Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Навални “сготви” таен агент, ЕС одобри ваксината, а Брендо и Пеевски стават известни


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • “Убиецът” си призна
  • Ваксината тръгва
  • Фирмите и Зелената сделка

Тази история е като от киното, но е съвсем истинска. Руският опозиционер Алексей Навални позвъни на един от агентите на ФСБ, които са се опитали да го убият, според разследването на Белингкат. Навални се престори за началник на агента, който си… призна всичко. Тук може да си припомните историята конкретно - кои са отровителите и как журналисти ги разкриха.

ЕС одобри ваксината. Какво знаем за новия щам

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech. Така ваксинирането в ЕС може да започне до седмица.

Великобритания е изолирана от все повече държави заради новия щам на вируса. Тук може да прочетете какво знаем за него, откъде дойде и помагат ли ваксините.

Обединеното кралство е изолирано не само по въздух. Франция затвори и тунела под Ла Манша и фериботите между Дувър и Кале. Тези снимки показват опразнените гари и летища.

В САЩ ваксинирането продължава. “Това е най-лесното решение, което съм вземала в живота си”, казва Ваня Креймър - един от първите българи, които вече са ваксинирани. Ивайло Везенков разказва нейната история.

В България за последното денонощие има 1277 нови случая на COVID-19 при направени 4304 PCR теста. Починали са още 156 души.

И не са само възрастни и болни. На 45 години си отиде вокалистът на група P.I.F. Димо Стоянов, след усложнения от коронавирус.

МВР да каже за Кенаров, прокуратурата да каже за Борисов

Преди дни агенциите разпространиха новина за пране на пари, наркотрафик, швейцарска банка и български борец. Борис Митов разказва как осъденият за наркотрафик Брендо се превърна в световна новина.

За какво му е на Делян Пеевски да наема лобисти в САЩ? Той самият не отговаря на този въпрос, но друг американски лобист изказа пред Радио Свободна Европа свое предположение.

Асоциацията на европейските журналисти призова МВР да публикува всички материали от проверката за боя и ареста над Димитър Кенаров. Заключението на проверката е, че не е имало насилие.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов пък призова прокуратурата да публикува разпитите на Борисов, Гешев и Цацаров. Това е по повод отказа да се разследват записите с гласа, който прилича на Бойко Борисов.

ГЕРБ внесе законопроект, с който намалява наполовина състава на Комисията по досиетата и се кани да избере нови членове. Според председателя на комисията Евтим Костадинов, това е заплаха за нейната независимост.

След ВСС и прокуратурата отказа да се занимава с главния съдебен инспектор Теодора Точкова заради неизпълнение на съдебно решение по "ЦУМ-гейт".

Благодаря ви за мненията за бюлетина “3 минути”, които споделяте на svobodnaevropa@rferl.org. Изпратете на приятели този линк, за да се абонират и те.

Байдън иска нови санкции срещу Русия

Републиканците и демократите в Конгреса на САЩ се договориха за пакет от спасителни мерки за кризата от коронавирус в размер на 900 млрд. долара. Избраният за президент Джо Байдън каза, че планира санкции срещу Русия заради кибератаките. Тук е известното до момента за хакерските атаки срещу институции в САЩ. Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза, че ще продължи с реформите за европейска интеграция, въпреки изпратения “лош сигнал”

И новини за успели хора

Докато държавата тепърва планира прехода към зелена енергия, български фирми започнаха сами да го правят, без абсолютно никаква помощ. Намерете още 6 минути, за да гледате това видео на Теодора Бързакова.

“Вероятно е било още преди войната. На село дойде кино, вероятно е било машинка някаква”. Така започва нейната история преди близо 80 години. Преди дни кинокритичката Вера Найденова получи Държавната награда “Св. Паисий Хилендарски”. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG