

И три препоръки

Няма риск да забравим комунизма. Не и докато съществуват снимки като тези от Киев на 70-те и 80-те години. Така изглеждаха и повечето големи градове в СССР, включително Москва и днешният Санкт-Петербург.

Ако приемем, че планетата е в опасност, трябва да действаме незабавно, казва 94-годишният изследовател и журналист Дейвид Атънбъро в новия си филм. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

100-годишна жена от Мианмар надви коронавируса. “През Втората световна война беше по-зле”, казва тя във видеото.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG