Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Брифингите на щаба вече не само плашат, но и объркват. Планът остава тайна


Въпреки епидемията, стадо лебеди отново долетя да зимува на плажа във Варна
Въпреки епидемията, стадо лебеди отново долетя да зимува на плажа във Варна

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Тайният план срещу кризата
  • България не е готова за ваксините
  • Първият Гугъл трейнър в София

Заразените с коронавирус в България са 3414 за денонощието. Само от вчера в болници са влезли още 290 души.

Ако сте на 65 или повече години, трябва да знаете, че имате право да отидете до хранителния магазин или до аптеката само между 8 и 10 часа сутринта.

Половината деца в България вече учат дистанционно и не посещават училища. Министърът на образованието Красимир Вълчев подготвя график за редуване в клас и задължително носене на маски.

Сигурно си задавате въпроса какъв е планът - какви са стъпките за затягане или отпускане на мерките? Генка Шикерова тръгна по следите на плана, на който се позовават управляващите. Оказа се сериозно пазена тайна.

Министърът каза, че България успешно се справя с епидемията. От двете му страни имаше двама известни лекари - единият призова строго да се спазва карантината, другият каза, че няма нужда да се стараем чак толкова.

След тази пресконференция премиерът Бойко Борисов качи на джипката здравния министър и директора на “Пирогов” и ги закара да им показва строителни обекти. Включи се и във Фейсбук и каза, че “работата носи свобода”.

В това време директорът и целият екип на клиниката по бъбречни трансплантации в Александровска болница подадоха оставки заради несъгласието си с решението да бъдат преместени. И ако на пръв поглед този проблем звучи като административен, то за трансплантираните е много конкретен. Борис Митов разказва за Кети Виденлиева и нейния син, които са пряко засегнати и затова са решили да напуснат България.

Целият свят очаква ваксината. Тя обаче трябва да се съхранявана при минус 80 градуса. Има ли България готовност да внесе достатъчно ваксини или логистиката ще се окаже по-големият проблем - това 2-минутно видео дава отговорите.

Милиарди евро, кораби и 5G

Преди седмица вицепремиерът Томислав Дончев представи План за възстановяване и устойчивост, по който България ще харчи парите от ЕС за справяне с кризата от коронавируса. Красен Станчев обяснява конкретно какво не е наред в този план.

Правителството подписа договор с германската фирма Люрсен за два бойни кораба на стойност 1 милиард лева. Това е втората голяма сделка за модернизация на армията, след покупката на 8 изтребителя F-16.

Върховният административен съд нареди на МВР „безусловно“ да прекрати проверките за неплатени глоби на граничните пунктове Кулата и Илинден. Журналистът на Радио Свободна Европа Илияс Дайе беше убит в южната афганистанска провинция Хелманд, след като избухна бомба, прикачена към неговия автомобил.

Виждали ли сте забити в земята ракеки, които стърчат навсякъде около вас? След примирието в Нагорни Карабах, такива гледки останаха да напомнят на хората за войната.

Джо Байдън избра специалист по борба с вируси за началник на кабинета си - това е Рон Клайн. Президентът Доналд Тръмп се появи за първи път публично след вота. Той не признава поражение и заведе десетки съдебни дела.

Очаква се Байдън да продължи твърдата политика на Тръмп спрямо Китай, особено по отношение на 5G и Huawei. Тук може да прочетете как страните от Централна и Източна Европа се отдръпва от Китай.

И още две за десерт

В социалните мрежи най-коментираната от новите мерки срещу COVID-19 е забраната за хора над 65-годишна възраст да пазаруват извън интервала между 8 и 10 часа сутринта. Ще има ли резултат от това? Може да се включите в анкетата или само да прочетете отговорите на други хора.

Тя преподава английски език във Втора английска езикова гимназия “Томас Джеферсън” в София. Отскоро има и друго признание. Тя стана първият учител в столицата със сертификат от Гугъл за трейнър. Тя е Ади Конедарева и е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG