Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди се събраха на протест в Грузия след ареста на лидера на опозицията


Протеста в защита на Ника Мелия в столицата на Грузия Тбилиси
Протеста в защита на Ника Мелия в столицата на Грузия Тбилиси

Хиляди представители и симпатизанти на различни опозиционни партии излязоха на протест в Грузия заради ареста на лидера на най-голямата опозиционна сила в страната. Демонстрантите искат политикът незабавно да бъде освободен и да бъдат насрочени нови парламентарни избори.

Лидерът на основната опозиционна партия в Грузия Ника Мелия беше арестуван при полицейска акция във вторник. Офисите на партията му бяха обискирани от властите. При акцията беше използван лютив газ. Ранени са над десет души. Арестуваните са десетки.

Това се случи дни след като премиерът на Грузия Гиорги Гахария подаде оставка. Той посочи като мотив за решението си желанието да спаси страната от политическа „поляризация“ след решението на съда за арест на Ника Мелия. Мелия е председател на Обединеното национално движение (ОНД) - основната опозиционна сила в Грузия.

Опозиционният политик е обвинен в подбуждане на насилие по време на протестите в Грузия през лятото на 2019 г. Недоволството тогава избухна след като гостуващ руски депутат реши да седне на стола на председателя на парламента. Друг мотив за протестите бяха обвиненията на опозицията, че избирателната система е изкривена и дава предимство на основаната от милиардера Бидзина Иванишвили партия „Грузинска мечта“.

Заповедта за ареста на Мелия беше издадена заради отказ да плати гаранция по делото за това обвинение, което Мелия смята за политически мотивирано.

Кадър от ареста на Ника Мелия
Кадър от ареста на Ника Мелия

Кадри, излъчени по местните телевизии, показват как опозиционният е изнесен от централата на партията на фона на сблъсъци и е отведен в ареста. Стотици жандармеристи обградиха сградата, в която е централата на партията на Мелия, и използваха лютив спрей срещу лидерите на опозиционните партии, които от 17 февруари лагеруват пред входа ѝ. Десетки поддръжници на опозицията бяха задържани.

Арестът на Мелия беше извършен ден след като парламентът в Грузия одобри назначаването на ново правителство с премиер Иракли Гарибашвили. Той също е представител на „Грузинска мечта“ и беше избран от ръководството ѝ да замести Гиорги Гахария, който подаде оставка в знак на несъгласие с ареста на Мелия.

Кадър от акцията на грузинската полиция в централата на опозицията
Кадър от акцията на грузинската полиция в централата на опозицията

Европейският съюз, САЩ и Великобритания реагираха на ареста на опозиционния политик и призоваха за „сдържаност“ от страна на властите в Грузия.

„Следим събитията в Грузия много внимателно и изглежда с ареста на г-н [Ника] Мелия ситуацията ескалира и кризата се задълбочава“, каза говорителят на ЕС по въпросите на външната политика Петер Стано. „В този контекст Европейският съюз повтаря призвива си всички страни да покажат необходимата сдържаност и отговорност да избегнат по-нататъшна ескалация в интерес на държавата и хората.“

„Съжаляваме, че призивът на САЩ и на другите международни партньори за сдържаност и диалог беше игнориран“, написа посолството на САЩ в Тбилиси в изявление. „Обезпокоени сме от поляризиращата риторика на ръководството на Грузия по време на криза. Днес Грузия направи крачка назад в пътя към превръщането си в по-силна демокрация и евроатлантическото семейство.“

Посланикът на Великобритания Марк Клейтън написа в Туитър, че е „шокиран“ от сцените на насилие в централата на опозиционната партия. „Насилието и хаосът в Тбилиси са последното нещо, от което Грузия има нужда сега. Призовавам всички страни да действат сдържано сега и в предстоящите дни.“

Грузия е на ръба на политическа криза от октомври, когато се проведоха избори, спечелени от „Грузинска мечта“. Опозиционните партии не признаха резултата и дори отказаха да заемат местата си в парламента, въпреки че много международни наблюдатели определиха изборите като повече или по-малко честни.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG