Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 54 починали от COVID-19. Байдън води, но победител още няма


Джо Байдън каза, че е убеден в победата си, но призова за търпение.
Джо Байдън каза, че е убеден в победата си, но призова за търпение.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Байдън води, но победител още няма
  • Отново над 4000 случая на COVID-19 в България
  • Край на издирването след земетресението в Измир

Все още не знаем кой ще бъде следващият президент на САЩ. Късно снощи Байдън спечели два ключови щата – Уисконсин и Мичиган. Той затвърди преднината си, но още няма нужните 270 гласа в Избирателната колегия. Предстои преброяването на бюлетините в още 4 ключови щата.

Докато чакаме резултатите, тук можете да видите накратко как премина мандатът на Тръмп, а тук – основни факти от кариерата на Байдън.

По-рано в сряда както Тръмп, така и Байдън обявиха, че печелят, показва това видео. Фондовите борси са в смут, откакто стана ясно, че прогнозите за убедителна победа на Байдън не се сбъдват, пише Медиапул.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4054 новозаразени с COVID-19. Това отговаря на почти 31 % ог всички извършени тестове. Починали са 54 души. Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Напомняме ви стъпка по стъпка всичко, което трябва да направим, ако имаме симптоми или сме общували с болен.

Ако затегнем мерките в България, това ще засегне 50 000 работещи, каза вицепремиерът Деница Сачева. Досега България отказва да въведе адекватни ограничения, въпреки ръста на случаите на COVID-19.

Части от болниците ще бъдат реорганизирани специално за лечение на COVID-19, а хотелите също ще настаняват пациенти, ако не са в тежко състояние. Това каза премиерът Бойко Борисов. Новината идва на фона на притесненията, че държавата не контролира пандемията. Тук ви предлагаме разказите на трима души с COVID-19, които не са били потърсени от РЗИ и е трябвало да вземат лечението си, както и карантината на близките си, в свои ръце.

Има "малък шанс" ваксината на Оксфордския университет срещу COVID-19 да бъде готова по Коледа, смята Андрю Полард - главeн изследовател в екипа, провеждащ изпитанията. Той е оптимист, че резултатите от последния етап могат да бъдат представени "преди края на тази година".

Върховенството на закона. БНР

Съветът на адвокатурите и правните общества в Европа изрази притеснение за върховенството на закона в България. От институцията написаха, че в страната се наблюдава „сериозно накърняване на споделени ценности, включително свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и правата на човека“.

Върховният административен съд върна на първа инстанция делото за уволнението на бившия шеф на БНР Светослав Костов. Той беше принуден да напусне поста си след като за кратко отне ресора на журналистката Силвия Великова, а после спря за няколко часа излъчването на “Хоризонт” на територията на цялата страна.

САЩ и климатът. Турция и земетресението

В сряда САЩ официално напуснаха Парижкото споразумение за климата. Това стана след решение на Тръмп, обявено точно преди година.

Турция прекрати спасителните операции след земетресението в Измир, в което загинаха най-малко 114 души.

И две препоръки

Деян Барарев е автор на късометражния филм “Байкал”, който е представен на Международния фестивал в Тирана. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако в тези трудни дни ви липсва вдъхновение, можете да го набавите от историята на Нино Рота – кръстникът на филмовата музика и един от великите европейци, за които пише Пламен Асенов.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG