Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ковачки получи Мальовица, Байдън е все по-близо до Белия дом. Какво цели подкрепата на Ердоган?


Избраният за президент на САЩ Джо Байдън
Избраният за президент на САЩ Джо Байдън

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Какво цели подкрепата на Ердоган
  • Как Ковачки получи гора
  • Къде не отидохме през 2020

За последния ден новите случаи на COVID-19 са 2095 при направени 5298 PCR теста. В болници са 7045 души с коронавирус - със 199 по-малко от вчера.

Здравният министър Костадин Ангелов поиска по-строгите мерки срещу епидемията да останат и след 21 декември. Според него нощните заведения, училищата и детските градини трябва да останат затворени.

Близо 37 000 медици досега са поискали да се ваксинират срещу COVID-19, пише Mediapool. Това са 33% от хората, които попадат в първата фаза за имунизиране.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина и удобен ли ви е часът, в който го получавате.

Какво цели подкрепата на Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Ердоган изпрати поздрав до партийна конференция на ДПС и нарече премиера “моя скъп приятел Бойко Борисов”. Излиза, че с думите си Ердоган е изказал подкрепа за две от основните политически сили в България – ДПС и ГЕРБ. Какво следва от тази изненадваща подкрепа на Турция? Иван Бедров събра фактите.

Поздравът на Ердоган може да се тълкува като знак, че Анкара е възвърнала благосклонността си към ДПС и това ще укрепи позициите на партията, коментират експерти, с които Полина Паунова говори.

Кой взе гората при Мальовица

В края на есента върху дървета край пътя към Мальовица започват да се появяват надписи “ЧС” – “частна собственост”. Генка Шикерова разказва как имотите станаха собственост на фирми, свързани с Христо Ковачки, и как гората започна да изчезва.

Преди почти година на брега на морето в Тюленово се появи вила. Разрешителното за строеж беше издадено от главния архитект на Шабла на собствения ѝ син. Сега съдът в Добрич реши, че това е конфликт на интереси, пише Клуб Z.

Байдън е все по-близо до Белия дом

Джо Байдън е по-близо до Белия дом след като Избирателната колегия на САЩ потвърди победата му в президентските избори. Гласовете на електорите трябва официално да бъдат преброени от Конгреса на 6 януари.

Разследване на Белингкат разкри данни, които според авторите доказват, че отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални е било извършено от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Хакери, за които се смята, че са свързани с Русия, са наблюдавали вътрешния имейл трафик на министерството на финансите на САЩ и на агенцията, отговаряща за телекомуникациите.

Руски лекари казват, че властите се опитват да ги принудят да си поставят руската ваксина срещу COVID-19 Спутник V. Масовите тествания на ваксината все още не са завършили.

Писателят Джон льо Каре почина на 89-годишна възраст. Той е черпил вдъхновение за шпионските си романи от собствения си опит в разузнаването.

Сделката за Нова стигна до КЗК

Сделката за продажбата на Нова телевизия стигна до Комисията за защита на конкуренцията. Сегашните собственици Кирил и Георги Домусчиеви преговарят със собственика на телекома БTK (Vivacom).

Флориан Скала напуска поста главен изпълнителен директор на бТВ Медия груп. На негово място е назначен Мартин Швехлах.

Кражбата на ток, която ЧЕЗ определи като най-голямата в историята си, се оказа свързана с добив на криптовалута. Прокуратурата и МВР още търсят извършителите.

И три препоръки

През последните години има истинско състезание между големите държави в Азия в опитите за промотиране на техните култури и езици, пише Владимир Шопов. Ще слушаме ли накрая всички корейски поп?

Кръвната плазмата от хора, преболедували COVID-19, се използва за лечение на някои пациенти със заболяването. Намирането на дарители обаче не е лесно. Затова Петя и Георги Банови създадоха платформа за свързване на дарителите с нуждаещите се. Запознайте се с тях в рубриката Човек на деня.

2020 си отива. Всеки от нас има поне една история за това къде не е успял да отиде заради пандемията. Вижте в това видео разказите на трима души. А ако искате да споделите своята история, изпратете кратко видео или текст със снимка на svobodnaevropa@rferl.org.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG