Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Затварянето на София. И няколко уверения, че АстраЗенека е надеждна ваксина


Служител на здравните власти в Хонконг е застанал на входа на банка, поставена под карантина. 17 март 2021 г.
Служител на здравните власти в Хонконг е застанал на входа на банка, поставена под карантина. 17 март 2021 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • София ще бъде затворена от събота
  • Борисов заговори за “подхода на Орбан”
  • Как се печелят 30 000 долара от лов на раци

София ще бъде затворена от събота, а цялата страна – най-вероятно от понеделник, съобщиха здравните власти. Намеренията ескалираха в рамките на ден, но решение още няма. Очаква се затваряне на театрите, кината, фитнес центровете, заведенията и детските градини. Ръстът на заболелите от COVID-19 доведе до запълване на 75% от болничните легла.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 4374 нови случая на COVID-19 в България. Процентът на положителните проби е близо 23%. В болница са настанени общо 7600 души. Починали са 107 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

Премиерът Борисов заговори за “подхода на Орбан”. Това стана във Виена, където лидерите на България, Австрия, Чехия, Словения и Хървати призоваха за по-справедливо разпределение на ваксините. Те смятат, че едни държави от ЕС са получили повече ваксини от други и че това разпределение не е било пропорционално на населението. По-рано от ЕК бяха казали, че доставките са зависили от държавите членки.

АстраЗенека

Засега ваксинирането с АстраЗенека е спряно в много страни, защото се проверява връзката между поставянето на медикамента и смъртни случаи или заболявания на кръвта, установени след имунизацията. Регулаторът на ЕС е убеден в ползите на ваксината, но продължава проверката.

Двама експерти, с които говорихме, казаха, че няма поводи за безпокойство. Данните, които съществуват за тази ваксина, не показват никакви проблеми с нея, казва д-р Аспарух Илиев.

Мая Манолова, Бойко Борисов

В следващия парламент коалицията “Изправи се! Мутри, вън!” планира да си партнира с “Демократична България” и с партията на Слави Трифонов. Ако гласовете не стигнат за конституционни промени, формацията ще преговаря с БСП. Това каза в интервю за Свободна Европа лидерката на движението Мая Манолова.

От ГЕРБ представиха предизборната си програма и обещаха средна работна заплата от 1000 евро. Всички по-важни новини от кампанията можете да откриете в блога ни.

Най-малко 10 държави вече проведоха избори в условията на пандемия. Повечето от тях допускат различни форми на дистанционно, ранно или машинно гласуване.

НАТО, САЩ, Япония

Разходите за отбрана на държавите от НАТО са се увеличили с 3,9% през 2020 г. в сравнение с 2019 г. Само че половината страни членки не изпълняват анжажимента си да харчат поне 2% от БВП за отбрана.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова за засилване на връзките с Япония и готовност за отпор срещу Китай и Северна Корея. Първата му визита, откакто е на поста, беше в Токио.

Има един украински бизнесмен, на когото е забранено да влиза в САЩ, но не са му наложени финансови санкции. Това е Игор Коломойски. Тод Принс пише какво стои зад това.

“Нюз Корп” на Рупърт Мърдок се споразумя с Фейсбук и в следващите три години ще получава плащания от социалната мрежа за препредаване на новинарското си съдържание. Това е резултат от австралийския закон, който първи в света задължи социалните платформи да плащат на новинарски издания.

И две препоръки

През тази седмица Антъни Хопкинс стана най-възрастният актьор, номиниран за Оскар в категорията за главна мъжка роля. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Ренат Бесолов има една от най-опасните професии – той лови раци в Баренцово море при минусови температури. Но пък изкарва над 30 000 долара за половин година. Вижте видеото на Теодора Бързакова.

плюс моят личен фаворит

България спори за качествата на Мария Бакалова, но по света се говори само за успеха й. Време е да я приемем сериозно, казва един от журналистите, които я интервюират.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG